Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ

KAMİL ERYAZAR 2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar… Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve öze...

Markalar ve Ajanslar İçin 2017 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ (17 Ekim 2016)

KAMİL ERYAZAR

2016 yılının son günlerini yaşadığımız bu dönemde, önümüzdeki yılın dijital pazarlama planı ve bütçesinde son düzeltilerini yapan marka ve ajanslar için önemli notlar…

Bu yazı dizisinde, son yıllarda ve özellikle de bu yıl sektöre damgasını vuran yeni trendlere göre, pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken önemli bazı konu başlıklarına değineceğiz.

Pazarlama iletişimi açısından yine önemli teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir yılın daha sonuna geldik. Mobil araçlar ve uygulamaların kullanımının artmasıyla Dijital Pazarlama oldukça geniş bir alana yayıldı. Özellikle de son iki yılda sektöre damgasını vuran bu yeni trendlere göre pazarlama stratejileri hazırlanırken unutulmaması gereken konu başlıklarını sıralıyoruz.

2017’de de en etkili pazarlama stratejilerinin, içeriğin ön plana çıktığı, mobil ve video ağırlıklı, çok kanallı, kişiselleştirilmiş yaratıcı kampanyalar olacağını söyleyebiliriz.

SOSYAL MEDYA

Pazarlamacılar, sosyal medyanın bu kadar büyüyüp yaygınlaşacağını ve geleneksel medyaya göre çok daha düşük maliyetle milyonlarca potansiyel müşteriye etkileşimli erişebileceklerini 20 yıl önce hayal bile edemezlerdi. Bugün ise sosyal medya, pazarlama araçlarında ilk sıraya yükselmiş durumda.

Sosyal medya, markalara pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler işlevlerini bir arada sunan, dijital multimedya teknolojisine sahip, takipçi sayısı geleneksel medyaya göre çok yüksek, ekonomik ve pratik bir medya oluşturma olanağı sağladı.

Dünya çapında yaygın ve aktif kullanımı, milyonlarca potansiyel müşteriye düşük maliyetli ve etkileşimli erişimi, sosyal medyayı markalar için artık vazgeçilmez bir pazarlama iletişimi platformu haline getirmiştir.

Dijital pazarlama açısından sosyal medyanın önemi 2017’de de yatay ve dikey genişleyerek devam edecek. Önemli olan bu kadar çok seçenek arasından doğru kanalları bulup kullanmak. Sosyal ağlar tarafından hazırlandığı duyurulan yeni uygulamalara kısa sürede uyum sağlayarak marka imajı için en verimli biçimde kullanmaya başlamak gerekecek. ‘Takipçi sayıları’ndan daha çok ‘etkileşimler’ in üzerinde durulmalı.

YENİ DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ

Sosyal medya trafiği, marka bilinirliği ve müşteri katılımı için büyük bir olanak sağlıyor. Ancak bu küresel medyanın yönetimi de bir o kadar zor.

Mobil araçlar ve uygulamaların kullanımının artmasıyla hızla değişen bir dinamiğe sahip olan dijital pazarlama oldukça geniş bir alana yayıldı. Pazarlama – satıştan, satış sonrası müşteri hizmetleri ve sosyal CRM’e hatta PR’a kadar tüm iletişim faaliyetleri çevrimiçi yürütülüyor.

Sosyal ağlara yeni katılan platformlar, mevcut platformlara eklenen yeni özellikler, yeni geliştirilen mobil uygulamalar…

İnternet ve sosyal medyanın yaygın kullanılmaya başlandığı son yıllarda olduğu gibi bu yıl da markanızın başarısı, dijital pazarlama trendlerini doğru yerlerde, doğru zamanlarda ve doğru kişilere yönelik kullanarak, benzersiz tüketici deneyimleri yaratmanıza bağlı olacaktır.

İnternet ve sosyal medya, her geçen gün gelişen dinamikleri ile yeni deneyim ve paylaşım ekonomileri oluştururken, satın alma alışkanlıkları ile birlikte pazarlama iletişimini de değiştirmeyi sürdürüyor. Bu nedenle işletmeler dijital yeteneklerini gözden geçirmeye başladılar.

Yeni küresel dijital pazarlama yöntemleri ile yerel pazarlara ve seçilmiş gruplara yönelmek için; araştırma verileri, sezgi ve yaratıcılık ile geliştirilen pazarlama sanatını, dijital teknoloji ve sayısal bilim ile optimize etmek gerekiyor.

‘Beni al’ diye bağıran markaya değil de, hedef kitlesine içten yaklaşan, ‘duygusal bağ’ kuran, yararlı bilgi sağlayan, yaşamı kolaylaştıran çözümler sunan ya da önerilen markaya ilgi duymaya doğru bir yöneliş var.

Günün en az 4 saatinde internette çevrimiçi olan kullanıcılar banner, popup reklamlarından bıktılar. ‘Tıklamadıkları’ gibi gördüklerinde nefret ediyorlar! Hatta yeni internet trendinin “reklam engelleme” olacağı söyleniyor.  Bilinen ezberler bozuldu, ‘reklam gibi olmayan’ doğal ve yararlı ‘editoryal’ içerikli tanıtım dönemi başladı.

Artık ‘yerel’ özellikli ve popüler kitle kültürü ile uyumlu bir içerik pazarlaması planlayıp yönetmek gerekiyor.

Özgün içerik üretimi → Ağ üzerinden dağıtımı için kanal yapılandırması → Veri toplama ve analizi → Veriye dayalı pazarlama yönetimi

Yeni medyada herhangi bir ürün ya da hizmet pazarlamak isteyen markaların en temelde içerik üretimini, üretilen içeriğin ağ üzerinden dağıtımını, bu dağıtımın veri ile analizi ve son olarak da tüm bu sürecin veriye dayalı yönetimini içeren bir döngüsel pazarlama planlaması yapması gerekiyor.

En etkili pazarlama stratejileri, içeriğin ön plana çıktığı, mobil ve video ağırlıklı, çok kanallı, kişiselleştirilmiş veri odaklı yaratıcı kampanyalar olacaktır.

Pazardaki başarınız, etkileyici bir hikayenizin olmasına bağlı…

İçerik zaten ‘kral’dı ve kral olmaya da devam edecek. Başarılı pazarlama iletişimi tasarım ve uygulamaları için de kraldan çok kralcı olmak gerekecek!

‘İçeriksel pazarlama’, kullanıcının daha çok ilgisini çekiyor, gönlünü fethediyor ve ‘marka bağlılığı’ yaratıyor. Çünkü onların çeşitli gereksinmelerini karşılıyor. Dolayısıyla paralı reklamlara göre hem daha etkileyici hem de daha ekonomik. Üstelik de SEO arama motoru optimizasyonunun yakın dostu!

ABD merkezli Content Marketing Institute’ün yaptığı bir araştırmaya göre;

► B2B kuruluşlarının yüzde 88’i içerik pazarlaması kullanıyor.

► Müşterilerin yüzde 90’ı da ‘özelleştirilmiş içeriği’ daha yararlı buluyor.

► Yine müşterilerin yüzde 78’i kendileriyle uzun süreçli ve güvenilir bir ilişki kurulması bakımından ‘özel içeriğinin’ önemli olduğuna inanıyor.

► Üstelik ‘içeriksel pazarlama’ geleneksel pazarlama giderlerine göre yüzde 62 daha az maliyetli.

Artık reklam filmlerinin konuları alışılageldiği gibi mizahi değil daha çok duygusal ve sosyal içerikli. İnsanların vicdanlarına hitap eden güçlü mesajlarla etkileyen, hüzünlendiren, erdemlilik, yardımlaşma duygularını ön plana çıkaran ve bir “hikayesi” olan reklamlar… “İçerik pazarlamasına” uygun bu trend, yaratıcı yeni kampanyalarla daha da çeşitlenerek devam ediyor.

Her şey ‘hikaye’ ve ‘görsellik’ üzerinden yürüyor

Hikayeler insanları her zaman etkilemiştir. Hedef kitle ile duygusal bir bağ kurmak için pazarlama iletişimi artık “hikaye anlatıcılığına” dönüştü. Bu konuda başarının yolu da yaratıcı içerikler oluşturmaktan geçiyor.

Hikayelerinizde, çevreci özelliklerinizden, doğayı koruma anlayışınızdan ve sosyal sorumluluk projelerinizden de söz edin. Bunlara takipçilerinizi, müşterilerinizi de dahil edin.

Etkileşimli ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerik

Hedef kitle üzerinde kalıcı bir izlenim bırakacak içeriğin kesinlikle çift yönlü yani ‘etkileşimli’ olması gerekiyor. Müşterileri içerik ile etkileşime sokabilmek için de ‘kişiselleştirin’. Başka bir deyişle, kişiye özel uygulamalarla takipçilerinizle güvene dayalı bir iletişim köprüsü oluşturarak markanızı insanlaştırın! Kullanıcıların benzersiz kişisel deneyimlerini aktaracakları kendi içeriklerini üretmelerine de olanak sağlayın.

Herkes kendisini özel hissetmek ister ve farklılaştırılmaktan hoşlanır. Takipçilerinize, müşterilerinize bu duyguyu yaşatın.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, satın alma kararlarına yönlendirmede yüzde 20 daha etkilidir. Müşteriler satın alma kararı verirken, kullanıcıların yorum, görüş ve değerlendirmelerini çok önemsiyorlar, çoğu kez de bu veriler son karar da belirleyici oluyor.

Dünyanın en güçlü 20 markasının arama sonucu bağlantılarının yüzde 25’i de yine kullanıcıların oluşturduğu içeriklerdir. Bu nedenle, sosyal medya sayfalarınıza ve bloğunuza ürün ve hizmetlerinizle ilgili fotoğraf, video yüklenmesine olanak sağlayın. Yorumlara izin verin.

Kullanıcıların deneyimsel içerik oluşturmalarını teşvik amacıyla yarışma ve promosyon kampanyaları düzenleyebilirsiniz.

DEVAM EDECEK