Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler başlıyor4 sene ÖNCE
Bir hayal daha gerçek oluyor: Uzay’a geziler başlıyor
NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, 100 milyondan fazla yıldızı 1,5 milyar piksellik ve 4,3 gigabyte büyüklüğündeki tek bir fotoğrafa sığdırdı. Fotoğraftaki bütün detayları görebilmek için 600 HD (yüksek çözünürlüklü) televizyon ekranını yan yana koymak gerekiyor. Bu aynı zamanda hem optik görüntüleme teknolojisi hem de uzay araştırmaları açısından da bir ilki oluşturuyor.
Dünya’dan 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda Galaksisi’nin milyonlarca yıldız içeren kolları Hubble Uzay Teleskobu tarafından net bir şekilde görüntülendi.
NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, 5 Ocak’ta, Samanyolu’nun komşusu Andromeda Galaksisi'nin şimdiye kadar çekilmiş en büyük ve net fotoğraflarını elde etti.
Hubble Uzay Teleskopu, ileri teknoloji ürünü gelişmiş kameraları ile Dünya etrafındaki dönüşleri esnasında 7 bin 398 poz çekerek Andromeda’nın 61 bin ışık yılı genişliğindeki bir parçasının panoramasını oluşturdu.
Böylece 1,5 milyar piksellik ve 4,3 gigabyte büyüklüğünde bir mozaik ortaya çıktı. Fotoğraftaki bütün detayları görebilmek için 600 HD (yüksek çözünürlüklü) televizyon ekranını yan yana koymak gerekiyor.
NASA’daki bilim insanları, mozaiği oluşturan fotoğraf karelerinin her birinde 100 milyondan fazla yıldız olduğunu belirtiyor.
Hubble fotoğraflarına yansıyan irili ufaklı milyonlarca yıldız, kumsaldaki kum tanelerini andırıyor.
Bu yıldızların her biri kendi Güneş sistemini barındırıyor.
Galaksinin toplam genişliğinin 260 bin ışık yılı civarında olduğu bildirildi.
Bilim insanları, Samanyolu ve Andromeda’nın 3,75 milyar yıl sonra çarpışacağını hesaplıyor.
(*) Yukarıdaki fotoğrafı büyütmek için sağ tıklayıp yeni sekmede açın.