Medya

#10YearChallenge akımının arkasındaki gerçek ortaya çıktı: Üzgünüz ama yine kandırılıp, kullanıldınız!

CBS News'in haberine göre, yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, kişilerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarını karşılaştırmalı paylaştığı hareketin, "yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceği"ni savundu....

#10YearChallenge akımının arkasındaki gerçek ortaya çıktı: Üzgünüz ama yine kandırılıp, kullanıldınız! (18 Ocak 2019)

KAMİL ERYAZAR

“Değerli kullanıcımız, yüz tanıma algoritmalarımızı geliştirmek ve hakkınızda yeni veriler toplayabilmek amacıyla başlattığımız ‘#10YearChallenge’ kampanyamıza, bundan öncekilerde olduğu gibi yine sorgusuz-sualsiz balıklama atlayıp katıldığınız için bir kez daha teşekkür ederiz. Sosyal medya bağımlılığınızın hiç eksilmeden daha da artmasını dileğiyle iyi uykular dileriz!”

Elbette böyle bir mesaj gelmedi ama son günlerde Facebook’ta başlayarak hızla diğer sosyal ağlara da yayılan ve daha önceki benzerlerinde olduğu gibi yine milyonlarca kullanıcının ‘oltaya geldiği’ “10 yılda değişim” çılgınlığının arkasındaki proje medyaya sızmaya başladı.

Facebook’ta başlatılan yeni bir akım kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaştı. İnsanların 10 yıl önce ve 10 yıl sonraki fotoğraflarını #10YearChallenge etiketiyle paylaştığı akım, diğer sosyal ağlara da yayılmış durumda. Paylaşım sayısı arttıkça bu furyanın gerçekten zararsız olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Çünkü birçok kişi aslında bu akımın ‘yüz tanıma teknolojileri’ için kasıtlı olarak üretildiğini düşünüyor.

CBS News’in haberine göre, yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, kişilerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarını karşılaştırmalı paylaştığı hareketin, “yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceği”ni savundu.

New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesinde görevli Prof. Dr. Amy  Webb, hareketin, yapay zekanın öğrenmesi için harika bir fırsat olduğunu, Facebook’un sistemlerinin, kullanıcıların görüntülerinde küçük değişimleri daha  iyi tanıyacak şekilde geliştirilmesine olanak sağladığını kaydetti.

Teknoloji haberleri sitesi Wired’ın yazarlarından Kate O’Neill de  hareketin “zararsız bir eğlence olmadığını” öne süren bir makale kaleme aldı.

O’Neill, 10 yıl öncesi ve sonrasını yan yana gösteren fotoğrafların,  insanların yıllar içindeki değişimini yakalamaya çalışan bir teknoloji için çok kullanışlı olduğunu vurguladı.

Tartışma üzerine, Facebook da hareketle ilgisi olmadığını bildiren bir açıklama yayımlamak zorunda kaldı. Açıklamada, “kullanıcıların başlattığı hareketin kendiliğinden  yayıldığı ve şirketin bundan çıkar sağlamadığı” ifadesi yer aldı.

Facebook’un yanı sıra Instagram ve Twitter’da geçen hafta başlayan harekete milyonlarca kişi, 10 yıl önce ve sonra çekilmiş fotoğraflarını yan yana paylaşarak katılım gösterdi.

Facebook, kullanıcılarını ve birlikte fotoğraf çektirdikleri kişileri tanımak için yıllardır yüz tanıma programı kullanıyor.

İlgili Haber Linki: https://www.cbsnews.com/news/facebook-10-year-challenge-meme-could-it-mine-your-data-facial-recognition/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=62473217

İlgili Haber Linki: https://www.wired.com/story/facebook-10-year-meme-challenge/