Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporu4 sene ÖNCE
Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporuKız çocuklarına eğitim hakkı istediği için Pakistan’da Taliban militanları tarafından başından vurulduğunda henüz 15 yaşındaydı. Günlerce komada kalmasına karşın yaşama tutunmayı başardı ve iyileşti. Nobel Barış Ödülü’ne geçen yıl aday gösterilmişti ancak ödül bir yıl gecikmeli geldi.
Bu yılki Nobel Barış Ödülü ikiye bölünerek, hem Pakistanlı Malala Yusufzai’ye, hem de Hindistanlı Kailash Satyarthi’ye verildi. Ödülün gerekçesi olarak Nobel Komitesi’nin internet sitesinde “çocukların ve gençlerin baskı görmesiyle mücadele etmeleri ve tüm çocukların eğitim hakkını savunmaları” gösterildi.
Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Pakistanlı çocuk hakları aktivisti Malala Yusufzai’nin genç yaşına rağmen kız çocukların eğitim hakkı için yıllardır mücadele ettiği vurgulandı. Malala’nın çocuk ve gençlerin de, kendi durumlarını geliştirilmesine katkıda bulunabileceğini örnek olarak gösterdiği ve bunu en tehlikeli koşullar altında yaptığı belirtildi. Malala’nın kahramanca mücadelesi sayesinde kız çocuklarının eğitim hakları için öncü bir sözcüsü haline geldiği de açıklamada yer aldı.
1954’te Hindistan’da dünyaya gelen Kailash Satyarthi, 1990’dan günümüze çocuk hakları üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken bir isimdir. Bachpan Bachao Andolan adında bir organizasyonun başında bulunan Kailash Satyarthi, şimdiye kadar 80.000 çocuğun haklarını savunmuştur.
Nobel Barış Ödülü’nü Alan Kendisi Küçük ama Yüreği Büyük Pakistanlı Aktivist Malala
1997’de Pakistan’da dünyaya gelen Malala Yusufzai, ülkesinin kuzey batısındaki Svat Vadisi olarak bilinen bölgesinde yaşamaktadır. Genç yaşında kendisini eğitim ve kadın hakları konularına adayan Malala Yusufzai, ülkesinde sembol bir isim olarak öne çıkmaktadır.
Hırslı bir aktivist olarak bilinen Malala Yusufzai, Pakistan hükümeti tarafından 2011 yılında “Ulusal Barış Ödülü” ile onurlandırılmıştır. Dünya çapında ilk defa BBC’nin Urdu dilinde servis yapan yayınıyla tanınan Malala Yusufzai, Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlattığı günlükleriyle tüm dünyanın gündemine oturmuştur. New York Times gazetesinin hazırladığı belgeselde kendisine yer bulma şansı yakalayan Malala Yusufzai, ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede de bölgesinin sıkıntılarını dünya siyasetine anlatma fırsatı yakalamıştır.
Pakistanlı kızların eğitim haklarıyla ilgili yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü kampanyalar nedeniyle, Taliban’ın ölüm listesinde bulunan Malala Yusufzai, 2012 yılında okulundan dönerken okul otobüsü içerisinde başından vurularak ağır yaralandı.
Taliban tarafından vurulduktan sonra Pakistan’da bir hafta boyunca tedavi edilen ve kafatasına isabet eden kurşun çıkarılan Malala için İngiliz hükümeti, yardım teklif etti. Malala bunun üzerine 2012 yılının Ekim ayında, kurşun yaralanmalarıyla ilgili özel bir travma merkezi bulunan ve askerlerin de tedavi edildiği Birmingham’daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi’ne getirildi.
Birmingham’daki Queen Elizabeth Hastanesi’nin Rekonstrüksiyon Cerrahisi Bölümü’nde bir dizi ağır kafatası ameliyatları geçiren Malala, yeniden yaşama tutunmayı başardı ve geçen yılın başında taburcu edildi.
Hastane’den çıktıktan sonra yazdığı “I am Malala” (Ben Malala) ve başından geçenleri anlattığı kitap tüm dünyada satış rekorları kırdı. Türkçe’ye de çevrilen kitap, ülkemizde Epsilon Yayınevi tarafından yayınlandı.
Malala Yousufzai, dünyadaki milyonlarca sosyal medya kullanıcısı tarafından imzalanan bir dilekçe ile 2013 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. Ayrıca vurulmasının üzerinden bir ay geçmesine denk gelen 10 Kasım’da da dünyada ‘Malala İçin Küresel Eylem Günü’ ilan edilerek, gösteriler yapılmıştı.