2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİGün içerisinde, Facebook’un 15 Ocak’ta bir tanıtım etkinliği için medya mensuplarına davetiye gönderdiğini, ancak Apple’ın öncülüğünde artık sektörde bir gelenek haline gelen ‘meraklandırma’ yöntemini tercih ederek, neyi tanıtacağını belirtmediğini duyurmuştuk. Facebook’a yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bunun bir ‘akıllı telefon’ lansmanı olabileceğini de belirtmiştik.
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Milliyet Gazetesi, Capital Dergisi Yazarı Fatoş Karahasan da bugün köşesindeki “Facebook savaşta yeni bir sayfa açıyor” başlıklı yazısında bu konuya değinmiş ve ‘gelecek, telefonu ele geçirenin’ olacak demiş.
İşte Fatoş Karahasan’ın o yazısı:
Facebook savaşta yeni bir sayfa açıyor
Facebook 2012’de iki önemli dönüm noktasını geride bıraktı. Önce iddialı bir biçimde hisselerini halka açtı. Sonra da, bir milyar kullanıcı sınırını aşmayı başardı. 2013’deyse, yeni yatırımlarla savaşı yeni sınırlara taşımaya hazırlanıyor.
Hedefi, sadık kullanıcı sayısını artırmak, tüketicilere ait daha da derinlikli veriler elde etmek. Böylece, giderek tekelleşmek. Bu amaçla, son dönemde ses alanına giren kuruluş, GSM şirketlerini bile zorlayacak bir sistem kurmaya hazırlanıyor.
Google ve Microsoft-Skype gibi büyük rakiplerine meydan okuyan Facebook, ilk adım olarak, Facebook Messenger’da bir dakikalık sesli mesajlar bırakılmasına izin veren bir sistem kurdu. Microsoft’un MSN Messenger’la yarattığı anında mesajlaşma sisteminin sesli versiyonu olarak tanımlanabilecek bu yeni modelde, kullanıcılar telsiz mesajlarına benzeyen kısa cümlelerle haberleşebilecekler.
Facebook, sesli iletişim alanına yapacağı ikinci büyük hamlenin deneylerini Kanada’da yürütüyor. Burada elde edeceği deneyimin ışığında, ücretsiz telefon hizmetini tüm dünyaya açmayı planlıyor.
Bir milyarı aşkın üyesine internet üzerinden telefon hizmeti sunan bir Facebook’un gücü, rakiplerini çok daha fazla zorlayacağa benziyor.
Gelecek, telefonu ele geçirenin
Dünyada 6 milyarı aşkın cep telefonu var. 2013 sonunda bu rakamın 6.9 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Afrika’da, Asya’da, Latin Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerde insanlar, teknolojiyle ve internetle ilk defa cep telefonu aracılığıyla tanışıyorlar. Telefonlar hayatın merkezine yerleşiyor. Bunun sonucunda, ses ve veri hizmeti sunan şirketlerin gücü ve değeri de hızla artıyor.
Öte yandan, kablosuz internet hizmetlerinin yaygınlaşması rekabetin yapısını değiştiriyor. 90’lı yıllardan beri karlı bir biçimde büyüyen ve yatırımlarına devam eden GSM kuruluşlarının sahip olduğu büyük pazara, internet dünyasından yeni oyuncular giriyor. Ses hizmetleri ucuzluyor, hatta ücretsiz veriliyor. Örneğin, bu alanın en büyük oyuncusu Skype (Microsoft tarafından satın alındı) 700 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip.
Google, ses iletişiminin önemini çok iyi bilen bir kuruluş olarak, Google+’a hızlı bir biçimde ses hizmeti entegre etmeye çalışıyor. Apple, aplikasyonlarla internet üzerinden GSM şirketlerine ücret vermeden konuşmaya izin veren Viber gibi sistemlerle büyüyor. Finans, perakende ve reklam dünyasından daha fazla pay elde edebilmenin yolu cep telefonundan geçiyor.
Önümüzdeki dönemde, Google, Microsoft, Apple ve Facebook arasındaki savaşın ses üzerinden ilerleyeceği kesinleşmiş durumda. Dev kuruluşlar, hızla yeni alanlara giriyorlar. Önümüzdeki dönemde Facebook ve Google kendi telefonlarını çıkararak, Apple’la rekabet etmeyi deneyebilirler.
Fatoş Karahasan / Milliyet