2020 SOSYAL MEDYA RAPORU4 sene ÖNCE
2020 SOSYAL MEDYA RAPORUKAMİL ERYAZAR
Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi? Dünyadaki Son Durum
Koronavirüs ile birlikte zorunlu evde kalan dünya, sosyal medyaya sarıldı. Geçen yıla göre sosyal medya kullanıcı sayısında yüzde 9,2’lik artış oldu.
COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği yeni yaşam düzenine uyum süreci insanların günlük rutinlerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Salgın nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan insanlar, bilgi almak, işlerini sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladı.
Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitmemiş olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi hâlâ ‘evden çalışmaya’ ve ‘uzaktan eğitime’ devam ediyor.
Pandemi döneminde tüm sosyal ağların kullanıcı sayıları ve kullanım süreleri arttı. Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı yine sürdürüyor. Bu dönemden en kârlı çıkanlar ise, Z kuşağının gözdesi, kısa video paylaşım ağı TikTok, video konferans – görüntülü konuşma uygulaması Zoom ile dünyanın en popüler dijital yayıncılık platformu, dizi ve film yayın ağı Netflix oldu.
FACEBOOK KONUMUNU KORUDU
Son dört ayda evden çalışmanın ve sokağa çıkma yasaklarının artması ile sosyal medya kullanımında ciddi oranda artış oldu. We Are Social’ın raporuna göre, 2,5 milyar aktif kullanıcıyla Facebook, en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya mecrası olurken, YouTube ve WhatsApp kullanan 2 milyar kullanıcı var. WeChat’in 1 milyar kullanıcıya, son zamanlarda popülerleşen platform TikTok’un ise 800 milyon kullanıcıya ulaştığı görülüyor.
Facebook görüntülü konuşmaya yöneldi
Facebook, pandemi döneminde kullanımı artan grup görüntülü sohbetler için Messenger Rooms’u kullanıma sundu. Yeni özellikle Messenger ya da Facebook üzerinden oluşturulan odalarda zaman sınırlaması olmadan sohbet edilebiliyor. Toplamda 50 kişiye kadar katılıma izin veren Messenger Rooms sohbetlerine katılmak için bir Facebook hesabı ya da Messenger uygulamasına sahip olmak gerekmiyor. Facebook geçtiğimiz dönemlerde Facebook Live’de var olan ‘konukla yayın yapma’ özelliğini kaldırmıştı. Corona virüs ile sosyal medyada sıklaşan canlı yayın yapma trendi sonrasında ise kararını değiştirerek, bu özelliği tekrar kullanıma sunacağını duyurdu. Facebook hikayelerinde fotoğraf ya da video paylaşıldığında, hikaye görüntülenirken çalacak bir şarkı da eklenebiliyor.
Amazon, Alibaba, eBay’a rakip olarak Facebook e-ticaret pazarına da girdi
Karantina sürecinde insanlar evlerinden çıkamayınca online alışverişe yönlendiler. Facebook da, işletmelerin ürünleri sergilemesine ve satmasına olanak tanıyan bir e-ticaret hizmeti olan “Facebook Shops” uygulamasını başlattığını duyurdu.
HABERLER TWITTER’DA!
Türkiye, rapora göre Instagram ve Twitter’daki kullanıcı sayısı yoğunluğu açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Twitter kullanıcı sayısı ise yüzde 16 artarak 13,6 milyon oldu. En çok Twitter kullanıcısının olduğu ülkelere bakıldığında Türkiye’nin 7. sırada olduğu görülüyor.
Twitter’dan “Corona virüs Kontrol Paneli”
Twitter, araştırmacıların Covid-19 hakkındaki tweetlere daha kolay erişmesini sağlayacak “Corona Virüs Kontrol Paneli” özelliğini duyurdu. Salgınla ilgili günlük 10 milyona yakın tweeti incelemeleri için araştırmacılara ve geliştiricilere bir kontrol paneli sunulacağı bildirildi.
Twitter’da Corona virüs döneminde doğru bilginin kaynağına ulaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla sağlık çalışanlarının hesaplarının doğrulanmasına da öncelik verildi. Bu amaçla yetkili bir sağlık kuruluşu ya da kuruluşla ilişkilendirilmiş e-posta adresi olan sağlıkçıların hesapları için “mavi tik” uygulanacağı belirtildi.
‘Sesli tweet’ dönemi başlıyor!
Twitter’in, getireceği yeni özellik ile WhatsApp’taki gibi, yazmak yerine 140 saniyelik ses kaydı tweetler paylaşılabilecek. Bazı pilot bölgelerde uygulama test edilmeye başlandı.
INSTAGRAM 5 YENİ ÖZELLİK SUNDU
Son bir yılda Türkiye’de Instagram kullananların sayısı yüzde 3 artarak 39 milyona ulaştı. Nisan 2020 itibariyle dünyada en çok Instagram kullanıcısının olduğu 6. ülkeyiz.
Instagram, Türkiye kullanıcılarına pandemi sürecinde 5 yeni özellik sundu. İlk olarak birçok ülkede kullanılabilen Instagram müzik etiketini Türkiye’deki kullanıcılara açtı. Türkiye’deki kullanıcıları, yeni müzik etiketi ile hikayelerine artık fon müziği ekleyebiliyor. Instagram, müzik etiketinden hemen sonra challenge, yani ‘meydan okuma özelliğini’ de getirdi. Hikayelerde challange etiketi kullanılarak Instagram’da kişiler diğer kullanıcılar ile challange yapabilecek.
Facebook tarafından hayata geçirilen anı hesabı uygulaması için Instagram’da da çalışmalar sürüyor. Uygulama, hayatını kaybeden kullanıcılarının profillerini anı hesabına dönüştürmek için kolları sıvadı. Canlı yayınlarda belirli kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağış yapabilme imkanı sunan yeni özelliği test eden Instagram, Corona virüs günlerinde kullanıcılarında ‘farkındalık’ oluşturmak için hikayelerde kullanılabilecek ‘teşekkür saati’ ve ‘evde kal’ etiketlerini de kullanıma sundu.
WHATSAPP’TAN YALAN HABERE KARŞI ÖNLEM
“Daha önce en fazla 4 kişi ile yapılabilen görüntülü görüşmelerin kişi sınırı yeni güncellemeyle 8 kişiye yükseltildi. Ayrıca Corona virüs hakkında yalan ve provokatif haberlerin yayıldığı başlıca sosyal medya ortamlarından olan WhatsApp, bu duruma karşı önlem aldı. Artık kullanıcılar bir mesajı sadece 1 kişiye iletildi özelliğini kullanarak gönderebilecek.”
Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, artan internet kullanımı nedeniyle sunucularda oluşan yoğunluğu azaltmak için video süre sınırını da 30 saniyeden 15 saniyeye düşürdü.
Almanya’dan WhatsApp Uyarısı
Almanya Federal Veri Koruma Müsteşarı Ulrich Kelber’in, tüm devlet kurumlarına bir mektup yollayarak federal yetkilileri, WhatsApp kullanmama konusunda uyardığı belirtildi:
“Her seferinde mesaj gönderildiğinde WhatsApp, Facebook tarafından iletilen meta verileri elde ediyor.”
GMAIL’E DE TOPLANTI ve CHAT ÖZELLİKLERİ EKLENDİ
Google da Pandemi sürecinde artan gereksinme ve kullanımları göz önünde bulundurarak, Gmail uygulamasına görüntülü konuşma özelliği ‘Meet’i ekledi. Gmail kullanıcıları online toplantıların yanı sıra kendi aralarında chat de yapabiliyorlar.
GOOGLE, WHATSAPP ve INSTAGRAM GÖRSELLERİNİ YEDEKLEMEYİ DURDURDU
Corona virüs salgını sonrası pek çok şirket kullanıcı alışkanlıklarını değiştirecek adımlar atmaya devam ediyor.
ABD merkezli teknoloji şirketi ve internet devi Google, Facebook’un bünyesinde bulunan WhatsApp ve Instagram kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gitti.
Şirket bilindiği üzere, kullanıcıların Instagram ve WhatsApp’taki fotoğraf ve videolarını Google Fotoğraflar içerisinde yedekliyordu.
Google yaptığı açıklamada, otomatik olarak yapılan Instagram yedeklemesi ile WhatsApp yedeklemesi durduracağını açıkladı. Aynı açıklamaya göre, yedekleme işlemini yapmak isteyen kullanıcılar otomatik hizmetten yaralanamayacak, bu işlemi kendileri yapmak zorunda kalacak.
Google’ın bu kararı corona virüs (COVID-19) salgını nedeniyle aldığı düşünülüyor. Salgın ile beraber aralarında Google’ın da olduğu pek çok dijital platform internet trafiğini kontrol altında tutmak için belli kararlar almıştı.
Google geçtiğimiz aylarda video servisi YouTube’un görüntü kalitesini düşürme kararı almıştı. Bir başka dijital içerik sağlayıcısı Netflix de görüntü kalitesini düşürme yolunu seçmişti.
DEVAM EDECEK…
GELECEK BÖLÜM: TikTok’un pandemideki yükselişi ve 16 milyon yeni kullanıcı kazanan Netflix
‘Evden çalışma’ süresi 2021’e kadar uzatıldı
ÖNCEKİ BÖLÜM:
2020 SOSYAL MEDYA RAPORU