İnsansı robotlardan sonra gelinen son nokta: ROBOTSU İNSANLAR!1 sene ÖNCE
İnsansı robotlardan sonra gelinen son nokta: ROBOTSU İNSANLAR!KAMİL ERYAZAR
2023’ÜN EN İYİ SOSYAL MEDYA TRENDLERİ VE EN SON İSTATİSTİKLER
Dünyanın yarısından çoğu sosyal medyada. İnsanlar günün 2,5 saatini, ömürlerinin de 6 yılını sosyal medyada geçiriyorlar. Cep telefonlarına yapışık yaşıyor, her 13 dakikada bir kontrol ediyorlar. Sabah kalkınca ilk iş, gece yatmadan önce de son iş yine cep telefonuna el atmak oluyor. Yüzde 90’ı emojisiz yazışamıyor. Tiktok çılgınlığı da hızla yayılmaya devam ediyor.
2023 yılının ilk yarısını çoktan geride bırakırken, sosyal medya çılgınlığı da tüm hızıyla devam ediyor.
İnsanlar bağımlısı olunca, hedef kitle ve tüketicileriyle iletişim kurmak isteyen markaların da ilk medya tercihi elbette sosyal medya oluyor.
Dijital medyada içerik pazarlaması tahtını korurken, kısa videolar da influencer’larla birlikte yine zirvenin keyfini çıkarmaya devam ediyorlar.
Sosyal medya siteleri arasında yıldızı en çok parlayan ve trendi hızla yükselen hiç kuşku yok ki TikTok. ABD ile Çin arasında ekonomik-diplomatik krize bile neden oldu.
Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra yapılan değişiklik ve tepki çeken uygulamalarla Twitter kan kaybetmeye başlarken, Meta da kullanıcı arayüzü Twitter ile aynı olan Threads adlı yeni bir sosyal medya platformunu kullanıma sunarak, Instagram kullanıcılarını otomatik olarak üye yapmaya başladı.
Logosu “X”, uzantısı da “x.com” olarak değiştirilen ‘karanlık modlu’ Twitter’ın ‘bir bilinmeyen’ olarak bundan sonraki durumu ise merak ediliyor.
Pazarlamada plan ve bütçeler yoğunlukla sosyal medyaya kayarken, deneyimsel ve kişiselleştirilmiş pazarlama ile içerik pazarlamaları ön plana çıkıyor.
2023 yılının ilk yarısında Türkiye ve dünyadaki en iyi sosyal medya trendleri ve en son istatistikleri sizler için derledik.
Bu verileri, markaların pazarlama planları ve kurumsal iletişimlerinde yararlanabilecekleri bir formatta sunuyoruz.
2023’te dünya çapındaki sosyal medya kullanıcı sayısı 5 milyarı geçti
2023 Ocak verilerine göre, dünya genelinde toplam 5,16 milyar insan internet kullanıyor. Bu sayı, dünya nüfusunun yüzde 64,4’üne denk geliyor. Bu verilere göre, internet kullanıcılarının yüzde 59,4’ü ise sosyal medya kullanıcılarını kapsıyor. Bu sayılardan yararlanarak, internet kullanıcılarının yüzde 5’i sosyal medya kullanmıyor bu da internet kullanıcılarının 41 milyon nüfusa denk geliyor.
Başka bir veriye göre ise, dünya çapındaki sosyal medya kullanıcılarının sayısı 4,9 milyar ile rekor bir sayıya ulaşmış durumda. Dahası, bu sayının 2027 yılına kadar yaklaşık 5,85 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor.
Bunlar da tek bir platforma bağlı kullanıcılar değil. Ortalama bir kullanıcı artık dijital ayak izlerini her ay 6-7 platforma yayıyor ve bu da sosyal medya pazarlamasında çok platformlu bir yaklaşıma olan gereksinimi vurguluyor.
Kullanıcı sayısı artıkça insanların sosyal medyada geçirdiği süre de artıyor. İnsanlar önceki yıla göre yüzde 1,4 artışla günde yaklaşık 2,5 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Facebook dünyada en çok kullanılan sosyal medya olmaya devam ederken, onu YouTube ve WhatsApp takip ediyor. Ancak YouTube’un kullanıcı sayısının Facebook’a oranla iki kat hızlı büyüdüğünü ve arayı kapattığını söyleyebiliriz. WeChat’in dördüncü sırada yer almasını ise Çin’in nüfusuyla bağlantılı olduğu söylenebilir. Çin dünyadaki toplam internet kullanıcılarının ortalama yüzde 20’sine ev sahipliği yapıyor.
Statista’dan aldığımız verilere göre, sosyal medya reklam harcaması 150 milyar doları aşarken, toplam dijital harcamaların yaklaşık üçte birini sosyal medya reklamları oluşturuyor.
TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ülkemizin yüzde 85’i internet kullanırken, yüzde 81’i de sosyal medyada aktif olarak yer alıyor ve günde 3 saatini bu platformlarda geçiriyor. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 5,7’sini ise 17 yaş altındaki çocuklar oluşturuyor.
We Are Social ve Meltwater’ın “Ocak 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 73,1’i sosyal medya kullanıyor. 2022 yılı Ocak ayında sosyal medya kullananların oranı yüzde 80,8’di. Söz konusu oranlar 85 milyonluk Türkiye nüfusu içinde yorumlandığında yaklaşık 7 milyon kişiye karşılık geliyor.
2023 yılı itibarıyla Türkiye’de 67 milyon sosyal medya kullanıcısı var. 2027 tahminlerine göre bu sayı 76 milyona çıkacak. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2022 yılında internete erişim olanağı olan hane oranı yüzde 94,1 oldu. En çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yüzde 82 ile WhatsApp, yüzde 67,2 ile YouTube ve yüzde 57,6 ile de Instagram.
En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının cinsiyete göre dağılımları ise, erkekler en fazla yüzde 85,9 ile WhatsApp, yüzde 70,8 ile YouTube ve yüzde 61,5 ile de Facebook uygulamalarını, kadınlar ise yüzde 78,1 ile WhatsApp, yüzde 63,7 ile YouTube ve yüzde 55,9 ile de Instagram uygulamalarını kullanıyorlar.
Türkiye, Instagram’da en çok vakit geçiren ülke konumunda yer alıyor.
Dünya ortalamasında internette geçirilen süre günlük ortalama 7 saati bulurken, Türkiye’de bu süre 8 saate kadar çıkıyor. Ülke bazında sosyal medya geçirdiğimiz 3 saat de dünya ortalamasının 30 dakika üzerinde.
Aylık ortalama 20 saat kullanımla Türkiye Instagram’da en çok vakit geçiren ülke konumunda yer alıyor. Benzer şekilde Facebook (12. sıra) , Youtube (9. sıra) ve Tiktok’ta (11. sıra) da üst sıralarda bulunuyoruz.
Youtube, Türklerin en fazla ilgi gösterdikleri sosyal medya platformu. Her geçen gün özellikle bu platforma karşı ilgi artıyor. 57,9 milyon kullanıcısı olan Youtube’u 48,65 milyon kullanıcıya sahip Instagram izliyor.
Facebook 32,8 milyon, Tiktok 29,86 milyon, Twitter 18,55 milyon, Messenger 15,75 milyon, Snapchat 14,8 milyon, Linkedin ise 13 milyon kullanıcı sayısına sahip. 2022 yılında en fazla kullanıcı kaybı Linkedin’de yaşandı. Son 1 yılda 4,2 milyon kullanıcısını kaybeden Linkedin’i 3,5 milyon kullanıcı kaybıyla Instagram takip etti. Son bir yılda Facebook 1,6 milyon, Messenger 1 milyon 50 bin, Youtube ise 500 bin kullanıcı kaybetti. 2022’de en fazla yeni kullanıcı kazanan sosyal medya platformu ise Tiktok oldu. 4 milyon 302 bin yeni kullanıcı kazanan Tiktok’u 2 milyon 450 yeni kullanıcı ile Twitter izledi.
Türkiye, sosyal medya uygulamaları kullanımında da dünyada ilk 15 ülke arasında. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya uygulaması Youtube. Türkiye, küresel ölçekte 57 milyondan fazla kullanıcıyla 12. sırada yer alıyor. İkinci sırada ise en çok vakit geçirdiğimiz Instagram yer alıyor. 52 milyondan fazla kullanıcıyla küresel ölçekte 6. sıradayız. Facebook’ta 34 milyon kullanıcı (12. sıra), Twitter’da 16 milyondan fazla kullanıcı (14. sıra), Tiktok’ta 26 milyondan fazla kullanıcı (9. sıra) bulunuyor.
Android telefon verilerine göre ortalama bir Türk, TikTok mobil uygulamasında her ay 20.9 saat geçiriyor.
Yine Android aygıtlarda aylık YouTube uygulamasını kullanma süremiz 18.5 saat!
Haftalık internet üzerinden alışveriş verilerinde Tayland ve Güney Kore’nin ardında üçüncü sırada Türkiye var.
Türkiye’de her hafta internetten en az bir kez alışveriş yapan 16 ila 64 yaşındaki kişi oranı, nüfusun yüzde 64.6’sı!
Sosyal medyada bu kadar çok süre geçirmemize karşın, internet erişimi hızında yine alt sıralarda yer alıyoruz. Türkiye 25.67 mbps ile en yavaş internet kullanan ülkeler arasında bulunuyor. 181 ülke içerisinde ülkemiz 43. sırada yer alıyor.
KULLANICI İSTATİSTİKLERİ
Neden Sosyal Medya Kullanılıyor?
We Are Social ve Hootsuite tarafından hazırlanan 2021 Dijital Raporu’na göre; sosyal medya kullanımında en önemli 11 neden şöyle sıralanıyor:
– Bilgi / araştırma için %63
– Arkadaşlarla bağlantıda kalmak için %56.3
– Haberleri takip etmek için %55.6
– Komik – eğlendirici içerik bulmak için %51.7
– Yeni fikirlere ulaşmak için %47.6
– Ürün (marka) araştırmak için %46.4
– Boş zamanı doldurmak için %44.4
– Öğrenim materyallerine ulaşmak için %42.6
– Sağlık ve sağlık ürünleri araştırmak için %36.3
– Oyun için %32.2
– Yeni insanlarla tanışmak için %29.9
SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI VE GÜNCEL KULLANICI SAYILARI:
Facebook 2.91 milyar
Youtube 2.56 milyar
WhatsApp 2 milyar
Instagram 1.47 milyar
TikTok 1 milyon
Snapchat 557 milyon
Twitter 436 milyon
Sosyal medya, dünyadaki 5.27 milyar cep telefonu kullanıcısının yüzde 85’i tarafından kullanılıyor.
Dünyada en çok sosyal medya kullanıcısı olan ülke Çin
2023 yılı itibarıyla 1 milyar 21 milyon kullanıcı ile Çin, dünyada en çok sosyal medya kullanıcısı olan ülke konumundadır. Küresel sosyal medya uygulamalarının yasak olduğu Çin’de, bunların benzerleri olan, ülkeye özgü Douban, WeChat, Zhihu, DouYin, Meituan ve Sina Weibo gibi uygulamalar kullanılıyor. Hindistan 755 milyon kullanıcı ile ikinci sırada yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri 302 milyon kullanıcı ile üçüncü sırada yer alıyor.
2022’deki sosyal medya uygulama pazarının değeri 49,09 milyar dolardı
Bununla birlikte, 2023’ten 2030’a kadar %26,2’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) öngören tahminlerle bu sayının daha da artması bekleniyor. 5G teknolojisinin küresel olarak yaygın biçimde kullanılmaya başlanması da itici güç olarak bunu etkiyecektir. Sosyal medya platformlarının bu hızlı büyüme ile artacak talepleri karşılamak için sürekli gelişmeleri ve kendilerini yenilemeleri gerekecek. Bu aynı zamanda, pazarlamacıların yeniliklere ayak uydurmak için stratejilerini uyarlaması ve geliştirmesi gerektiği anlamına da geliyor.
FACEBOOK TAHTINI KORUYOR!
Dünya genelinde aylık 2,9 milyon aktif kullanıcısıyla Facebook, halen en çok kullanılan sosyal medya platformu.
Facebook’un saltanatı bu yıl da devam ediyor. Facebook’u hemen arkasından, aylık 2,5 milyon aktif kullanıcısıyla YouTube izliyor. Ancak Facebook’un yeni kullanıcı artış hızı çok düşükken, YouTube’un kullanıcıları sürekli ve hızla artmaktadır.
Bu veriler sadece birer istatistiki rakam değil, sosyal medya platformlarının kapsamlı etkisini ve potansiyelini de gösteriyor.
Diğer platformlar, bireysel güçlü yönlerine ve popülerliklerine karşın, masaüstü, mobil ve tablet cihazlardan görüntülenmelerde Facebook’un gölgesinde kalmaya devam ediyorlar. Bu, Facebook’un kitleleri yakalamayı ve onlarla etkileşim kurmayı amaçlayan pazarlamacılar için hâlâ daha vazgeçilmez olmaya devam ettiği anlamına da geliyor.
Pazarlama stratejilerinin, sosyal medyanın artan gücünden yararlanmak ve izleyicilerle etkileşim kurmak için bu platformları etkili bir şekilde kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Bu trafiği yakalamak için de sosyal medya yönetim araçlarının etkin bir şekilde kullanması çok önemlidir.
Bir kişinin ortalama 5 sosyal medya hesabı var
Sosyal medya kullanıcıları, ayda 6-7 sosyal medya platformunu kontrol ediyor. Küresel bir bakış açısıyla, ortalama bir bireyin 8,4 sosyal medya hesabıyla övündüğü ortaya çıktı.
Kişi başına 11,5 hesap ile Hindistan en çok sosyal medya hesabına sahip olurken, Japonya’da bu sayı 3,8 hesaba düşmektedir. Amerikalılar ise 7,1 hesapla ortada yer alıyorlar.
Bu istatistikler, sosyal medya pazarlamacılarının karşı karşıya olduğu geniş ve karmaşık çoklu platform gerçeğini göstermektedir.
2009’da hizmet vermeye başlayan ve Şubat 2014’de yaklaşık 19.4 milyar dolara Facebook (Meta) tarafından satın alınan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp bugün dünyada 2 milyarı aşkın kişi tarafından kullanılıyor.
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’e göre, WhatsApp üzerinden günde yaklaşık 100 milyar mesaj paylaşılıyor.
WhatsApp’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise 57 milyon kişi.
WhatsApp’ı 1.3 milyar aktif kullanıcıyla Çin’in en yaygın mesajlaşma platformu WeChat ve 1 milyara yakın kullanıcısıyla da Messenger izliyor.
Ortalama bir insan her gün sosyal medyada yaklaşık 2,5 saat harcıyor.
Dünya çapında ortalama bir kişinin gününün önemli bir bölümünü (yaklaşık 2,5 saat) sosyal medyada geçirmesi önemlidir. Bunu yaşamsal bir perspektifle ifade etmek gerekirse, bir insan bu kullanımını ortalama 73 yıl boyunca sürdürürse, sonuçta şaşırtıcı bir şekilde hayatının yaklaşık 6 yılını sosyal medya platformlarında geçirmiş oluyor.
İnsanların sosyal medyada ortalama olarak en fazla saat geçirdikleri ülke Nijerya.
Nijerya, vatandaşlarının sosyal ağlarda günde ortalama dört saatten fazla zaman geçirmesiyle sosyal medya kullanımında küresel listelerin başında yer alıyor – günlük küresel ortalama olan 2 saat 27 dakikayı çok geride bırakıyor. Filipinler ve Hindistan gibi genç demografiye sahip diğer gelişmekte olan pazarlar da yüksek katılım seviyeleri gösteriyor ve bu da sosyal medya kampanyalarını planlarken demografik ve bölgesel hususların önemini vurguluyor.
Pazarlamacılar için bu rakamlar, etkili bir sosyal medya stratejisinin erişimini ve potansiyelini vurgulamaktadır.
Sosyal medyadaki en ilgi çekici içerik türü kısa videolar
İlk olarak TikTok tarafından popüler hale getirilen ve hızla Instagram Reels ve YouTube Shorts biçiminde kopyalanan kısa biçimli içeriğin sosyal medyada yükselişi, dijital alanda ezber bozan bir şey oldu. Genellikle 60 saniyeden uzun olmayan lokmalık videolar, yalnızca “atıştırılabilir” ve son derece bağımlılık yaratan içerikler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çok erişilebilirdir ve akıllı telefonu olan herkesin bir içerik oluşturucu olmasına olanak tanır. Markalar, bir pazarlama aracı olarak TikTok’un ve genel olarak kısa biçimli videonun değerini hızla anladı ve daha genç kitlelere ulaşmak için trendin üzerine atladı.
Facebook ve Instagram’daki story, reels, YouTube shorts ve TikTok gibi popüler paylaşım uygulamalarının da en önemli özelliği bu kısa videolardır. Hele bir de bu videolar çok beğenilip de ‘viral’ olursa hedefe fazlasıyla ulaşılmaktadır.
HubSpot’un 2023 Sosyal Medya Pazarlama Raporu’na göre, sosyal medya pazarlamacıları bu yıl kısa biçimli videoyu ikiye katlamayı planlıyor ve ankete katılan 1.000’den fazla pazarlamacının yüzde 33’ü 2023’te nispeten yeni biçime en çok yatırım yapmayı planlıyor.
Tüketicilerin yüzde 66’sının dikkatini çeken (genellikle 1 dakikadan kısa) süreli videolar ile hem kısalık hem de özgünlük bakımından sosyal medyada ilgi çekiyor. Son derece paylaşılabilir olan bu küçük videolar, daha uzun videolardan 2,5 kat daha ilgi çekici ve tüketicilerin yüzde 34’ü bu kısa biçimin daha özgün doğasını beğeniyor.
İnsanların sosyal medyaya erişmesinin en yaygın yolu bir mobil cihazlar.
İnsanların çoğunluğunun mobil cihazları aracılığıyla sosyal medyaya girmesi şaşırtıcı değil ancak yine de bu yüksek oran ilginç gelebilir: Kullanıcıların yüzde 99’u sosyal medyaya bağlanmak için bir tablet veya akıllı telefon kullanırken, yüzde 78’i ise bunu yalnızca telefonlarından yapıyor.
Yüzde 1,32 ile masaüstü sosyal medya kullanıcıları, mobil cihaz sevenlerin yanında çok azınlıkta kalıyorlar.
Bu verilerin ışığında, dijital pazarlamada mobil odaklı sosyal medya stratejileri esas alınmalıdır. İşletmeniz için bir web sitesi oluşturduğunuzda, sitenizi hem masaüstü hem de mobil deneyimler için refleks olarak optimize edebilen ‘responsive’ kullandığınızdan emin olun.
En çok TikTok ve YouTube gibi video paylaşım videolarında zaman harcanıyor.
Andorid verilerine göre, dünya çapında aylık en çok kullanılan uygulamalar ve kullanım saatleri şu şekilde;
TikTok: 23.5 saat
YouTube: 23.1 saat
Facebook: 19.7 saat
Whatsapp: 17.3 saat
Instagram: 12 saat
Line: 11 saat
Twitter: 5.5 saat
Telegram: 4 saat
Snapchat: 3.2 saat
Facebook Messenger: 3.1 saat
TikTok, 2022’nin 4. çeyreğinde 350 milyon dolar gelir elde etti
En hızlı büyüyen sosyal ağ, son iki yılda ABD’de yüzde 105 gibi şaşırtıcı bir kullanıcı artışına sahip olan TikTok’tur.
Tiktok son 90 günde kullanıcı sayısını yüzde 7,3 (60 milyon) daha artırırken listenin üst sıralarına doğru yükseliyor. Bu sayede platformun reklam kitlesi de hızlı bir şekilde büyüyor. 18 yaş üstü kullanıcılar arasında sosyal medya platformunun dünya çapındaki reklam erişimi 885 milyona yaklaştı.
TikTok, 2022’nin 4. çeyreğinde manşetlere girerek, 350 milyon dolar gelir elde etti. Facebook, Instagram, Twitter ve Snapchat’in toplamından kolayca -205 milyon doları aşan- daha iyi performans gösterdi. TikTok hakkında kararsız kalan pazarlamacılar için bu istatistikler, platformun önemli potansiyelinin açık bir işareti olmalı.
İnternet kullanıcılarının yüzde 52’si YouTube’u ayda en az bir kez kullanıyor
İnternet kullanıcılarının yüzde 52’si ayda en az bir kez video paylaşım devi YouTube’u kullanıyor. 2023 itibariyle, platform 2,68 milyar aktif kullanıcıya ve 80 milyon YouTube Premium abonesine sahiptir. Ayrıca, ana Google’ın yanında dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak da kendini kanıtlamıştır.
18-29 yaş arası insanların yüzde 84’ü en az bir sosyal medya sitesi kullanıyor
Sosyal medya kullanımı tipik olarak daha genç nüfusa yöneliyor. 18 ila 29 yaş arasındakilerin yüzde 84’ü ve 30 ila 49 yaş arasındaki kişilerin yüzde 81’i aktif olarak en az bir sosyal medya sitesi kullanıyor. Ancak bu aktif kullanım eğilimin yüzde 73’ü 50 – 64 yaş aralığında ve biraz şaşırtıcı bir şekilde yüzde 45’i de 65 yaş üstü grupta yer alıyor. Dolayısıyla eski demografik yapının da devam ettiğini anlıyoruz.
REKLAM İSTATİSTİKLERİ
Sosyal medyadaki reklamların ortalama tıklama oranı 2022’de %1,21 idi
2022 verileri, tüm sosyal medya platformlarındaki Ortalama Tıklama Oranı’nın (TO) yüzde 1,21 olduğunu gösteriyor. Bu, bir önceki yılın yüzde 1,3’lük TO’sundan hafif bir azalışı gösteriyor.
Küçük bir düşüşe rağmen bu rakamlar, etkileşimi ve dönüşümü en üst düzeye çıkarmak için ilgi çekici sosyal medya reklam kampanyaları oluşturmaya yönelik süregelen ihtiyacın altını çiziyor.
İşletmelerin %77’si müşterilere ulaşmak için sosyal medyayı kullanıyor
İşletmeler genellikle yeni teknolojinin gücünden ilk yararlananlar arasındadır. Bu nedenle, giderek artan dijital iş ortamında, küçük işletmelerin yüzde 77’sinin müşterileriyle bağlantı kurmak için sosyal medyayı kullanması mantıklıdır. Önemli sayıda küçük işletme (%41) marka bilinirliği oluşturmanın (%44) yanı sıra gelir kaynağı olarak da sosyal medyayı kullanmaktadır.
Kullanıcıların %90’ı sosyal medyada en az bir markayı takip ediyor
Kullanıcıların yüzde 90’nı, en az bir markayı sosyal medyada takip ediyor. Bu, tüketici davranışında markalarla daha doğrudan ve etkileşimli ilişkilere doğru kaymanın güçlü bir örneğidir ve marka sadakati oluşturmak ve sürdürmek için markaların güçlü sosyal medya varlığının öneminin güçlü bir göstergesidir.
Sosyal medya kullanıcılarının %76’sı sosyal medyada gördükleri bir şeyi satın aldı.
Satın alma yolu değişkenlik gösterse de (%11’i hemen satın alıyor, %44’ü çevrimiçi satın almayı sonraya erteliyor ve %21’i mağazadan satın almayı tercih ediyor) bir markanın sosyal medya gönderisine dayalı olarak bir ürün satın alan kullanıcıların %76’sı, sosyal medyanın perakendenin çehresini nasıl değiştirdiğini yansıtıyor.
Milenyumların yarısı, etkileyicilerin ürün tavsiyelerine güveniyor
Y kuşağının yüzde 50’si, ‘prime time’da göz önünde bulundurulmaya değer bir güven algısıyla, sosyal medya etkileyicilerinin ürün tavsiyelerine güveniyor ve yüzde 38’de olan en sevdikleri ünlülere olan güvenlerini geride bırakıyor.
Bu güvenin arkasındaki kilit faktör nedir? Özgünlük: Milenyum’un etkileyici bir yüzde 88’i, takip ettikleri etkileyicilerde özgünlüğe değer verdiklerini söylüyor. Bu, pazarlamacıların takip etmesi için ilişkilendirilebilirlik ve içtenliğe dayanan net bir çerçeve ortaya koyuyor.
2021’de Instagram’da 3,8 milyon gönderide “reklam” hashtag’i vardı
Instagram’da, 2021’de dünya çapında #ad hashtag’ini kullanan 3,8 milyon gönderiyle reklam içeriğinde etkileyici bir artış görüldü. Bu, sosyal medya platformu tarafından önceki yıl bildirilen 3 milyona göre yüzde 27’lik önemli bir artışı gösteriyor. Dijital reklamcılık dünyasında önemli bir oyuncu olarak evriminin açık bir işaretidir.
Influencer harcamaları 2022’de 4,14 milyar dolara ulaştı
Influencer pazarlaması, 2022’de bu alandaki harcamaların hızla 4,14 milyar dolara yükselmesiyle büyük bir sıçrama yaptı. Bu etkileyici verici, geçen yılın rakamlarına göre yaklaşık bir milyar dolarlık bir artışa işaret ediyor. Bu tür bir yörünge ile etkileyici pazarlama için gelecek parlak görünüyor.
1 milyon kez izlenen sponsorlu bir YouTube videosunun en az ortalama maliyeti 2.500 dolardır
2022 yılında, YouTube’da bir milyondan fazla izlenen videolar için ortalama minimum sponsorluk bedeli 2.500 ABD dolarıydı. 500 bin ila bir milyon görüntülemeye ulaşan videolarda ise bu rakam daha mütevazı olarak 1.105 $ve daha ağır bir ortalama maksimum fiyat olan 16.234 $olarak gerçekleşti.
1 milyon takipçili bir Instagram gönderisinin minimum ortalama maliyeti 1.200 dolardır.
Instagram’da bir milyondan fazla takipçisi olan fenomenler, yıldız güçlerinin 2021’de ortalama en az 1.200 $tutarında gönderilere dönüştüğünü gördüler. Bu arada, makro etkileyiciler (takipçileri 100.000 ila bir milyon arasında değişen) gönderi başına daha düşük bir ortalama en az maliyet olan 185 $ile yetindi ve ortalama en yüksek maliyet 2.500 ABD $ çıkma potansiyeline sahip.
1 milyon takipçili bir Tik Tok gönderisinin minimum ortalama maliyeti 1.034 dolardır.
Bir milyondan fazla takipçiden oluşan bir hayran kitlesine sahip olan TikTok mega etkileyicileri, video başına ortalama minimum 1.034 $fiyat talep etti. 100.000 ila bir milyon arasında takipçisi olan platformdaki makro etkileyiciler ise, gönderi başına daha düşük bir ortalama minimum 151 $ gördü ve ortalama maksimum 793 $ netleştirme olasılığı ile.
PSİKOLOJİ İSTATİSTİKLERİ
Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 39’u sosyal medya bağımlısı olduklarını bildiriyor.
ABD’deki çevrimiçi kullanıcıların yüzde 39’u, ‘dijital tavşan deliği’ olan (bir video izlerken dolaylı ilgili başka videoları izleme sarmalında kaybolmak) sosyal medyanın bağımlılık yaratan çekiciliğini hissettiklerini itiraf ediyor ve bu kullanıcıların yüzde 9’u da “Sosyal medya bağımlısıyım” ifadesine tümüyle katılıyor. Kullanıcıların büyük bir bölümünün sosyal medyanın dopaminle beslenen cazibesine direnmekte zorlandıkları görülüyor.
Araştırmalar, ergenlerde sosyal medya kullanımı ile depresyon arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Ergen depresyonu ile sosyal medya kullanımı, beğeniler, paylaşımlar, retweetler ve yeniden gönderiler arasında, rahatsız edici bir bağlantıya işaret ediyor. Bununla birlikte, bir umut ışığı da var: Araştırmacılar, sosyal medyanın çeşitli arkadaşlıkları teşvik edebileceğini ve kolayca erişilebilir destek sağlayabileceğini de keşfettiler.
Hatta sosyal medyanın depresif belirtilerin erken saptanmasında çok önemli bir araç olarak hizmet etme potansiyeli var. Genel olarak, sosyal medya ile ergen ruh sağlığı arasındaki karmaşık ilişkinin incelikli bir şekilde anlaşılması ve hedeflenen müdahalelerin geliştirilmesi için kesin bir ihtiyaç vardır.
Ergenlerin yüzde 67’si sosyal medya kullanımlarının bir sonucu olarak kendi hayatları hakkında daha kötü hissettiklerini bildiriyor.
Sosyal medya, günümüzün gençleri için karmaşık bir ağ: yüzde 67’si hayatlarını sosyal medyada gördükleri filtrelenmiş “gerçeklerle” karşılaştırırarak özgüveninde bir düşüş hissederken, yüzde 73’ü de zor zamanlarda bu platformlarda teselli ve destek bulduğunu bildiriyor. Sosyal medyanın genç yaşamlar üzerindeki çok yönlü etkisini yansıtan hassas bir denge.
Günde üç saatten fazla sosyal medyada vakit geçiren ergenlerin ruh sağlığı sorunları yaşama riski artıyor
Pek çok genç için sosyal medya, akıl sağlığı sorunlarına yol açan kaygan bir yokuş olabilir. Araştırmalar, sosyal medya platformlarında günde üç saatten fazla zaman geçiren gençlerin sorunları içselleştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuştur; bu, aşırı sosyal medya kullanımının ergenlerin ruh sağlığı mücadelelerine sessizce katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Potansiyel çözümler? Sosyal medya zamanını sınırlamak, medya okuryazarlığını artırmak ve platformları yeniden tasarlamak, bu rahatsız edici eğilime karşı koymak için daha sağlıklı dijital etkileşimlerin anahtarı olabilir.
2023 İÇİN SOSYAL MEDYA TRENDLERİ
Nisan 2023 itibarıyla en hızlı büyüyen sosyal medya platformu BeReal’dir.
2020’de piyasaya sürülen bir Fransız sosyal medya uygulaması olan BeReal’in ana özelliği, kullanıcıları her gün rastgele seçilen iki dakikalık bir pencerede kendilerinin ve yakın çevrelerinin bir fotoğrafını paylaşmaya teşvik eden günlük bir bildirimdir.
BeReal, yüzde 0,7’den yüzde 2,8’e hızlı bir tırmanışı yansıtan kullanıcı ilgisinde yüzde 313’lük bir artışla, sosyal medya sahnesinde ön plana çıkmayı başarıyor. İşte gerçek manşet: BeReal’in, Z Kuşağı kullanımında artış yüzde 1.200. Özgün, filtrelenmemiş içeriğe olan bağlılığının taklit tehdidine ve potansiyel belirsizliğe karşı üstün gelip gelmeyeceği görülecek.
Kullanıcıların yüzde 81’i işletmelerin sosyal medyada hesap verebilirliğini artırdığını düşünüyor
Bugünün markaları, arkadaşlardan, aileden ve hatta politikacılardan daha yüksek bir standartta tutuluyor. Bireylerin şaşırtıcı bir şekilde yüzde 81’i, markaların sosyal medya ortamında hesap verebilirlik konusunda çıtayı yükselttiğine inanıyor. Bu durum daha karmaşık ortamda gezinmek işletmeler için zor olsa da, güçlü marka-tüketici bağlarını güçlendirmek için şeffaf ve özgün sosyal stratejiler benimseyebilen işletmeler için fırsatlar da sunuyor.
Sosyal medya reklam pazarının 2023’te 207 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Sosyal medya reklam pazarı, 2023’te şaşırtıcı bir şekilde 207,10 milyar dolara yükselecek ve yıllık yüzde 4,53’lük etkileyici bir büyüme oranıyla pazarı daha da yukarı taşıyarak, 2027’ye kadar 247,30 milyar dolara ulaşacak. Bu, hem markalar hem de pazarlamacılar için pek çok keşfedilmemiş fırsat sunacak parlak görünen bir gelecek.
BU MAKALEDEKİ İSTATİSTİK VERİ KAYNAKLARI:
DemandSage, Grand View Research, Statista, Backlinko, SproutSocial, Forbes, Pew Research, Score.org, Instagram, Retail TouchPoints, Morning Consult, NCBI, Healio, Jama Psychiatry, Hubspot, TÜİK, We Are Social, Meltwater, DataReportal, Kepios, Meta, Deloitte.