Korona günlerinde dünyada yeni bir akım: Sinema perdesi apartman duvarlarına, koltuklar da bahçelere, balkonlara taşındı5 sene ÖNCE
Korona günlerinde dünyada yeni bir akım: Sinema perdesi apartman duvarlarına, koltuklar da bahçelere, balkonlara taşındı35 yaşına basan ve 7-17 Nisan 2016 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak İstanbul Film Festivali'nin biletleri satışa sunuldu
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1982 yılında bir sinema haftası olarak başlatılan, İstanbul’un en uzun soluklu, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 35. yaşını kutluyor.
İstanbul Film Festivali, 35. yılında da dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklere, yeni keşiflerden başyapıtlara, gizli hazinelerden iz bırakan filmlere, zengin programını izleyicilere sunmaya devam ediyor. Festival programında 187 uzun metrajlı, 10 kısa ve 24 deneysel film yer alıyor. Festival, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin toplam 221 filminin gösteriminin yanı sıra konuk sinemacıların katılacağı söyleşilerden sinema derslerine, konserlerden özel etkinliklere sinemayla dolu günler yaşatacak.
Bu yıl ilk kez ‘Ulusal Kısa Film Yarışması’ düzenleniyor
Kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması, bu yıl ilk kez düzenleniyor.
Ödül Yağmuru
Jüri üyeleri arasında, yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve DokuFest Direktörü Nita Deda’nın yer aldığı festivalde, “En İyi Kısa Film”e yarışmanın sponsoru Anadolu Efes tarafından 5 bin tl’lik ödül verilecek.
Ayrıca, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek.
10 film arasından kazanana 10 bin avro para ödülü verecek
Avrupa Konseyi iş birliği ile 10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali'nde yapılan, “FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması”, bu yıl “Eurimages” fonunun da desteğiyle, yarışmada bulunan 10 film arasından kazanana 10 bin avro para ödülü verecek.
Festival kapsamında ayrıca “Altın Lale”, “Seyfi Teoman En İyi İlk Film”, “Audentia”, “Cineuropa” ödülleri de sahiplerini bulacak.
İstanbul Film Festivali'nin bu yılki gösterimleri Atlas, Akbank Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Ortaköy Feriye Sineması, Kadıköy Rexx Sineması gibi toplam 10 salonda yapılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin de desteklediği festival, 7-17 Nisan 2016 tarihinde sinemaseverlerle buluşacak.
Festival Filmleri 9 Salonda Sinemaseverlerle Buluşacak
Başladığından bugüne bağımsız sinemaları destekleyen İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu ve Fitaş (iki salon) sinemaları, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Ortaköy’de Feriye Sineması ve Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) olmak üzere 9 ayrı salonda yapılacak.
Biletler satışta
Festivalin bilet fiyatları tam 18 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü izleyiciler için ise 14 TL olarak belirlendi.
21.30’da başlayan seans ise tüm izleyiciler için 20 TL olacak. İndirimli bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor. Hafta içi gündüz 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarının biletleri 8 TL’den temin edilebilecek. İstanbul Modern Sinema, Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’ndeki gösterimlerin bilet fiyatları 8 TL.
Sinemaseverler biletlerini internet üzerinden ve Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak gişelerden satın alabilir. Festival biletleri bu yıl ilk kez hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle satışa sunulacak.
Onur Ödülleri
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl beş değerli sanatçıya verilecek. 35. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri oyuncu Suzan Avcı, yönetmen Ülkü Erakalın, yapımcı Şeref Gür, oyuncu Perran Kutman ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm'e takdim edilecek. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri, 6 Nisan Çarşamba gecesi yapılacak 35. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
Festivalle ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz web sitesi ve sosyal medya hesapları
www.iksv.org/tr
facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/ist_filmfest
instagram.com/istfilmfest/
istfilmfest.tumblr.com
youtube.com/user/iksvistanbul
#istfilmfest16
SİNEMA ELEŞTİRMENLERİNİN SEÇTİĞİ 25 FİLM ÖNERİSİ
221 filmin gösterildiği programda -klasikleri değerlendirme dışı bırakırsak- aşağıdaki 25 filmi kaçırmamak gerekiyor.
Yüce Sezar! (Hail, Caesar!): Coen biraderler hayranları şimdiden sıraya girmiş durumda. Bir Liderin Çocukluğu (Childhood of a Leader): Venedik’te En İyi İlk Film ödülünü kazanan Brady Corbet’in filmi, başarılı atmosferi ve Scott Walker’ın müzikleriyle dikkat çekiyor.
Neon Boğa (Boi Neon): Gelecek vaat eden genç yönetmen Gabriel Mascaro’nun ikinci kurmaca filmi, festival programındaki pek çok popüler filmden rol çalabilecek kadar iyi.
11 Dakika (11 Minut): Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski’den kurgusuyla dikkat çeken bir film.
Binbir Gece üçlemesi (Arabian Nights Trilogy): Miguel Gomes’in üç bölümden oluşan Binbir Gece’si geçtiğimiz yılın sinema olaylarından biriydi. Sinema konusunda asıl meramınız yönetmenlik sanatı ise kaçırmayın.
Şövalye (Chevalier): ‘Attenberg’ ile tanınan Athina Rachel Tsangari’nin yeni filmi ‘Şövalye’, Londra Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı.
Acı Sokağı (La Calle de la Amargura): Meksika’nın efsane yönetmenlerinden Arturo Ripstein’ın gerçek bir hikâyeden esinlenen son filmi, sinematografisiyle izlenmeyi hak ediyor.
Midnight Special: Yükselişteki yönetmen Jeff Nichols’ın Altın Ayı için yarışan filmi, nostalji duygusu ile bezeli bir bilimkurgu.
Alt Kat (Un etaj mai jos): Romen Yeni Dalgası usulü bir Suç ve Ceza yorumu.
Dev Canavar (Behemoth): Çok iyi eleştiriler alan Zhao Liang’in son belgeseli, görsel gücüyle dikkat çeken, uzun süre akıllarda kalacak bir film.
Kosmos (Cosmos): Sinema tarihinin en aykırı usta yönetmenlerinden biri Andrzej Zulawski’yi son filmiyle anmaktan daha güzel ne olabilir?
Tekir (Kater): Berlin Film Festivali’nden Teddy Ödülü’yle dönen ‘Tekir’ bu yılın çok konuşulacak filmlerinden.
Ben Belfast’ım (I Am Belfast): ‘Sinemanın Hikayesi’ belgeseliyle tanıdığımız film eleştirmeni Mark Cousins’tan büyüleyici bir belgesel.Evrim (Evolution): 12 yıl önce ‘Masumiyet’ (Innocence) ile akıllarımızı baştan alan Lucile Hadzihalilovic, izleyiciyi yine bambaşka sinemasal diyarlara götürüyor.
Köpeğin Kalbi (Heart of A Dog): Avangard pop ikonu Laurie Anderson’ın, gösterildiği her yerde çok beğenilen belgeseli festival programının gerçek cevherlerinden.
Bize Rüyalarımızda Huzur Ver (Peace to Us in Our Dreams): Son derece özgün bir filmografi inşa eden Litvanyalı yönetmen Sharunas Bartas’ın son filmi, benzersiz atmosferiyle dikkat çekiyor.
24 Hafta (24 Wochen): Midenizde yumruk etkisi yaratacak ‘24 Hafta’, kürtaj tartışmaları açısından cesur ve etkileyici.
Hiçbir Yere Ait Değilim (I Don’t Belong Anywhere): Geçtiğimiz sene aramızdan ayrılan Belçikalı yönetmen Chantal Akerman üzerine kaçırılmaması gereken bir belgesel.
Yılanın Kucağında (El Abrazo de la Serpiente): Kolombiya’nın ilk Oscar adayı ‘Yılanın Kucağında’ benzersiz sinema dili ile uzun süre unutulmayacak türden bir film.
İblis (Demon): Marcin Wrona’nın son ve belki de en kişisel filmi, korku ve drama üzerine yenilikçi bir egzersiz.
Dışılığın Muktedirliği (The Mighty of Her): 3 filmden oluşan seçki, bu seneki festival programının iki el kanda da olsa gidilmesi gerekenlerinden.
Eva’ya Huzur Yok (Eva Doesn’t Sleep): Arjantinli yönetmen Pablo Agüero estetik anlamda kusursuz, yarı deneysel bir çalışma ile geri dönüyor.
Toprağın Gölgesinde (La tierra y la sombra): Cannes’da Altın Kamera ödülü kazanan Kolombiya filmi, biçimsel anlamdaki yetkinliğiyle şaşırtan ve büyüleyen bir ilk film.
Ölümcül (Meurtriere): Deneysel sinemanın en özgün yönetmenlerinden Philippe Grandrieux yeni filmiyle bir kez daha izleyiciyi hipnotize ediyor.
Bir Ejderha Uyanıyor! (Ejdeha Vared Mishavad!): Altın Ayı için yarışan ‘Bir Ejderha Uyanıyor!’ yakın dönem İran sinemasında bir hayli farklı ve özgün bir yere konuşlanıyor.