Televizyon, sosyal medya karşısında hızla eriyor!5 sene ÖNCE
Televizyon, sosyal medya karşısında hızla eriyor!Gezi Direnişi haber yoğunluğu nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız ‘İnternet Gazeteciliği ve Dijital Medya’ yazı dizimize devam ediyoruz. 19. Bölüm’de 4G teknolojisinin yurttaş gazetecilere sağlayacağı avantajları ele alıyoruz.
4G yüksek bağlantı hızı ile canlı yayınların izleyicilere daha hızlı ve kesintisiz ulaşması mümkün olacak. Kullanıcılar da bu videoları kesintisiz ve daha kaliteli izleyebilme olanağına kavuşacaklar. Yükleme ve izleme kolaylaştıkça, sosyal medyada video kullanımı daha da artacak.
Daha 20 yıl öncesine kadar televizyon yayıncılığı çok pahalı ve zor bir olaydı. Canlı bağlantılar da yok denecek kadar azdı. Uydu bağlantılı canlı yayın araçları kamyon büyüklüğündeydi.
İletişim teknolojisi geliştikçe, diğer alan ve araçlarda olduğu gibi televizyon canlı yayın araçları da küçülmeye ve göreceli olarak ucuzlamaya başladı. Önce minibüslere, sonra notebook’lara, en son olarak da 3G teknolojisi ile birlikte akıllı cep telefonlarına kadar küçüldü.
Bu gelişimin ilk somut örneği 1991 yılındaki 1. Körfez Savaşı’nda yaşandı. CNN muhabirleri Peter Arnett, Bernard Shaw ve Vohn Holliman Irak’ın başkenti Bağdat’tan çanta büyüklüğündeki bir çanak anten ile uydu bağlantısı kurarak canlı yayın yaptılar. Daha sonra bir bölümünün ‘manipülatif dezenformatik’ olduğu anlaşılan bu habercilik o günlerde tüm dünyada büyük ilgi görmüştü. CNN’in tüm dünyada tanınan bir haber kanalı haline gelmesi de bu sayede olmuştu.
Böylece televizyon haberciliğinde yeni bir dönem başlıyordu.
Haziran ayındaki Gezi Direnişi sırasında ana akım medya ve televizyon kanalları olaylara ilişkin haber akışını kesmelerine karşın, birkaç küçük televizyon kanalı ve onlarca yurttaş gazeteci sınırlı olanaklarla Türkiye’nin dört bir yanından canlı yayınlar gerçekleştirdiler. Akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayarların yüksek çözünürlüklü kameralarını kullanarak, 3G bağlantı ile Ustream, vb. siteler üzerinden canlı yayın yaptılar.
Bu yayınlar, haberciliği ana akım medyanın tekelinden çıkararak yurttaşlara ‘haber alma hakkı’nı sağladı. Diğer bir yandan ise, sosyal medyadaki manipülatif ve dezenformatik haber kirliliğinin önlenmesine de katkıda bulundu.
Mobil cihazlarla gerçekleştirilen bu yayınlardaki en önemli sorun ise hızın düşüklüğü ve yayın sırasında oluşan kopmalardı.
4G ile daha hızlı ve kesintisiz canlı yayın
Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de hizmete sunulması beklenilen dördüncü nesil kablosuz mobil teknolojisi 4G teknolojisi ile bu canlı yayınların izleyicilere daha hızlı ve kesintisiz ulaşması mümkün olacak, ses kalitesi de artacak. Elbette sadece ‘verici’ yönünde değil ‘alıcı’ yönünde de önemli iyileştirmeler yaşanacak. Kullanıcılar bu videoları kesintisiz ve daha kaliteli izleyebilme olanağına kavuşacaklar. Yüksek bağlantı hızı, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım ağlarına video yükleme ve izlemeyi kolaylaştıracak. Böylece sosyal medyada video kullanımı daha da yaygınlaşacak.
4G ile birlikte bağlantı hızı ve kalitesi artınca, pil tüketimi de artacağı için ‘şarj’ olayı yine en büyük sorun olarak karşımıza çıkacak ve elbette bir de ‘kota sınırı’ olayı var!
Peki nedir bu 4G?
Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. 4G teknolojileri arasında HSPA+ 21/42, WiMAX ve LTE bulunmasına karşın sadece LTE’nin gerçek 4G olduğu söyleniyor.
4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop’unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor.
Şu anda kullandığımız teknolojide baz istasyonları aracılığıyla cep telefonuna yönlendirilen veriler, kablo aracılığı ile evinizde kullandığınız internet hızından daha yavaş çalışıyor.
4G ağında ise veriler cep telefonunuza 100 Mbps’a ulaşan bir hızla aktarılacağı söylense de, bazı ülkelerde yapılan testlerde 40 hatta 10 Mbps hızlar ölçüldü. Bu verilerin alt sınırı neredeyse ülkemizde kullanılan 3G hızına yakın bir değer sayılabilir.
Ancak internet hızınız alt sınırda bile olsa LTE destekli Android, iOS ve Windows tabanlı pek çok cep telefonunda 4G ile 1 MB’lık bir veriyi 1 saniyede transfer edebilecek.
Cep telefonunuzdan takip etmek istediğiniz gazeteleri internet tarayıcınıza anında yükleyebilecek, bir filmi 10 dakikadan daha kısa bir sürede indirebileceksiniz.
Bugüne kadar Skype ve Facetime kullanımı ancak wi-fi ile daha sorunsuz olabiliyordu, ancak 4G ile video görüşmelerinizi sinyal aldığınız her yerde sorunsuzca gerçekleştirilebilecek.
Devam Edecek…
Önceki Bölüm: http://www.farklibirbakis.com/son-dakika-hiz-ile-dogruluk-arasindaki-ince-cizgi/