İnsanlık ve iletişim tarihinde yepyeni bir dönem başlıyor: 5G6 sene ÖNCE
İnsanlık ve iletişim tarihinde yepyeni bir dönem başlıyor: 5G2020 yılında tüm unsurlarıyla kullanılmaya başlanacak 5G mobil teknolojisi hızının yanı sıra işlevleriyle de hayatımızı büyük ölçüde değiştirecek.
4G’den 5G’ye geçilmesi ile ağ bağlantısı hızı da 10 gbps’e yükselecek. Böylece 5G, 20 milisaniyede 500Mbps internet veri aktarım hızına ulaşılabilecek. Bu hızın, yaklaşık 100 mbps hızında çalışan Asya ve Avrupa’daki mevcut LTE ağlarından 50 kat hızlı olduğu belirtiliyor.
‘Nesnelerin interneti’ olarak adlandırılan entegre sistem kablosuz iletişimde çığır açacak. Mobil ağlar üzerinden geniş bant internet bağlantısı ile milyarlarca ‘akıllı’ cihaz birbirine bağlanacak. Ev ve işyerlerindeki tüm cihazlardan otomobillere, sağlıktan kişisel bakım ve giysilere kadar hemen her şey birbirlerini tanıyıp iletişim kurarak etkileşime geçecek.
Bu kadar çok işlevsel cihazın doğal olarak ‘güç’ talepleri de fazla olacaktır. Dolayısıyla ‘enerji verimliliği’ 5G standartlarını belirleyen en önemli teknolojik unsur olacaktır.
Öte yandan bu hıza ulaşmak için aynı anda çok fazla baz istasyonunun kullanılacak olması da, ticari olarak hizmete açılması öngörülen 2020 yılında, 5G’ye yönelik özgül soğurma oranı (SAR- Specific Absorbation Rate) tartışmalarını yeniden alevlendireceği iddia ediliyor.
Nesnelerin interneti daha şimdiden Nest Labs, yeni bir Google (GOOGLE, Tech30) satın alma ve Apple (AAPL, Tech30) gibi şirketlerin “ağa bağlı araba” ve “akıllı ev” ürünleri ile odak noktası haline gelmiş durumda.
Yakın dönemde, teknoloji firmaları daha küçük hücreler gibi temel bileşenlerle bu ağları daha verimli hale getirerek, mevcut LTE ağları üzerinde artan trafik taleplerini karşılamaları mümkün olacaktır.