Sağlıklı yaşamın sırrı çözüldü: Yeşillikler ve zeytinyağı9 sene ÖNCE
Sağlıklı yaşamın sırrı çözüldü: Yeşillikler ve zeytinyağı“Cennetin meyvesi” olarak da bilinen, bereket ve bolluğun simgesi narın yararları saymakla bitmiyor.
Çiçeğinden kabuğuna kadar sayısız faydası olan narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğu. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.
Nar (Punica granatum), Iythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İran’da yetiştirilen bir meyve türü.
Nar çiçeğinden nar tanelerine, bu taneleri saran zardan nar kabuğuna kadar nar meyvesinin her bölümünün oldukça önemli faydaları biliniyor. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından da çok zengin bir meyve olan nar, B1 – B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır. En önemli özelliklerinden biri ise, kansere karşı koruyucu pek çok güçlü bileşik içeriyor olmasıdır.
Mevsiminde düzenli olarak tüketilen bir çay bardağı kadar nar suyu ya da bir kase kadar nar tanesi, yaban mersini ile eşdeğer, portakal, yeşil çay ve havuçtan oldukça yüksek oranlarda antioksidan (bağışıklık güçlendirici ve kanser karşıtı) madde içermektedir.
– Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
– Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini güçlendirir. Tansiyonu dengeler.
– Çarpıntıyı giderir.
– Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
– Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
– Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
– Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek diyabet hastalarına iyi gelir.
– İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar.
– İyi bir idrar söktürücüdür.
– Cilt sağlığı için de faydalıdır. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ve cilde pürüzsüz bir görünüm verir.
– Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) gelişimini destekler.
– Nar suyu sesi açar.
NARI BÖYLE HİÇ BÖYLE YEMEYİ DENEDİNİZ Mİ?
Malum mevsim nar mevsimi. Her ne kadar hazırlığı zor zahmetli olan bir meyve olsa da bir kerede fazla miktarda ayıkladığınız nar tanelerini buzlukta bir yıl kadar saklayabilirsiniz. Böylelikle her mevsim nar yeme şansınız olur.
Örneğin, dolaptan çıkardığınız nar tanelerini yaz aylarında dondurmanızla karıştırabilir, yoğurdunuzun içine de katabilirsiniz. Bir bardak kefir ile 1 çay bardağı nar tanesini blenderize edip, 1 çay kaşığı vanilya ekleyerek çok keyifli ve sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz. (Aynı tarif kefir yerine sütle de yapılabilir.)
Peki hiç salatalarınıza nar tanesi eklediniz mi? Mutlaka denemelisiniz! Üstelik 4-5 adet ceviz de ekleyerek harika lezzetli bir kansersavar salata elde edebilirsiniz.
Uzm. Diyetisyen Banu Topalakçı