2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ“Yusuf Amca her gün aynı parka gelip aynı yerde oturuyordu. Bir gün yine parka geldi ama yerinde başka biri vardı.”
Yukarıdaki tweet, 17 Eylül günü fotoğrafı ile birlikte Kadıköy Belediyesi Twitter hesabından paylaşıldı. Sosyal medya kullanıcıları tarafından 1.288 retweet edilen, 1.095 kişi tarafından favorilerine eklenerek büyük beğeni toplayan fotoğrafın hikayesini araştırdık.
Yusuf Süsler, Kadıköylülerin kısa zamanda sevdiği, bağrına bastığı 70 yaşında bir amcaydı. Her gününü Kadıköy Sahrayıcedid Mahallesinde bulunan Milli Hakimiyet Parkı’nda geçirirdi. Parkın müdavimlerinden, sessiz sedasız, kendi halinde biriydi… Yanında oturduğu heykel de kendi heykeli…
Sahrayıcedit sakinleri, semtin sevilen simalarından olan Süsler’in bir heykelinin yapılması için Kadıköy Belediyesi’ne başvurmuştu vakti zamanında. Belediye de bu ricayı kırmayarak heykeli yaptırmıştı. Yaklaşık beş sene önce Kadıköy Belediyesi’nin girişimiyle ünlü heykeltıraş Hüseyin Yüce, parka Hüseyin amcanın heykelini yapmıştı. 100’ü aşkın eseri olan heykeltraş Yüce, Yusuf amcanın kendisinin de dikkatini çektiğini ve insanların hoşuna gideceğine inandığını için heykelini yapmak istediğini dile getirmişti.
Yusuf amca bu yıl 2 Nisan’da vefat etti. Sosyal medyada yaşamını merak edenlere durumla ilgileneceğinin sözünü veren Kadıköy Belediyesi, Yusuf Süsler’in kardeşi Şükrü Süsler’e de ulaştı.
Şükrü Süsler, ‘Yusuf Amca’yı Kadıköylü sevenleri için Gazete Kadıköy’den Sümeyye Yaman’a anlattı. Röportajı Harika Şebnem Karabıyık fotoğrafladı.
YUSUF AMCA KİMDİR?
1937 doğumlu Yusuf Süsler, 1952 senesinde Bulgaristan’ın Filibe kentinden Türkiye’ye göçen bir ailenin ilk çocuğuydu. Dokuz aylıkken geçirdiği kaza nedeniyle hem kalçasında çıkık oluştu hem de konuşamadı… Doktorlar aileye şokun etkisiyle olduğunu söyledi. Maddi yetersizlikten dolayı aile ilgilenemedi ve tedavi olamadı. Sekiz sene sonra kardeşi Şükrü Süsler dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybeden iki kardeşe anneleri baktı. Şükrü Süsler aileyi geçindirmek için 1972’de Almanya’ya çalışmak için gitti. Döndükten sonra, 1995’te annesini de kaybedince ağabeyine o baktı. Kadıköy’de Sahrayıcedid’te ev aldı ve iki kardeş orada yaşam kurdular. Yusuf Süsler o günden itibaren evin karşısındaki parkta tüm gününü geçirdi. Parka gelenler onu çok seviyordu. Kendisi de bu durumdan çok memnundu.
“HEYKELİ GÖRÜNCE SEVİNCİNİ İŞARETLERLE DİLE GETİRDİ”
Yusuf amcanın heykelle ilgili tepkilerini kardeşi Şükrü Süsler, şöyle anlattı:
“Ağabeyimin zihinsel engelli raporu vardı ve konuşamıyordu fakat çoğu zaman kendini bir bilim adamı gibi ifade ederdi. Küçüklüğümüzden beri beraber olduğumuz için her hareketini rahatça anlayabiliyordum. İşçi emeklisiydim. Durumum çok iyi değildi ama elimden geldiğince onu ve ailemi iyi yaşatmaya çalıştım. Eşim de sağ olsun bana yardımcı oluyordu. Doktorlar söylese de ağabeyim öleceğini hiç düşünmüyordu, daha doğrusu böyle bir tepki vermedi. Heykeli ilk başta bize göstermedi. Tepkilerden çekindi herhalde. Gazete Kadıköy’deki fotoğrafı, arkadaşlarım vasıtasıyla elime geçtiğinde o da tepkisini belirtti. Çok mutlu olmuştu. Anlayabilmişti onun için yapıldığını. Konuşamasa da işaretlerle dertleşiyordu. ‘Başkan geldi, beni sevdi, bana yardım etti, dedi bana’ diyordu.”
“BAŞKAN UNUTULMAZ BİR HATIRA BIRAKTI”
Son zamanlarda durumunun kötüleştiğini söyleyen Şükrü Süsler ağabeyinin kanser olduğunu, kanserin tüm vücuduna yayıldığını anlatarak, “Kilosu az olduğu için kaldıramaz diye kemoterapi de göremedi. Bakım evine vermeyi hiçbir zaman düşünmedim. Son zamanlarda yemek de yiyemiyordu. Mamalarla besledik onu. Heykelle olan resmini gazeteden kesmiş cüzdanında saklıyordu. Bu yıl 27 Ocak’ta Kadıköy’den Kurtköy’e taşındık, fakat o devamlı parka gitmek istedi. Herkesle sohbet ederdi parkta. Burada yalnızlık çekti. 2 Nisan’da ne yazık ki kaybettik onu… Heykele sevinçle bakıyordu, gururlanıyordu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk unutulmaz bir hatıra bıraktı bize. Kadıköy Belediyesi olarak ilginize çok teşekkür ederiz. Bizi çok mutlu ettiniz” diye konuştu.