Değişmeyen Yılsonu Geyiği: ‘Yeni Yıl Hedefleri’!

Yeni yıl hedefleri, hep son anda vazgeçilen ya da Pazartesi başlanılıp Çarşamba bırakılan diyet planları gibidir. Demeye de dilimiz varmıyor ama yılın değişecek olması, ne yazık ki hayatınızın da değişeceği anlamına gelmiyor! Pek çok kişi yeni yıla girerken kendisine bazı...

Değişmeyen Yılsonu Geyiği: ‘Yeni Yıl Hedefleri’! (29 Aralık 2013)

Yeni yıl hedefleri, hep son anda vazgeçilen ya da Pazartesi başlanılıp Çarşamba bırakılan diyet planları gibidir. Demeye de dilimiz varmıyor ama yılın değişecek olması, ne yazık ki hayatınızın da değişeceği anlamına gelmiyor!

Pek çok kişi yeni yıla girerken kendisine bazı hedefler koyar. Peki, kökleşmiş alışkanlıkları değiştirmek, bu hedeflere kısa sürede ulaşmak mümkün mü?

Yılın son günü olan 31 Aralık pek çok kişi için eski hayatın son günü anlamına da gelir. Son sigaralar içilir, yüksek kalorili yemekler son kez yenir; herkes kendisine zararlı alışkanlıklarını terk etme sözü verir. Yeni yılda daha fazla spor yapılacak, diyet yapılarak kilo verilecek, sigara paketine el sürülmeyecek, strese veda edilecektir. “deals.com” adlı internet sitesi tarafından yapılan bir ankete göre, 2014 yılı için hedef listesinin ilk üç sırasında spor yapmak, sağlık beslenmek ve tasarruf yapmak bulunuyor. Dördüncü sırada ise kilo vermek geliyor. Peki, bu hedeflere ulaşmak için neler yapmak gerekiyor?

Alman sağlık sigortası şirketi Techniker Krankenkasse’den psikolog Heiko Schulz, “Şimdiye kadar sağlıklı yaşamamış olan kişiler, bugünden yarına yaşam tarzlarını değiştirmeyecektir. Önemli olan ulaşılabilir, ara hedefler koymaktır” diyor.

Alman Psikoloji Toplumu derneğinin başkanı Prof. Gerhard Stemmler de “İki yıl arasında bir bilanço çıkarmak, ‘nerede duruyorum, varmak istediğim yer neresi?’ diye sorular sormak iyi olur” yorumunda bulunuyor. Uzmana göre, hedeflerin gerçekçi ve somut bir şekilde formüle edilmiş olması hedefe ulaşmayı kolaylaştırıyor. Stemmler, “İşimi değiştirmek istiyorum” demek yerine, yapılan işte rahatsız olunan unsurun net bir şekilde belirlenmesi ve ona göre bir yol izlenmesini öneriyor.

STRES NASIL ÖNLENİR?

Alman sağlık sigortası şirketi Techniker Krankenkasse tarafından yapılan bir araştırma, Almanya’da nüfusun yaklaşık yüzde 60’ının stresli bir hayat sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Herkesin psikolojik direncini artırmak için bir şeyler yapabileceğini belirten psikolog Heiko Schulz, insanlara güven ve iyimserlik kazandıran istikrarlı ilişkilerin önemini vurguluyor. Uzman, “Ayrıca, kişilerin mutlu bir hayat sürdürüp sürdürmedikleri, zevk aldıkları bir işi yapıp yapmadıkları da çok önemli bir rol oynuyor” diyor.

Uzmana göre, 2014 yılı için konulabilecek en önemli hedeflerden biri de insanları kendi hayatını sorgulaması. “Hayatımda beni mutlu eden bir şey var mı, hobi veya bir iş? Ailem, arkadaşlarım, sosyal çevrem bana destek oluyor mu?” sorularını herkesin kendisine sorması gerektiğini belirten uzman, yanıtlara göre hayatta bazı değişiklikler yapmak gerektiğinin altını çiziyor. Schulz psikolojik sağlığın her gün yeniden inşa edilen bir süreç olduğunu vurguluyor.

Deutsche Welle Türkçe