Facebook Türkiye’nin bir dediğini iki yapmıyor!9 sene ÖNCE
Facebook Türkiye’nin bir dediğini iki yapmıyor!Hükümet, internet ortamında yapılan yayınlarla ilgili yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor.
AK Parti Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından hazırlanan internet suçlarına ilişkin yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen 126 maddelik torba kanun içerisinde yer alıyor. Düzenlemeye göre, özel hayatın gizliliği veya kişilik haklarının ihlali gibi konularda erişimin engellenmesi için 3 ayrı yöntem uygulanacak. Yasa yürürlüğe girdiğinde, Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin erişim, içerik veya yer sağlayıcılarına ilettiği, erişimin engellenmesi kararı en geç 4 saat içerisinde uygulanmak zorunda olacak.
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, konuyu bugün ‘Baş belası’na sansür başlığı ile köşesine taşıdı.
İşte Yalçın Doğan’ın bugünkü konu ile ilgili yazısı:
İnterneti önce “en büyük baş belası” ilan ediyor Tayyip Erdoğan, ama bir süre sonra “Sosyal ağlarda güzel şeyler oluyor” diyor. “Güzel şeyler” Bütçe Komisyonu’nda açığa çıkıyor. Oraya bir tasarı geliyor, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri” ile ilgili. Bu tasarıya interneti denetim altına alacak maddeler yerleştiriliyor:
1- Anahtar kelime engelleme sistemi yoluyla internetten erişimi sınırlamak kolaylaşıyor. Örneğin, YouTube’un içinde anahtar kelimeler nedeniyle sakıncalı bulunan bir videoya Türkiye’den erişilemeyecek. O anahtar kelimeyi kim belirleyecek belli değil.
2- Daha beteri: Her bireyin internette faaliyeti, hangi siteleri gezdiği, hangi kelimeleri aradığı, sosyal ağlarda neler yaptığı kayda alınacak ve o kayıt bir-iki yıl saklanacak.
3- Hükümet kontrolünde “birlik” kuruluyor, erişim sağlayıcılar buraya zorunlu olarak üye olacak. Madem çağımız “iletişim çağı” ve en önemli iletişim aracı internet, o zaman çek bir sansür internete. Neden “Aile Bakanlığı” ile ilgili tasarıda? Tasarının genel gerekçesinden bir cümle bu soruyu karşılıyor:
“Aileyi, çocukları, gençleri, internet dahil, elektronik iletişim araçlarının suiistimal edilmesi suretiyle uyuşturucu alışkanlığı, cinsel istismar, intihara sürükleme ve benzeri kötü alışkınlara teşvik eden yayınlardan korumak için…”