İnternet Fenomeni Olan Ukraynalı Masum Güzelin Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı!

Günlerdir gösteri ve çatışmaların yaşandığı Ukrayna’da muhalefetin internetteki yüzü olan ve yaklaşık 15 günde 6,5 milyondan fazla izlenilen “Ben bir Ukraynalıyım” videosunun ‘arka planı’ ortaya çıkartıldı. Ukrayna’daki kanlı süreç, bugün parlamento tarafın...

İnternet Fenomeni Olan Ukraynalı Masum Güzelin Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı! (23 Şubat 2014)

Günlerdir gösteri ve çatışmaların yaşandığı Ukrayna’da muhalefetin internetteki yüzü olan ve yaklaşık 15 günde 6,5 milyondan fazla izlenilen “Ben bir Ukraynalıyım” videosunun ‘arka planı’ ortaya çıkartıldı.

Ukrayna’daki kanlı süreç, bugün parlamento tarafından devlet başkanı Yanukoviç’in görevden alınmasıyla yeni bir aşamaya girerken, protestolar sırasında dünya çapında popülerleşmiş bir video hakkındaki bilgiler soru işaretlerine neden oldu.

Youtube üzerinden yayımlanan ve tüm dünyada 6,5 milyonun üzerinde kişinin izlediği videoda, Kiev’li olduğunu söyleyen genç bir kadın, duygusal bir konuşma yaparak, Ukrayna’daki eylemlerin arkasındaki tek nedenin, “diktatörlüğe karşı özgürlük” olduğunu söylüyor ve “Yalnızca bu hikayeyi anlatarak, yalnızca bu videoyu paylaşarak bize yardım edin” diyordu. “Burası Sovyetler Birliği değil” diyen kadın, eylemcilerin “uygar”, hükümetin ise “barbar” olduğunu savunuyordu.

İşte o video:

Peki videoyu kimler yaptı?

Video internette “viral” hale geldikten sonra, bu duygusal konuşmanın ve görüntülerin yaratıcıları ile yapılan mülakatlar da medyada yer almaya başladı.

soL Portal’ın haberine göre, örneğin filmi yapan Ben Moses, Huffington Post’a verdiği röportajda, daha gösteriler başlamadan önce Ukrayna’da bulunduğunu ve “demokrasi hakkında” bir film çekmeye hazırlandığını söylüyor. 100 binlerce sıradan insanın sokakta yolsuzluğa ve hükümetin ele geçirdiği durdurulamayan iktidara karşı çıktığını belirten Moses, protestolar sırasında insanlar tanıştığını ve Ukrayna’daki durumu dünyaya duyurmak için bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüğünü aktardı.

ABD think-tank’leri

Ancak konu burada kapanmıyor. Videonun yayıldığı hesabın adı, “Whisper Roar.” A Whisper to a Roar (Fısıltıdan Haykırışa), tüm dünyada “demokrasi için savaşımı” anlatan bir belgesel. Belgeselin finansörü ise, Fas’tan Prens Mulay Hişam.

Belgeselin esin kaynağı ise, Council of Foreign Relations (CFR) üyesi Larry Diamond. CFR, ABD’de dış politika alanındaki en etkili “think-tank”lerden birisi olarak kabul edilirken, Dışişleri Bakanlığı ile de derin ilişkileri olduğu söylenen bir “sivil toplum örgütü.”

CIA’in gölgesi

Larry Diamond’ın yakın çalıştığı kurumlar arasında National Endowment for Democracy (NED) ve the U.S. Agency for International Development (USAID) da bulunuyor. Özellikle NED, CIA’in “sivil kolu” olarak biliniyor ve Ukrayna’da 2004 yılında gerçekleşen Batı yanlısı “Turuncu Devrim”de önemli rol oynadığı kaydediliyor. Diamond ayrıca, 2008 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD’de ağırlanan “genç Arap aktivistlere” Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya araçları konusunda eğitim veren ekipte yer alıyordu.

Infowars’tan Paul Joseph Watson, “Ben Ukraynalıyım” videosu ile 2012 yılında bir halkla ilişkiler kampanyası olarak örgütlenen ama başarısız olan “Kony” olayına benzediğini iddia ediyor. Bununla ilgili ilginç bir kanıt ise, Kony kampanyasının agresif bir destekçisi olan CNN ve sunucusu Anderson Cooper’un videodaki Ukraynalı kadına programa çıkartması. Cooper, aynı zamanda Suriye’de yalan olduğu ortaya çıkan “aktivist” Danny Abdül Dayem vakasının da mimarlarındandı.

ÜLKEDE SON DURUM

Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i görevden aldı ve ülkenin yeni liderini belirlemek için erken seçim tarihini 25 Mayıs olarak açıkladı.

Başkent Kiev’de kontrol göstericilerin eline geçti. Göstericilerin Başkanlık Sarayı’nı da ele geçirdikleri bildiriliyor. Bu arada, 3 yıldır hapiste olan eski Başbakan Yulia Timoşenko da serbest bırakıldı.

Öte yandan, Ukrayna Meclisi’ndeki özel oturumda bazı milletvekillerin “ülkenin ikiye bölünmesi” gibi bir tehlikeye işaret ettikleri ifade edildi.