Kadınlar Her Yerde…

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Genelde olaysız geçen eylemlerde renkli görüntüler vardı. İstanbul’da başta Taksim ve Kadıköy olmak üzere birçok ilçede eylemler düzenlendi. Akşamüzeri Taksim Gezi Parkı’nda basın açı...

Kadınlar Her Yerde… (9 Mart 2014)

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Genelde olaysız geçen eylemlerde renkli görüntüler vardı.

İstanbul’da başta Taksim ve Kadıköy olmak üzere birçok ilçede eylemler düzenlendi.

Akşamüzeri Taksim Gezi Parkı’nda basın açıklaması yapmak isteyen ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ üyelerine polis engel oldu. Kısa süreli bir arbede yaşandı.

Akşam saatlerinde ise olumsuz hava koşullarına karşın Galatasaray Meydanı’nda toplanan binlerce kadın Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polisin aylardır yürüyüş yaptırmadığı İstiklal Caddesi kadınların sloganlarıyla yankılandı. İstiklal Caddesi’nde yağmura rağmen binlerce kadın aylar sonra ilk kez yürüyüş yasağını deldiler. Kadınlar CHP binası önünde polis barikatıyla karşı karşıya geldi. Feminist Gece Yürüyüşü adıyla gerçekleştirilen eylemde kadınlar mor spreylerle meydan girişinde barikat kuran polislerin kalkanlarını ve kasklarını boyadılar. Polis müdahale etmediği eylem olaysız sona erdi.

Kadıköy’deki Yürüyüş

Akşam saat 18.30’da Kadıköy Boğa’da toplananlar, Bahariye Caddesi sonundaki Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na doğru yürüdü.

Meydanda toplananlar Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve Şişecam işçilerinin eşleri tarafından eyleme gönderilen mesajları dinledi. Mesajlar dinlendikten sonra yürüyüşe katılan Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş söz aldı. Ayvalıtaş’ın ardından ise TKP Merkez Komite üyesi Zehra Güner bir konuşma yaptı.

‘İnadına hayat, inadına sokak’

Eskişehir’de Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya gelen kadınlar, önceki gün yaşanan polis müdahalesi ve gözaltılara karşı “İnadına Hayat,İnadına Sokak” diyerek alanlara çıktılar. Yediler Parkı’nda bir araya gelen kadınlar,renkli kortejleriyle, sloganlarıyla,şarkılarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.Eskişehirli kadınlar, her 8 Mart’ta olduğu gibi bu 8 Mart’ta da kadın mücadelesini büyüterek eşitlik talebiyle isyanlarını haykırdılar.

Tüm Türkiye’de kadınlar sokaklardaydı

İstanbul dışında, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa, Adana, Samsun, Antalya, Trabzon ve diğer birçok ilde yürüyüşler yapıldı. Türkiye genelindeki eylemlerden renkli görüntüleri aşağıda bulabilirsiniz.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün Tarihçesi

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

 

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Taksim Gezi Parkı

İstanbul / Taksim, İstiklal Caddesi

 

İstanbul Kadıköy

İstanbul / Beşiktaş, Çarşı Köyiçi

İstanbul / Tuzla

Ankara

Kadınlar Çankaya Belediyesi’ni işgal etti. / Ankara

Kadınlar, ısrarla yol vermeyen arabanın üzerinden yürüdüler. Ankara, Sakarya Caddesi

İzmir / Alsancak

Eskişehir

Eskişehir

Bursa

Antalya

Adana

Trabzon

Fotoğraflar Twitter’dan derlenmiştir. Kaynağını bulabildiklerimiz: 140journos, Fatih Pınar, Umut Kaçar.