Dört Gün Oldu Uçak Yok, Varsayım Çok!

Uçaktaki yolcuların telefonlarının çaldığı iddia edildi Cuma gecesi Kuala Lumpur-Pekin seferini yapmak üzere 239 yolcusuyla havalandıktan sonra Vietnam’ın güneydoğusunda havada kaybolan Malezya Havayolları’na ait Boing 777 tipi uçak sırra kadem bastı. Birbiriyle çelişen açık...

Dört Gün Oldu Uçak Yok, Varsayım Çok! (11 Mart 2014)

Uçaktaki yolcuların telefonlarının çaldığı iddia edildi

Cuma gecesi Kuala Lumpur-Pekin seferini yapmak üzere 239 yolcusuyla havalandıktan sonra Vietnam’ın güneydoğusunda havada kaybolan Malezya Havayolları’na ait Boing 777 tipi uçak sırra kadem bastı. Birbiriyle çelişen açıklama ve iddialarla olay iyice içinden çıkılmaz hal aldı. Dört gündür ulaşılamayan uçak akıllara Bermuda Şeytan Üçgeni’ni getirdi.

Okyanus üzerinde kaybolan ve dört gündür yapılan tüm araştırmalara rağmen hiç bilgi alınamayan Malezya uçağıyla ilgili ilginç iddialar ortaya atılıyor. Gazetevatan’da yer alan haberde yolcu yakınlarından Bian Liangwei isimli bir kadın , “Bu sabah ağabeyimin telefonunu iki kez aradım ve çaldı. Öğlen bir daha aradığımda, yine çalıyordu” iddiasında bulundu. “Ben ulaşabiliyorsam, polis de onun yerini bulabilmeli. Hâlâ hayatta olduğuna dair bir ihtimal var” diyen Bian, ağabeyinin numarasını havayolu şirketine ve Çin polisine verdiği belirtildi.

Singapur merkezli “The Strait Times” da birçok yolcu yakınının benzer ifadelerle havayolu şirketini bilgilendirdiğini belirtti.

KAYIP UÇAKTA SON KONUŞMA ORTAYA ÇIKTI

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’e giderken 5 gün önce kaybolan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağı ile kontrol kulesi arasında yapılan son konuşmada pilotların herhangi bir sorundan söz etmediği belirlendi.

Malezyalı yetkililer, Çin’in başkenti Pekin’de uçakta bulunan biri bebek 154 Çin vatandaşının yakınları için düzenledikleri basın toplantısında kaybolmadan hemen önce uçakla kontrol kulesi arasında yapılan son görüşmede pilotun herhangi bir sorundan söz etmediğini açıkladı.

Yetkililer, görüşmenin ardından uçak Vietnam hava sahasına yaklaştığı için Malezya kontrol kulesinin takibi Ho Chi Minh kenti kontrol kulesine devrettiğini belirtti. Uçak, görüşmeden birkaç dakika sonra da kayıplara karıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise uçağın kaybolmadan önce rotasını değiştirip değiştirmediği konusundaki çelişkili bilgileri “son derece kaotik” olarak niteledi.

AİLELER HAVAYOLU ŞİRKETİNE İNANMIYOR

Washington Post, bazı yolcuların ailelerinin Çin’in online iletişim servisi QQ’da aktif halde gördükleri iddiasına yer verirken China.org.cn sitesi de en az 19 ailenin uçaktaki yakınlarını aradığı ve telefonların çaldığı iddiasında bulunduğunu belirtti. Aileler bu iddiaların ardından Malezya Havayolları’nı doğruyu söylememekle suçluyor.

HAVAYOLU ŞİRKETİNDEN YALANLAMA

Malezya Havayolları sözcüsü Ignatius Ong ise düzenlenen basın toplantısında, kendilerine verilen numaraları aradıkları ancak telefonların çalmadığı açıklamasında bulundu.

HAVACILIK TARİHİNİN EN BÜYÜK GİZEMLERİNDEN BİRİ

Malezya yolcu uçağının Cuma akşamı 239 kişiyle kayıplara karışması, uçakta bulunanların yakınlarının yaşadığı dram bir yana sivil havacılık tarihinin de en büyük gizemlerinden biri olarak gösterilmeye başlandı. Olay, bir uçağın nasıl kayıplara karışabileceği sorularını ve geçmişteki sivil havacılık ‘sırlarını’ akıllara getirdi.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek üzere havalanan Malezya Havayolları’na ait 370 sefer sayılı uçağın, kalkıştan iki saat sonra radarla bağlantısı kesildi. Uçakla iletişimin kesilmesinin üzerinden 60 saatten fazla bir süre geçti ancak ne enkaza dair bir bilgi var ne de başka bir ipucu.

Yetkililerden yapılan son açıklamada, Güney Çin Denizi üzerinde saptanan büyük yağ tabakalarının kaybolan Malezya uçağına ait olmadığı belirtildi. Hâlâ ‘kayıp’ statüsünde olan uçak, böyle giderse sivil havacılık tarihinin gizemleri arasına girebilir.

BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ

Atlantik Okyanusunda çok sayıda uçak ve geminin kaybolduğu, eskiden manyetik olduğu sanılan fakat günümüzde bir okyanus akıntılarının etkisiyle oluşan bir doğalgaz kaynağına ev sahipliği yaptığı düşünülen alanın olduğu bölgenin adıdır. Bu bölge Amerikan sahil koruma örgütünün 7 no’lu bölge müdürlüğünün 5720 sayılı sirküler yazısında şöyle tarif edilmektedir: “Bermuda üçgeni ya da şeytan üçgeni diye anılan hayal ürünü yer, Atlantik’te, ABD’nin güneydoğu kıyılarında, açıklanamayan gemi, tekne ve uçak kayıplarının çok yüksek oranda yer aldığı bir alandır. Bu üçgenin köşelerinde Bermuda, Florida’daki Miami, ve Puerto Rico’daki San Juan olduğu kabul edilmektedir.