KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK5 sene ÖNCE
KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİKBundan sonra haber atlatmak için insanlar değil robotlar yarışacak
Daktilodan bilgisayara geçilerek gazetecilikte çağ atlanmıştı. İnternet ise meslekte köklü bir devrimdi. Ancak baş döndürücü bir hızla gelişen iletişim teknolojisi karşısında klavyenin de ömrü çok uzun olamadı.
Geçen yıl yenilenen New York’taki FOX Haber Merkezi’nde masalar, bilgisayarlar, klavyeler, mouse’lar kaldırılıp atılmış, yerine sosyal medya ile eşanlı bağlantılı çalışan dokunmatik ekran masalar konulmuştu.
Bu kez de Los Angeles Times’ten ilginç bir yenilik haberi geldi. Gazete, Pazartesi günü meydana gelen depremle ilgili haberi robot muhabiri sayesinde ilk veren yayın kuruluşu oldu.
BBC’nin haberine göre, gazeteci ve yazılım uzmanı Ken Schwencke, depremle ilgili haberin sarsıntı meydana geldiği anda yazılıp yayınlanmasını sağlayan bir algoritma yarattı.
İnternet sitesi Slate’e konuşan Schwencke, haberin depremin meydana gelmesinden 3 dakika sonra yayına girdiğini söyledi.
‘Robo-gazetecilik’ kavramı son dönemde dünya genelinde haber merkezlerinde yayılmaya başladı.
Amerikan Yer Bilimleri Enstitüsü gibi güvenilir kaynaklardan teknoloji yoluyla haber toplama uygulamasında öncü hale gelen Los Angeles Times, verileri önceden yazılmış şablon haberlere yerleştirerek yayınlayabiliyor.
Los Angeles Times’ın robotların yanısıra kentteki suç olayları konusunda da haber üretebilen algoritmalara sahip.
Bu tür haberlerden hangisinin daha fazla öne çıkarılacağına ya da daha ayrıntılı işleneceğine ise yazı işleri müdürleri karar veriyor.
Bazı yayın kuruluşları ise özellikle spor haberlerinde algoritma temelli habercilik denemeleri yapıyorlar.
Los Angeles Times’tan Ken Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ insanın yerini almadığını belirterek, şöyle devam ediyor:
‘Asıl olarak verilerin hızla toplanıp yayılmasını sağlıyorlar. Ama bu takviye bir araç. Verileri de normal bir gazetecinin edineceği yollara elde edip bazı tür haberler konusunda zaman kazandırıyor.’’
Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ kimsenin işine malolmadığını, tam tersine gazetecilerin işlerini daha da ilginç hale getirdiğini de söylüyor.