6 Bin kişi kent meydanında çırılçıplak soyundu8 sene ÖNCE
6 Bin kişi kent meydanında çırılçıplak soyunduİspanyol dilinin yirminci yüzyıldaki en önemli kalemi olan Gabriel Garcia Marquez son yolculuğuna uğurlandı.
Meksika Güzel Sanatlar Sarayında yapılan törene Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena de Nieto ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da katıldı.
Gabriel Garcia Marquez’in naaşı en yakınlarının katıldığı törende yakıldı.
Tören başlamadan önce Marquez’in külleri kahverengi bir kutu içinde sahneye yerleştirildi ve törenin yapılacağı salon tıpkı onun sevdiği gibi sarı renkli çiçeklerle süslendi.
Meksika’nın başkenti Meksiko’da binlerce kişi, İspanyol dilinin en büyük yazarlarından biri kabul edilen Gabriel Garcia Marquez’e son bir kez saygılarını sunmak ve veda etmek için Güzel Sanatlar Sarayı’na akın etti.
Sarayın önünde ise Kolombiya’dan gelen bir vallenato grubu ünlü yazarın en çok sevdiği şarkıları çaldı. Marquez, “Yüzyıllık Yalnızlık” adlı romanının 400 sayfalık bir vallenato olduğunu söylemişti.
Tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunan yazarın küllerinin bulunduğu kap, 56 yılını paylaştığı eşi Mercedes Barcha ile oğulları Gonzalo ve Rodrigo tarafından Güzel Sanatlar Sarayı’nın lobisindeki siyah kaideye yerleştirildi. Kabın önüne ise Marquez’in en sevdiği çiçek olan sarı bir gül yerleştirildi.
Sarayın önünde ise Kolombiya’dan gelen bir vallenato grubu ünlü yazarın en çok sevdiği şarkıları çaldı. Marquez, “Yüzyıllık Yalnızlık” adlı romanının 400 sayfalık bir vallenato olduğunu söylemişti.
Marquez’in dünyaya geldiği, “Yüzyıllık Yalnızlık” romanının geçtiği hayali Macando kenti için ilham kaynağı olan Aracataca kasabasında da sembolik bir cenaze töreni düzenlendi. Kolombiya’nın Karayipler kıyısındaki kasabanın sakinleri, ellerinde kucak dolusu sarı güller ve kağıttan sarı kelebekler ile Marquez’in müzeye dönüştürülen evinden Aracataca’nın merkezindeki kiliseye yürüdü.
Marquez’in çok sevdiği Macar besteci Bela Bartok ile İtalyan besteci Giovanni Bottesini’nin eserlerinin çalındığı törenin sonunda hayranları, “Yüzyıllık Yalnızlık” romanının en ilgi çeken bölümlerinden birine atfen kağıttan sarı kelebekleri havaya fırlattı. Romanda Buendia ailesinin beşinci kuşak torunu Renata Remedios’a çılgınca aşık olan Mauricio Babilonia, gittiği her yere peşindeki sarı kelebekleri de götürüyordu.
Kolombiya’daki resmi tören ise, başkent Bogota’daki katedralde gerçekleşecek. Çarşamba günü de, ülkedeki kütüphaneler, üniversiteler ve parklarda yazarın ‘Albay’a Mektup Yazan Kimse Yok’ adlı romanı okunacak.
Marquez, ordu tarafından ablukaya alınınca 1981’de Kolombiya’dan ayrılmıştı. Yaşamak için Meksika’yı tercih eden yazar, en büyük eseri ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ı da 1967 yılında burada kaleme almıştı.
‘Büyülü gerçeklik’ akımının kurucusu Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık adlı romanı, tüm dünyada 30 milyondan fazla sattı. Kitaplarıyla Latin Amerika’yı dünyaya tanıtan yazar, diliyle olağanüstüyü günlük olayların ve çelişkilerin rutini haline getirdi.
Hukuk fakültesini yarıda bırakıp gazeteci olan Marquez, ilk kitabı Yaprak Fırtınası’nı 1955 yılında yayımladı. Yazarın, Başkan Babamızın Sonbaharı, Kolera Günlerinde Aşk, Kırmızı Pazartesi ve Labirentindeki General gibi dünya çapında tanınan kitapları bulunuyor.