Avrupa’da daha iyi bir yaşam umuduyla 20 gündür yürüyen 105 yaşındaki mülteci kadının öyküsü9 sene ÖNCE
Avrupa’da daha iyi bir yaşam umuduyla 20 gündür yürüyen 105 yaşındaki mülteci kadının öyküsü28 Haziran 2014 dünyayı 4 yıl sürecek büyük bir savaşa sürükleyen, Avusturya – Macaristan Veliaht Prensi Franz Ferdinand ve eşi Düşes Sophie’nin öldürüldüğü Saraybosna suikastının 100. Yıldönümü
Eşiyle 1914’te Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ı ziyaret eden Franz Ferdinand, ziyaret sırasında gerçekleşen birçok suikastten yara almadan kurtuldu. Ancak, 28 Haziran 1914 günü saat 01.15’te, üzeri açık otomobille eşiyle Saraybosna sokaklarında ilerlerken, Sırp suikastçi Gavrilo Princip’in saldırısına uğradı. Princip’in tabancasından çıkan kurşun, arşidükün boynuna girip çıkarak, arkasında duran eşine saplandı. Franz Ferdinand ve eşi Prenses Sophie, suikastte öldüler. Bunun üzerine Avusturya-Macaristan, suikastten sorumlu tuttuğu Sırbistan’a savaş açarak, I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden oldu.
Kraliyet çiftinin saldırıya uğramasından bir kaç dakika önce çekilen fotoğraf
SARAYBOSNA’DA ANMA TÖRENLERİ DÜZENLENDİ
Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının 100. yıldönünümü, savaşın ilk tetiğinin çekildiği Saraybosna’da farklı şekillerde anılıyor.
28 Haziran 1914’te daha 20 yaşına basmamış olan Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip’in tabancasından çıkan kurşunlar, Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliahdı Franz Ferdinand ve eşinin hayatına mal oldu. Veliaht prens, o dönem Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun doğu ili sayılan Bosna’da denetimdeydi. Olay, ilk önce Avusturya Macaristan’ın Sırbistan’a savaş ilan etmesi ve ardından sırasıyla Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Osmanlı İmparatorluğu ve Amerika gibi dünya devlerinin katılımıyla bir dünya savaşına dönüştü.
Olayın üzerinden bir yüzyıl geçti ve Saraybosnalılar, Princip’in Avusturya Macaristan veliahdını öldürdüğü nehrin yanında toplandı. Avusturya, törenler dolayısıyla Viyana Flarmoni Orkestrasını gönderdi ve Avrupa’nın birliğini vurgulayan bestecilerin eserlerini çaldı.
Saraybosna’nın Sırp tarafındaysa büyük bir yurtsever olarak görülen Gavrilo Princip’in heykelinin açılışı yapıldı. Törene Bosna Hersek’in Sırp eşbaşkanı da katıldı. O dönem Avusturya Macaristan yasalarınca 20 yaşının altında olduğu için idam cezası almayan Princip, ömür boyu hapisle cezalandırıldı ve savaşın bitimine yakın cezaevinde tüberkülozdan hayatını kaybetti.
Birinci ve İkinci dünya savaşları 80 milyon Avrupalı’nın hayatına mal oldu. Birinci savaş Osmanlı İmparatorluğu’nun da sonunu getirdi.