Karantina günlerinde boş kalan operayı doğa doldurdu!4 sene ÖNCE
Karantina günlerinde boş kalan operayı doğa doldurdu!9 Nisan 2012 tarihinde aramızdan ayrılan senarist, yazar ve oyuncu Meral Okay’ın vasiyeti, en yakın dostları tarafından bu akşam İstanbul Tim Show Center’da, “Meral Okay Matematik Köyü’nde Doğuyor” adlı bir etkinlikle yerine getiriliyor.
Etkinlikte toplanacak tüm gelir, İzmir Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’ne (NMK) aktarılacak.
Meral Okay’ın ölümünün ardından tüm mirasını Matematik Köyü’ne bıraktığı söylenmişti. Kaynağı belirsiz bu “bilgi” doğrulanamadı. Ancak Okay’ın yasal mirasçısı olan yeğeni bu fikri desteklemedi.
Mirasla gelmeyen destek, geçtiğimiz aylarda Matematik Köyü’nü iki kez ziyaret eden, Okay’ın yakın dostlarından Sezen Aksu’nun girişimiyle geldi. Aksu’nun öncülüğünü yaptığı “Meral Okay Matematik Köyü’nde Doğuyor” gecesi bir anlamda, sanatçının vasiyetinin yerine getirilmesi sağlıyor.
Ali Nesin, Aziz Akyavaş, Dilara Endican, Durul Taylan, Yağmur Taylan, Emine Uşaklıgil, Gül Oğuz, Halit Ergenç, Hande Ataizi, Melisa Sözen, Meryem Uzerli, Murat Yıldırım, Mustafa Atalık, Mustafa Oğuz, Nur Fettahoğlu, Oktay Kaynarca, Ozan Güven, Pelin Akat, Selma Ergeç ve Timur Savcı’nın birer konuşma yapacağı gecede, Sezen Aksu da konser verecek. Etkinliğin sunuculuğunu Beyazıt Öztürk ve Engin Altan Düzyatan üstleniyor. Gecenin biletler ise Biletix’te satılıyor.
Matematik Köyü nedir, ne yapar?
“Beyinlerin matematikle temizlendiği” Nesin Matematik Köyü, temelde Aziz Nesin’in fikir babası olduğu, matematik profesörü oğlu Ali Nesin’in de bu fikri hayata geçirmesiyle oluşan bir okul.
İzmir’in Şirince köyüne 1 kilometre uzaklıktaki okul, 2007′de Nesin Vakfı’na ait 22 dönümlük doğayla iç içe bir alanda hizmete girdi. Evleri ve sınıfları kerpiçten olan yerleşke inşa edilirken hiçbir ağaç kesilmemesi temel ilke kabul edildi.
Öncelikli olarak lise ve üniversite öğrencilerini hedef alan Matematik Köyü2nün amacı, matematiği öğretmek ve sevdirmek. “Matematikte başarısızlığın korku ve yoğunlaşamama temeline dayandığı” ilkesiyle eğitim verilen köyde, bu iki unsurun, öğrencinin kafasından kaldırılması amaçlıyor.