Arkadaşlık Sitelerinden Arkadaşlık Uygulamalarına Dijital Çöpçatanlık

KAMİL ERYAZAR Yürekler metalize, duygular dijital, aşklar sanal, sevdalar yalan oldu. Artık her şey günübirlik ve lokasyon bazlı yaşanıyor. Bırakın saatleri, dakikaları artık saniyelerle yarışılıyor. Tinder’den OkCupid’e, olmazsa da InstaMessage ya da Banjo’ya atlanıyor. Tü...

Arkadaşlık Sitelerinden Arkadaşlık Uygulamalarına Dijital Çöpçatanlık (4 Eylül 2014)

KAMİL ERYAZAR

Yürekler metalize, duygular dijital, aşklar sanal, sevdalar yalan oldu. Artık her şey günübirlik ve lokasyon bazlı yaşanıyor. Bırakın saatleri, dakikaları artık saniyelerle yarışılıyor. Tinder’den OkCupid’e, olmazsa da InstaMessage ya da Banjo’ya atlanıyor. Tüm bu çabalara karşın yine de ‘uygun’ aday bulunamamışsa bir de Skout deneniyor.

Her şey, hayallerdeki beyaz atlı prens ya da pamuk prensesi bulabilmek için henüz internetin olmadığı yıllarda renkli gazetelerin magazin sayfalarındaki “hayat arkadaşı arıyorum” seri ilan köşelerini denemekle başladı.

Anne-baba dırdırı, çevre baskısı ve yalnızlıktan bunalan, evlenme yaşının gelip de geçmekte olduğunu düşünen kızlar, bir yandan ‘dertlerini’ rahmetli Güzin Abla ile paylaşırken diğer yandan da kısmetlerini gazete köşelerinde arar oldular. Önce kendi yaşını, dış görünümünü ve toplumsal konumunu tanımlayarak, hayallerindeki beyaz atlı prenste aradıkları özellikleri belirtip, “… niyeti ciddi olan bir beyefendi ile tanışarak, evlenmek istiyorum. Rumuz Goncagül diye yazıp, kısmetlerini beklemeye başladılar.

Ve sonra günlerden bir gün internet denilen kitlesel iletişim aracı icat edildi. Böylece kısmet arayışı da basılı gazete sayfalarından online sanal ortama terfi etti. Süreç hızlandı. mIRC, ICQ gibi uygulamalarda artık rumuz’un yerini “nick” aldı ve Goncagül “Goncagül_25” oldu.

Bu uygulamalarda tanışıp anlaşanlar, cep telefonu numarası alış-verişine geçmeden önce, ‘sanal partnerlerini’ biraz daha yakından tanıyabilmek amacıyla MSN’e davet ettiler.

Talep çok, pazar büyük, yatırım cazipti. Uyanık girişimciler Yonja, Siberalem gibi çöpçatan sitelerini kurup karşı cinsten arkadaş arayan kişilerin hizmetine sunmakta gecikmediler.

Ancak çok kısa bir süre sonra öngörmedikleri dev bir rakip karşılarına çıktı: Facebook! Giderek çeşitlenip yaygınlaşan ve adına da sosyal medya denilen ağlar flört tarihine yeni bir boyut daha kattı.

Bu arada Msn de yerini Skype’a bıraktı.

Akıllı cep telefonları ile birlikte de flört evriminde yeni mobilize dönem başladı. Ortak mekanlarda Bluetooth aracılığıyla tanışmayla başlayan süreç, son olarak geliştirilen yeni arkadaşlık uygulamaları ile birlikte sevgili bulmaya yepyeni bir boyut daha kazandırdı! Canınız mı sıkıldı, kendinizi yalnız mı hissediyorsunuz, açın cep telefonunuza indirdiğiniz uygulamayı, bulsun size saniyeler içinde en yakındaki, en uygun arkadaşı..

Aradığınız sevgili başparmağınızın ucunda!

Yeni biriyle tanışabilmek için ortak arkadaşları araya sokmak, telefon numarasını bulmaya çalışmak, çöpçatanlık sitelerinde gezinmek artık tarih oldu. Tek yapmanız gereken şey, elinizden bırakmadığınız akıllı telefonunuza bir ‘arkadaş bulucu’ uygulaması indirmek.

Bu tür programlar adeta bir ‘radar’ gibi çalışıyor ve size uygun en yakındaki kişi ya da kişileri saniyeler içinde buluyor.

Uygulamalar genellikle GPS sistemi üzerinden çalışıyor. Akıllı telefonların tüm özelliklerini kullanan bu uygulamalar, abonelerine en kısa zamanda ve en yakındaki ‘doğru’ kişiyi fotoğrafıyla birlikte bulup çıkarıyor. (Fotoğrafın kendisine ait ve güncel olup olmadığı ise şansınıza kalmış!) İlgi alanları, beğenileri birbirine uygun kullanıcıların konum bilgileri, saniyeler içerisinde uydulara giderek eşleştirme sağlanıyor. Her iki kullanıcı da birbirine uygunsa akıllı telefonlara bir bildirim geliyor. Mesajlaşmak istemeyen kullanıcılar da ‘engelle’ tuşuna basarak aradaki tüm iletişimi kesebiliyor.

Bu uygulamalar arasında en popüler olanı da Tinder. OkCupid, InstaMessage, Banjo ve Skout adındaki uygulamalar da Tinder’den sonra şu anda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en popüler uygulamalar arasında yer alıyor.

İlginç olabilir düşüncesiyle, bu alandaki rakamları da verelim. En son verilere göre, arkadaşlık uygulamalarının dünyada şu andaki aktif kullanıcı sayısı 150 milyon kişi. Akıllı cep telefonu kullanıcılarının yüzde 10’u bu uygulamaları yüklüyor. Kullanıcılar günlük ortalama 22 dakikalarını bu uygulamalarda geçiriyorlar. Mobil arkadaşlık uygulamalarının pazar büyüklüğü ise 2 milyar Dolar olarak tahmin ediliyor. Ve son olarak, sıkı durun, uygulamayı kullanan kişilerin yarıya yakınının kişisel bilgileri gerçek dışı ve karşılarındaki kişilere de yalan söylüyorlar.

Dimyat’taki pirinci ararken evdeki bulgurdan da olmayın!

Tüm online uygulama ve girişimlerde olduğu gibi güvenilir olmayan sanal ortamın riskleri elbette bu alanda da geçerli. ‘Umduğunuz’ yerine ‘bulduğunuz’la karşılaşınca şoka girmeniz her zaman söz konusu olabilir. Dolandırılabilirsiniz, tehdit edilebilirsiniz. Maddi ve manevi açıdan özel ve iş yaşamınız tehlikeye girebilir. Her zaman uyanık ve dikkatli olun, adımlarınızı ölçülü atın, kendinizi güvenceye alın.

Unutmamanız gereken bir başka konu da, bu uygulamaların mobil cihazların şarjlarını hızla bitiriyor olmasıdır. Şarjınız azsa ve kablonuz da yanınızda yoksa bir anda telefonunuz kapanabilir, öylece orta kalabilirsiniz.