Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyor4 sene ÖNCE
Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyorGeçtiğimiz yıl İngiltere’de 2.5 milyar sterlin, (yaklaşık 7 milyar TL) kazanan arama motoru Google’ın sadece 6 milyon sterlin (yaklaşık 17 milyon TL) vergi ödemesi tepkilere neden oldu.
Google’ın İngiltere vergi yasalarındaki boşluklardan faydalanarak az vergi ödenmesi üzerine, gözler bu internet devinin üzerine döndü.
Google’ın bedava hizmet vermesine karşın, nasıl oluyor da bu kadar fazla kazandığı merak konusu oldu.
Google bir reklam şirketi ve en büyük ürünü de kullanıcılar, yani bizleriz.
İngiltere’de arama pazarının yüzde 90’ına yakını Google’ın kontrolü altında ve şirketin gelirlerinin yüzde 96’ya yakın bir bölümü reklamlardan geliyor.
Site her gün tüm dünyada 1 milyar arama sonucu üretiyor ve bunu yaparken aynı zamanda sayıları milyarları bulan reklam da sunuyor.
Başarının sırrı yapılan işin çapında.
Şirketin ana ürünü elinde dev bir kullanıcı havuzu bulunması ve bu kullanıcıların internette nasıl davrandıklarıyla ilgili bilgileri içeren geniş bir bilgi bankasına sahip olması.
Bu bilgi bankası şirketleri potansiyel müşterilerle eşleştiriyor, kullanıcıların ilgisini çekip üzerine tıklayabileceği reklamları sunuyor.
YouTube’dan, internette aramaya ve Gmail’e kadar kullanıcıların gösterdiği tüm eğilimler profillerinin şekillenmesinde rol oynuyor. Bununla kalmayıp, Google kullanıcıların arama dışındaki ilgi alanlarını belirlemek amacıyla internet sayfalarına gömülü olan Analitik ve Asense kodları vasıtasıyla da kullanıcıların internet eğilimlerini belirliyor.
Şirketler, Google AdWords’ü kullanarak kendileriyle ilgili bilgilerin belirli bir kitleye ulaşmasını sağlıyor.
Google’ın gelirinin yaklaşık yüzde 70’i AdWords’den geliyor.
Ama Google sadece bir arama motoru değil. Harita, bulut bilişim ve belgeler, elektronik posta ve bir de sosyal paylaşım hizmeti sunuyor.
Bu hizmetlerin şirkete maliyeti yüksek oluyor, ama daha fazla kullanıcı çekmesini, daha güvenilir bir marka haline gelmesini ve kullanıcılar hakkında daha önemli bilgiler toplamasını sağlıyor.
Google’ın bu yıl sadece YouTube’dan 3.6 milyar dolar kazanması bekleniyor.
Şirket, lisansını bedavaya verdiği Android işletim sistemiyle cep telefonu pazarını da kontrolü altına almış bulunuyor. Bu sistem üzerinden yapılan arama trafiği ve reklamlar sayesinde de büyük karlar elde ediyor.
Google’ın Chrome tarayıcısı yüze 30’luk pazar payına sahip.
Google’ın kullanıcılar hakkında topladığı bilgiler müşterilerini endişelendiriyor. Ancak, internet üzerindeki hakimiyeti nedeniyle Google’ın elinden kurtulmak çok zor. Google, Chrome ve cep telefonları sayesinde kullanıcıların kesin olarak nerede olduklarını bile bilebiliyor.
Google ise topladığı IP adreslerini dokuz ay, arama motorlarından elde edilen bilgileri de 18 ay sonra sildiğini söyleyerek, kullanıcıların özel yaşamlarıyla ilgili endişelerini gidermeye çalışıyor.
(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra)