Google’dan Ayrılan Andy Rubin ve Android’in İlginç Başarı Öyküsü

Samsung’un inandırıcı bulmayıp kaçırdığı talih kuşu Google’ın başına kondu Bugün milyonlarca akıllı telefon ve tablette kullanılan Android işletim sisteminin mimarı olarak bilinen Andy Rubin Google ile yollarını ayırdı. Andy Rubin adını daha önce duymamış olsanız bil...

Google’dan Ayrılan Andy Rubin ve Android’in İlginç Başarı Öyküsü (31 Ekim 2014)

Samsung’un inandırıcı bulmayıp kaçırdığı talih kuşu Google’ın başına kondu

Bugün milyonlarca akıllı telefon ve tablette kullanılan Android işletim sisteminin mimarı olarak bilinen Andy Rubin Google ile yollarını ayırdı.

Andy Rubin adını daha önce duymamış olsanız bile, teknoloji çevreleri ve büyük firmaların hemen hepsi onu yakından tanıyor. Bugün başta Samsung, Sony, HTC, ASUS, Lenovo olmak üzere pek çok markanın telefon ve diğer cihazlarında kullandığı Android’in isim babası ve mimarı olan Rubin, bakın bugünlere nasıl geldi?

SAMSUNG HAYATININ FIRSATINI NASIL KAÇIRDI?

Güney Kore denildiğinde teknoloji anlamında ilk akla gelen Samsung, 2003 yılında belki de tarihinin en kötü kararını vererek, maddi destek ve işbirliği için kendilerine gelen Android’in geliştiricisi Andy Rubin ve ekibini geri gönderdi. Aşağıda okuyacağınız bu ironik öykünün ayrıntıları ise oldukça ilginç.

Kameralar için tasarlanmıştı

Andy Rubin ve 6 kişilik çalışma ekibi, bugün mobil cihazların en yaygın işletim sistemi olan Android’i önce kamera odaklı cihazlar için geliştirmeyi hedeflediler. Ev ya da işyerlerindeki bilgisayarlara bağlanarak oluşturacakları Android işletim sistemli akıllı platform ile kamera sektöründe fark yaratmak istediler. Akıllı telefonlar piyasa çıkmaya başladığında da sistemi tüm mobil cihazların işletim sistemi olarak geliştirebileceklerini düşündüler. Ancak bu iş için yeterli paraları yoktu. Teknolojik serüvenin sonrası ise şöyle gelişti:

Bundan yaklaşık olarak 12 yıl önce daha ortada günümüzde kullandığımız akılı telefonlar yokken ve pek çok firma bu teknolojiye çekince ile yaklaşırken, “Carl Zeiss” çalışanı Andy Rubin‘in aklına günümüz teknolojisini doğrudan etkileyecek bir fikir gelir. Kendisi ve 6 kişilik ekibi o günlerde piyasaya nadiren çıkan akıllı telefonlar için, günümüzde “Android” dediğimiz işletim sistemini yapmaya çalışırlarken, ellerindeki tüm para biter ve proje yarıda kaldı. Ancak savaşmadan pes etmeyecek olan Andy ve ekibi, birkaç şirket ile görüştükten sonra soluğu “Samsung“ karargahında aldılar.

“Kafanız mı güzel?”

8 kişiye çıkan geliştirici ekibini de yanına alarak Samsung’un kalbi olan Güney Kore’ye giden Rubin, Seul’de Samsung yetkilileri ile görüşmeye başladı. Yaklaşık 20 kişilik Samsung yönetici ekibi karşısında sunum yapan Rubin, sonrasında derin bir sessizlik ile karşı karşıya kalmıştı. Ama bu sessizlik heyecanın verdiği tutulmadan değil, tam tersine Samsung ekibinin ilgisizliğinden kaynaklanıyordu.

Samsung yetkilileri Andy’i pek ciddiye almadılar üstelik resmen dalga geçtiler. Rubin, yetkililerin kendisine “Bu işin altından kalkabileceğinizi düşünüyor musunuz?” ve “kafanız mı güzel” cümlelerini kurduğunu söylüyor. İğneleyici ve küçük düşürücü cümlelerin ardından, Samsung yetkilileri bu işin olmayacağını anlayıp büyük bir hayal kırıklığı ile Seul’den ayrıldılar.

Samsung kaçırdı, Google yakaladı

Tüm bunlar, Android projesi Google tarafından satın alınmadan ve tüm ekip, Google çatısı altına girmeden sadece 2 hafta önce oluyordu. Google’a giderek şanslarını tekrar deneyen Rubin ve ekibi hiç beklenmedik bir şekilde internet devinden olumlu yanıt aldı. Samsung’un dışladığı proje için Google’ın eş kurucusu Larry Page, Android ekibi ile buluşmayı kabul ediyor, duydukları karşısında heyecanlanıyor ve sadece finansal destek sağlamak yerine, şirketi komple Google çatısı altına almaya karar veriyordu. Böylece Google 2005 yılında 50 milyon dolar ödeyerek Android’i satın aldı.

Beğenmedikleri projenin sonradan en büyük müşterisi oldular

Java tabanlı çekirdeğin korunmasıyla ortaya çıkan açık kaynak kodlu bir platform olan Android işletim sistemi, sonradan o kadar gelişip yaygınlaştı ki, dijital kameralarda bile kullanılmaya başlandı.

Google’ın 50 milyon dolarlık yatırım ile bünyesine kattığı Android Projesi aradan geçen 12 yılda mobil endüstrisini değiştiren son dönemin en büyük başarı hikayelerinden biri haline gelecek, sadece kullanım değil reklam gelirleriyle de Google’a milyarlarca dolarlık kazanç sağlayacaktı.

İşin bir başka ilginç yanı ise, Samsung’un hali hazırda en büyük Android kullanıcısı olmasıydı.

 

Android’den robot geliştirmeye geçiş

2013’ün Mart ayına gelindiğinde Rubin, Android bölümünden ayrılmış ve Google’ın robot bölümünün başına geçmişti.

Google, geçen yıl  7 robot üretim şirketini satın alarak, kendi robotunu geliştirmek için kadro oluşturmaya başlamış ve grubun başına da Andy Rubin’i getirmişti.

Google’ın geliştirdiği bu ürünü müşterilerine satmak gibi bir planı olmadığı açıklanmıştı. Robotlarının Google’ın kendi üretim hatlarında kullanılacağı ayrıca otomatik arabalar araştırmasıyla birleştirilerek de ürünlerin evlere teslimatı gibi hizmetlerde kullanılabileceği öne sürülmüştü.

Google’ın robot projesinin California merkezli olacağı ancak Japonya’da da bir ofis bulunacağı bildirilmişti. Andy Rubin, projenin meyvesini vermesi için “10 yıllık bir vizyonları” olduğunu söylemişti.

8 yıldır Google bünyesindeydi

2006 yılından bu yana Google’ın bünyesinde çalışan Rubin’in ayrılışıyla ilgili konuşan şirketin CEO’su Larry Page, Andy ile uzun yıllar başarılı işler yaptıklarını söyledi ve bundan sonrası için kendisine başarılar diledi.