2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİHer şey o kadar hızlı gelişiyor ki, pazarlama ve reklam stratejilerinin de bu hıza ayak uydurması gerekiyor. Başarı için yaratıcılık, 360 derecelik öngörü ve sezgisel hayal gücü ile desteklenmelidir.
Pazarlama planları çok dinamik ve kesintisiz sürdürülebilecek esneklikte olmalıdır. Çünkü planlanmış düzenli kampanyaların yanı sıra, hedef kitleden gelebilecek günlük reaksiyonlara göre, çok özel mikro pazarlama yöntemleri de kullanmak gerekiyor.
Önceleri televizyon gibi geleneksel medyadaki reklamların dijital versiyonları oluşturulurken, son zamanlarda dijital uygulamaların televizyon reklamları yayınlanmaya başlandı.
Diğer yandan televizyon ekranlarında da ‘interaktif dizi’ dönemine geçiliyor. Dizilerin senaryoları, izleyicilerin Twitter’dan gösterdikleri tepki ve önerilere göre değişebiliyor. Böylece izleyici senaryo yazım sürecine katılmış oluyor. Bu ise daha çok izlenme ve ‘rating’ getiriyor.
Tüm medya araçlarının birbiriyle 360 derece etkileştiği, tam bir Sibernetik Entegre Pazarlama Devrimi yaşanıyor.
“Kaybolmadan, var olmak”. İşte bütün mesele!
Tüm dünyayı kapsayan ve “yedinci kıta” diye adlandırılan dev bir iletişim ağında,7 Gün/24 Saat kesintisiz, canlı ve çevrimiçi yayın yapan bu medyada kaybolmadan, var olmak gerekiyor.
Ancak geleneksel reklam mecralarına kıyasla, maliyetlerin düştüğü ve bariyerlerin kalktığı dijital platformda fark edilebilmek o kadar da kolay değil!
Her şeyden önce, sosyal medyanın aktif olarak kullanılması gerektiğini artık herkes biliyor. Sosyal medya stratejilerinin çok iyi hazırlanması gerekiyor.
Burada özgün yaratıcı içerik, flash, vb. uygulama, etkileşimli banner, oyun, video, vb. yöntem ve dijital medya seçimi ve planlaması önem kazanıyor. Statik/klasik banner’lar yerine daha yaratıcı dinamik uygulamalar oluşturulmalıdır. Çünkü oyun, yarışma ve diğer etkileşimli etkinlikler sonucu büyük geri dönüşler alınabilmektedir.
Bu dijital kampanyaların etkili olabilmesi için, ilgi çekici, eğlenceli ve özgün, içeriğinin anlaşılır, katılımının ise kolay ve hızlı olması gerekiyor.
İlk bakışta, kullanılan dijital teknoloji ile bağdaşmıyor gibi görünse de, duygusallığın ön planda olduğu, ortak insani duygulara seslenen güncel konulu içerikler daha ilgi çekmektedir.
Sosyal Ağlarla Bağlantılı Web Siteleri
Facebook gibi sosyal paylaşım ağlarına da bağlanabilme avantajı olan markanın web sitelerinde, eğlenceli ve etkileşimli özgün bölümlere de yer verilmesi gerekiyor. Ziyaretçiler/kullanıcılar bunları sosyal ağlardaki kendi profillerinde de paylaşabilmelidir. Başka bir deyişle, kurumsal bir web sitesinin bile sosyal ağlarla mutlaka etkileşimi olmalıdır.
Ürün ambalajı ve kurumsal basılı malzemelerde QR kodu kullanılarak, akıllı telefon ve tabletlere web adreslerine yönlendirme olanağı sağlanıp, 360 derecelik bir dijital pazarlama deneyimi sunulmalıdır. Facebook ve Twitter sayfalarının yanı sıra, marka adına YouTube’da bir kanal oluşturularak reklam filmleri ve kurumsal videoler yüklenmeli, ilginç ve güzel gorsel dokümanlar için Instagram ve Pinterest kullanılmalı, satış ve servis ağları için Foursquare uygulamalarından yararlanılmalıdır. Marka imajı ve insan kaynakları potansiyeli oluşturmak için de Linkedln’de kurumsal bir profil oluşturmak yararlı olacaktır.
Web siteleri mutlaka güncel tutulmalı, ayrıca blog ve sosyal ağlarda birer mikrosite, hayran-fan sayfaları oluşturulmalıdır. Bu takipçiler her gün izlenip, yakından ilgilenilmelidir.
İnternet ortamındaki sosyal medyada ağızdan ağıza pazarlama yapan womer’lar, paylaşımcı reklamcı (“beğenmeni öneririm!”ci) sharetizer’lar, bu gidişle deyim yerindeyse bu yeni dönemin reklam illüzyonistleri olacağa benziyorlar! Dolayısıyla bu alternatif mikro kanalları da değerlendirmek de yarar var. Sektörle ilgili yazılar yazan Twitter bağlantılı blog’lar yakından izlenerek, çok takipçisi olan blogger’larla işbirliği olanakları araştırılmalı, ortak projeler oluşturulmalıdır.
Markanın iş ortaklarına kreatif ajans, PR ajansı, medya ajansı ve doğrudan pazarlama ajansının yanı sıra, eğer yoksa acilen “dijital ajansı” da eklemek gerekiyor. Hatta marka büyüklüğüne göre bu gereksinim, dijital kreatif ajans, mobil pazarlama ajansı, sosyal medya ajansı, viral ajans, arama motoru ajansı (SEO-SEM), monitoring ajansı gibi daha da çoğalabilir.
Yarın: “Kişiye Özel” Bütünleşik Mikro Kampanyalar ve Sosyal CRM Dönemi