Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Sosyal medyanın kullanıcıları üzerindeki manipülatif etki ve yönlendirme eleştirileri her geçen gün daha da artıyor
Geçen hafta, Apple’ın CEO’su Tim Cook, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçlamıştı.
Buna karşılık, insanların tercihleri ve politik görüşleri üzerinde aşırı etki sahibi yönünde eleştirilere hedef olan Facebook'un veri bilim ekibi bir araştırma gerçekleşti. Araştırmada elde edilen bulgular, kullanıcıların Facebook'ta okudukları üzerinde algoritmaların sanıldığı kadar büyük bir etkisinin olmadığını gösterse bile bazı uzmanları ikna edemedi.
Facebook'un veri bilim ekibinden Eytan Bakshy, Solomon Messing ve Lada Adamic, insanların kendilerininkinden farklı politik görüşlerle ne sıklıkla karşılaştığını bulmak için 10.1 milyon Facebook hesabını inceledi.
'Kontrol Kullanıcılarda'
Araştırmanın Science dergisinde yayımlanan sonuçlarına göre, Facebook algoritmaları kullanıcıların hesapları üzerindeki haber akışını sanıldığı kadar etkilemiyor. Bu da kullanıcıların, kendileriyle aynı siyasi görüşlere sahip olan arkadaşlarından daha sık haber ve güncelleme almasının kendi bireysel tercihlerinden kaynaklandığı anlamına geliyor.
'Yaptıklarımız Üzerinde Her Gün Daha Büyük Bir Güce Sahip Oluyorlar'
Ancak Facebook ekibinin vardığı bu sonuç birçok uzmanı ikna edememiş gibi görünüyor. Nitekim aktivist Eli Pariser bir yazısında şunları söyledi: ''Yaptıklarımız üzerinde her geçen gün daha büyük bir güce sahip oluyorlar. Nerede yemek yemeli? Nerede yatmalı? Ne okumalı? Seçimlerimizin daha büyük bir bölümünü yönlendiriyorlar. Google'dan Facebook'a kadar her birinin bildiklerimizin şekillenmesinde payı var. Bu da algoritmaları oluşturan insanlara büyük bir güç veriyor.''
'Bağımsız Kurumlar Da Araştırmalı'
ABD'deki Northeastern Üniversitesi'nden David Lazer ise veri bilim ekibi böyle bir araştırma gerçekleştirdiği için Facebook'un 'takdir edilmesini gerektiğini' söylese de bağımsız kuruluşların da benzer araştırmalar gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.