Rusya devlet televizyonunun ‘yapay zeka harikası’ diye duyurduğu robotun içinden insan çıktı!6 sene ÖNCE
Rusya devlet televizyonunun ‘yapay zeka harikası’ diye duyurduğu robotun içinden insan çıktı!Akıllı cep telefonlarında pilin gücünü gösteren ve azaldığında performansının korunmasına yardımcı olan bazı uygulamaların casusluk amacıyla da kullanılabileceği açıklandı
Bilişim güvenliği uzmanlarının yaptıkları araştırmalara göre, gizliliğe ilişkin tüm güvenlik önlemleri alınmış olsa bile, akıllı telefonlara yüklenen bu tür yazılımlar kullanıcının tüm kişisel bilgileri ve internetteki gezinmelerini uygulamanın web sitesine gönderiyor.
Akıllı telefonlarda bataryanın o anki performansını, ne kadar süre dayanabileceğini gösteren ve azaldığında da pili korumaya yardımcı olmak için devreye girmesi için tasarlanan HTML5 yazılımı bu uygulamalar aynı zamanda kullanıcıyı bir casus gibi izlemek için de kullanılıyor.
İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre, program üzerinde çalışan scriptler, kullanıcının haberi olmadan tüm bilgilerini karşı tarafa gönderiyor.
Gönderilen kişisel ya da gizli bilgilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçme ve kullanılma riski de var.
Google Play Store'un pil durumunu takip etmek isteyen uygulamalara kolayca izin vermesi ise, bu yöntemin özellikle Android işletim sistemi kullanan cihazlarda rahatça uygulanmasına imkan tanıyor.
Aralarında Bilişim Güvenliği ve Endüstriyel Kriptografi Uzmanı Mustafa Güneş Acar’ın da bulunduğu, Belçika KU Leuven ve Brüksel Üniversitesi’nden (VUB) dört akademisyen hazırladıkları ‘The leaking battery: A privacy analysis of the HTML5 Battery Status API’ adlı raporda konunun önemine ve risklerine dikkat çektiler. Uygulamanın çalışmaya başlamadan önce en azından kullanıcıları nasıl çalıştığı konusunda bilgilendirip uyarması ve izin alması gerektiğini belirttiler. Tüketicilerin de bu uygulamaları telefonlarına yüklerken ve kullanırken çok dikkatli olmaları gerektiği konusunda da ayrıca uyardılar.