Dünyanın en genç kadın başbakanı: ‘Kapitalizmi yeneceğiz!’7 sene ÖNCE
Dünyanın en genç kadın baÅŸbakanı: ‘Kapitalizmi yeneceÄŸiz!’Dört yıl önce tarihin en kanlı saldırısını yaÅŸayan Norveç, yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor
22 Temmuz 2011’de, barış içinde yaÅŸayan ülke, tarihinin en ağır terör saldırısına ÅŸahitlik etti. Anders Behring Breivik adındaki bir aşırı saÄŸcı, 69 hayata hiç gözünü kırpmadan son verdi. Bu terörist saldırıdan kurtulanlar ve gençler, katliamdan 4 yıl sonra, bu cehenneme sahne olan Utoya adasında ilk kez bir araya geldiler.
Ä°ÅŸçi Partisi’ne mensup yaklaşık 1000 genç, 7 AÄŸustos Cuma gününden itibaren, ilk kez Gençlik kampı için çadırlarını adaya kurdular.
Ä°ÅŸçi Partisi Gençlik Kolları BaÅŸkanı Mani Hüseyini, gençlere hitap ederek “Bugün kendimizden de daha büyük bir istekle, bir taraftan köklü bir geleneÄŸimizi sürdürmek için, ama aynı zamanda da, ulusumuza ve partimize 2011’de yapılan saldırıdan sonra ilk kez yeniden burada bulunmak için, Utoya’da kamplarımızı kurduk.
Hepimizin büyük zorlukla hatırladığı 22 Temmuz günü, sonsuza kadar Utoya tarihinin bir parçası olacak” dedi. Hüseyini, “22 Temmuz olayları aynı zamanda bizim ortak bir gücümüz olduÄŸunu da gösterdi. Birlik olursak nefret asla kazanamayacak. Toplum olarak deÄŸerlerimiz için bir araya geldiÄŸimizde, bizi susturamazlar. Sevginin nefretten daha üstün olduÄŸunu gösterdik“diye konuÅŸtu.
22 Temmuz 2011, Anders Behring Breivik, önce Oslo’da bakanlık binalarına saldırdı. Patlattığı 950 kilogramlık bomba yüzünden 8 kiÅŸi hayatını kaybetti. Bütün güvenlik güçlerinin dikkatini bu patlamaya çekmeyi baÅŸaran Breivik planının ikinci aÅŸamasına geçti.
Saldırgan, sadece 2 saat sonra Utoya adasındaydı. Son derece soÄŸukkanlı bir ÅŸekilde Ä°ÅŸçi Partisi Gençlik Kampı’na katılan 600 gencin üzerine ateÅŸ açtı. 69 genç olay yerinde can verdi.
Breivik saldırıdan hemen sonra yakalandı ve 21 yıl hapis cezasıyla, alabileceÄŸi en yüksek cezayı aldı.
Temyize bile gitmeden cezasını kabul eden Breivik, amacının ülkesinin islamlaÅŸtırılmasını durdurmak” olduÄŸunu açıkladı. Norveçli ırkçı, “bu caydırıcı saldırıyla” ileride Norveç‘e ihanet etmeye hazırlanan gençleri yok etmek istediÄŸini dile getirdi.
Ancak çok kültürlülüÄŸün günlük hayatın bir parçası olduÄŸu ülkede, böyle bir açıklama sadece dayanışmayı daha da güçlendirmeye yaradı.
Adanın yeniden açılması Norveçliler için daha büyük bir önem taşıyor. Çünkü onların gözünde Utoya, her zaman kaybettiklerini hatırlatacakları bir yer olacak. Ama yaz kampı için adaya geri geldiklerinde, tarihin bu karanlık yüzünün kazanmasını reddedecekler.
euronews