2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 24 sene ÖNCE
2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 2ABD’li 26 yaşındaki tasarımcı Taylor Pemberton, dünyaya kapıları kapalı olan ve Güney Kore ile savaşın eşiğinden dönen Kuzey Kore’de yaptığı 4 günlük tatilde çektiği fotoğrafları Instagram’da yayınladı
Amerika Birleşik Devletleri'nin Minneapolis kentinden Pemberton, Çin'in başkenti Pekin'den Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a uçtu.
4 gün boyunca ülkeyi gezen Pemberton, daha sonra çektiği fotoğrafları Instagram hesabından paylaştı.
Sürekli gözetim altında tutulan genç turist, Kuzey Kore'de günlük hayatın fotoğraflarını çekmeyi başardı.
Ülkeye giden turistlerin girişte üstlerinde tüm iletişim cihazlarını, sanat ya da edebiyat eserlerini ve hatta taşıdıkları yiyecekleri göstermeleri gerekiyor.
Pemberton da "Fotoğraf makinem, hafıza kartlarım ve telefonum girişte taramadan geçti" diyor.
Her şey kontrol altında
Ne zaman fotoğraf çekebileceğinin ve çekemeyeceğinin de sıkı bir şekilde takip edildiğini kaydeden turist, "Ne zaman uyanmanız gerektiği, ne zaman yemek yiyebileceğiniz ve ne zaman günün sona erdiği bile söyleniyor" diyor.
Her akşam kendisine "serbest zaman" tanındığını belirten genç, bu süreçte otelden dışarı çıkmasına izin verilmediğini ve otelin de bir adada olduğunu belirtiyor.
Halk interneti bilmiyor
Ülkede internet ve televizyon olmadığını söyleyen Pemberton, kamusal haber kaynağı olarak yalnızca bu gazeteleri gördüğünü belirtiyor.
BBC Newsbeat'e yaşadıklarını anlatan Pemberton, ülkede internet bulunmadığını ve yerel halkın böyle bir kavramdan haberdar olmadığını kaydediyor. Pemberton, "Yerel halkın internete dair birkaç detayı bildiğini ancak gerçekten nasıl işlediğini ve popüler kültüre etkisini idrak edemediklerini" sözlerine ekliyor.
Kuzey Kore'de hükümet tarafından sağlanan ülke içi iletişim ağları bulunuyor.
Pemberton ziyaretini "Kurtuluş Günü"ne denk getirmiş. Ülke çapında kutlanan bu özel günde, özel danslar ve festivaller yapılıyor.
Her ne kadar gözetim altında tutulsa da, Pemberton ülkedeki fakirliği ve zorlu yaşam koşullarını gözlemleme imkanı yakaladığını söylüyor:
"Bize verilen yemekler, ülkede yaygın olarak yenilen haşlanmış pirinç ve kabakla karşılaştırıldığında oldukça lükstü. Bazı meyve sepetleri gördüm, ABD'de olsa hemen çöpe atılırdı. Balkonların hepsinde güneş panelleri vardı, elektriğin yaygın olmadığını gösteriyordu. Ancak yerel halkla konuşmak imkansızdı. Ne zaman onlara el sallasam veya gülümsesem, beni görmezden geliyorlardı."
Genç adam ancak başkent Prongyang'daki metro istasyonunda ülkenin çok ayrıcalıklı olan kesimiyle aynı alanı paylaşma imkanı olduğunu belirtiyor.
Farklı bir zaman dilimi
Ülkede farklı bir zaman dilimi işlediğini kaydeden Pemberton, "Bize söylenen farklı zaman diliminin bağımsız bir ulus olmak ve Güney Kore'yle aynı zaman dilimini paylaşmamak amacını güttüğüydü" diyor.
Pemberton, "Doğru ve yanlışı ayırt edebildiğin ülkelere gitmek kolay. Ama Kuzey Kore'deki hayatla ilgili bir değerlendirmede bulunmak da adaletsiz bir yaklaşım gibi geliyor. Orası farklı bir çerçeve içinde farklı bir dünya" diyor. (BBC)