Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Ankara’daki katliamın görüntüleri bütün dünyaya genç bir yurttaş gazetecinin objektifinden yansıdı
Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da gerçekleştirilen ve 98 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı, Cumhuriyet tarihinin en kanlı kitlesel terör katliamının jenerik görüntüsü olarak bütün dünyada yayınlanan “o” video genç bir yurttaş gazeteci tarafından çekildi.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Melike Tombak, Ankara’da katıldığı “dokuz8HABER” in 4 günlük ‘Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği’ eğitiminin finaline denk gelen 10 Ekim Cumartesi günü ‘sahada’ çalışmak için mitingin düzenleneceği bölgeye gitmişti.
Asıl ilgisi ‘sinema’ olan ve dijital fotoğraf makinesiyle video çeken Tombak, yaşadığı acıları hayatı boyunca unutamayacağını söyledi. Bütün dünya TV'lerinde, çektiği Ankara Garı önündeki halay çeken grubun arkasından yükselen alev ve duman görüntüleri yayınlanan Tombak, o dakikaları şöyle anlattı:
"İlk baştan itibaren her şey çok güzeldi. İnsanlar çocuklarıyla gelmişti, barış için gelmişti. İzin alınmıştı. Ben de ilk baştan itibaren çekim yapmaya başladım. Bir görsellik oluşturmaya çalışıyordum. Alana doğru geldim. Bütün kortejleri dolaştım. İlk anda her şey çok güzeldi. Alana girdikten kısa bir süre sonra çekim yapmaya başlamıştım. Önce HDP'nin oraya gittim. Bir arkadaşım çok güzel halay çekildiğini belirterek çağırdı. Ben de 2 dakikalık süreçte, oradan ayrılıp halay çekenleri görüntülemeye başladım. Tam o arada benim ayrıldığım alanda bomba patladı. Benim kadrajıma girmiş. Ben ne çektiğimi de bilmiyorum. Herkes gibi koşmaya başladım. Patlama anında halay çekerken söylenen türkünün ne olduğunu, patlamayı sonradan fark ettim."
Görüntüyü çektiği noktaya gelmeden birkaç dakika önce bulunduğu noktada patlamanın meydana geldiğini öğrenince yaşadığına sevinemediğini, ortamın çok korkunç olduğunu ve bu görüntünün gözünün önünden silinemediğini belirten Melike Tombak, son olarak şunları söyledi:
"Şimdi anlıyorum ki, tesadüfen de olsa böyle bir olayın görüntülerini ben çekmişim ve bütün dünyada olay bu görüntülerle yayınlanmış."
Yurttaş Gazeteciliği
Dünyada olup biten ve haber niteliği taşıyan her olay artık haber portalları ve televizyon haber kanallarından önce sosyal medyaya düşmektedir.
İnternetin ve özellikle de sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gelişen ‘yurttaş gazeteciliği’ sayesinde tüm dünyada haber ve bilgi akışı ana akım medyanın tekelinden çıkarak kamusallaşmaya başladı. Bu yayınlar aynı zamanda yurttaşlara ‘haber alma hakkı’nı da sağladı.
Gelişmiş iletişim teknolojisinin hızlı bireysel kullanımı, bilgi akışının denetimini devlet tekelinden çıkardı.
Giderek daha akıllanan telefonlar, canlı yayın olanağı sağlayan uygulamalar ve hızlanan internet, yurttaş gazeteciliğini de geliştiriyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘yurttaş gazeteciliği’ kavramı hızla yaygınlaşıyor.
İnternet ve sosyal medya sonrası oluşan, ceplerindeki multimedya özellikli akıllı cep telefonları ve dijital fotoğraf+video kameralarla donanmış yurttaş gazeteciler, bir zamanlar, önce İHA (İhlas Haber Ajansı), sonra da CİHAN (Cihan Haber Ajansı) nın yaygın olarak kurduğu ‘sokak muhabirleri’ ağını bile bugün artık geride bırakmışlardır.
Önceki yıllardaki, dün kaybettiğimiz Levent Kırca’nın Olacak O Kadar programının fenomeni ‘tam teçhizatlı kameraman’ Cevat Kelle’yi bile kıskandıracak bu sosyal medya muhabirleri, internete 7/24 haber/içerik yüklemektedir.
Üstelik bu amatör haber/içerikler, Ankara Katliamı örneğinde olduğu gibi sonradan büyük televizyon haber kanalları ve internet haber portalları tarafından da kullanılmaktadır.
“dokuz8HABER” de kendi tanımıyla, “halk haberciliği yapmayı hedefleyen yurttaş odaklı, çok paydaşlı bir haber ağı platformudur”.
Yurttaş gazeteciliği ve ‘dijital dünya yurttaşlığı’ konusunda daha ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.