Sosyal Medya Kullanımı Raporu6 sene ÖNCE
Sosyal Medya Kullanımı RaporuFacebook’un 2014 yılında İngiltere’de 45 milyon Euro’luk cirosuna karşın yaklaşık 5 bin Euro kurumlar vergisi ödediği ortaya çıktı
Bu miktar yıllık ortalama ücretin 34 bin Euro olduğu ülkede, bir çalışanın maaşından ödediği gelir vergisi ve sosyal sigorta katkı payı miktarı olan 6 bin Euro’dan bile daha düşük.
Şirket, İngiltere’de geçtiğimiz yıl vergi öncesi kaybını yaklaşık 37 milyon Euro olarak açıkladı.
Çalışanlarına ikramiyelerle birlikte yılda 282 bin Euro maaş ödeyen Facebook, bu ülkedeki 362 çalışanına ise toplam 47 milyon Euro kar payı dağıttığını beyan etti.
Facebook’un 2014 yılındaki toplam karı, bir yıl önceki yılın iki katı olacak şekilde 2.9 milyar Dolar olarak açıklanmıştı.
Vergiden ‘kaçışın’ yolu Cayman Adaları’ndan geçiyor!
Facebook’un ABD dışında iki merkezi var. Biri İrlanda’da diğeri ise Karayipler'de Küba'nın güneyinde Jamaika'nın kuzeybatısında bulunan Birleşik Krallık'a bağlı Cayman Adaları’nda.
İrlanda’yı haydi tamam anlamışsınızdır da Cayman’ı da biz anlatalım.
Cayman Adaları, dünyada “vergi cenneti” olarak adlandırılan yerlerden biri. Cayman Adaları’nda kurumlar vergisi de yok. Üç adadan oluşan 259 km² yüzölçümlü ülkede sadece 58 bin kişi yaşamasına karşın 35 bin off-shore şirketi ve 600’den fazla mali kuruluş var!
Facebook, ABD dışındaki işlemlerini İrlanda ve Cayman Adaları üzerinden faturalandırıyor. ABD dışında dünyanın neresinden Facebook reklamı satın alırsanız alın, Facebook İrlanda üzerinden faturalandırılıyorsunuz. Para transferi ile de gelirlerinin büyük bölümünü Cayman Adaları’na taşıyarak vergi yükünden kurtuluyor.
Bu modele ise ‘Çifte İrlandalı’ modeli deniyor. İş yapılan merkez İrlanda’da olurken asıl yönetim merkezi kurum vergilerinin olmadığı ada ülkelerine kaydırılıyor. Facebook ise İrlanda’daki vergi skandalı hakkında yaptığı açıklamada tüm düzenlemelere uyduklarını belirtiyor.
Teknoloji şirketlerinin vergi alerjisi!
Üstelik bunu yapan sadece Facebook da değil. Dünyada kullanıcı sayıları milyarlarca kişiye ulaşan ve buna bağlı olarak büyük oranlarda reklam geliri elde eden teknoloji şirketleri vergi vermekten kaçınıyorlar. Google, Apple, General Electric, Amazon gibi teknoloji ve e-ticaret firmaları da vergiden kaçmak için bu ülke ve yöntemleri kullanıyorlar.
Birçok Avrupa ülkesi ve bu ülkelerde vergilerini ödeyen markalar ise bu durumdan çok rahatsız. Üç yıl önce Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği içinde çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesiyle ilgili bir anlaşma üzerine görüşmelerini sürdürmüş ancak anlaşma sağlanamamıştı. Bu yıl yeniden konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu nezdinde araştırma başlatıldığı bildiriliyor.
Türkiye’de hiç vergi vermiyorlar!
Dünya çapında 1.5 milyar aktif kullanıcısı bulunan Facebook’un İngiltere’deki kullanıcı sayısı 33.6 milyon. Bu sayı ile İngiltere, en çok Facebook kullanıcısı olan 8. ülke konumunda. Türkiye ise yaklaşık 35 milyon aktif kullanıcı sayısı ile en çok Facebook kullanıcısı olan 6. ülke. Başka bir deyişle Türkiye’deki kullanıcı sayısı İngiltere’den daha fazla. Büyük olasılıkla da aynı orantıyla Türkiye’de reklam geliri de daha çok. Ancak Türkiye’de resmi ofisi bulunmayan Facebook dolayısıyla Türkiye’ye hiç kurumlar vergisi de ödemiyor. Diğer sosyal medya şirketleri de aynı şekilde.
Türkiye’de dijital reklam yatırımları basılı medyayı geçmiş durumda. Online reklam pazarı ise 1 milyar doların çok üzerinde. Bu paraların büyük bir çoğunluğu da hiç vergilendirilmeden yurt dışına gidiyor.
Bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ise henüz sonuçlanabilmiş değil.