‘Özel’ Fotoğraflarınızı Paylaşırken Beş Kere Düşünün!9 sene ÖNCE
‘Özel’ Fotoğraflarınızı Paylaşırken Beş Kere Düşünün!Facebook 2015’in ilk yarısında en çok Türk hükümetinin isteklerini yerine getirmiş
1,5 milyarı aşkın kullanıcısıyla küresel bir yaşam biçimine dönüşmeye başlayan en büyük sosyal paylaşım ağı olan Facebook, internet üzerinde arama motoru Google’dan sonra en fazla ziyaret edilen site. Dünyadaki internet kullanıcıların yarısı aynı zamanda Facebook kullanıcısı. Böylelikle Facebook dijital çağın dünya imparatoru olma yolunda hızla ilerliyor.
Türkiye ise yaklaşık 35 milyon aktif kullanıcı sayısı ile en çok Facebook kullanıcısı olan 6. ülke.
Zamanla dünyanın en geniş ağı haline gelen Facebook hükümetlerin de hedefi oldu. Sosyal paylaşım sitesi 2015 yılının ilk yarısına ait “Devlet Talepleri Raporu”nda kullanıcıların verilerine ulaşmak için hangi ülkenin kaç kez istekte bulunduğunu yayınladı. En üst sırada Facebook’un doğduğu ülke ABD geliyor. Toplam 26 bin 579 kez kullanıcıların verilerine ulaşmak için istekte bulunmuş ve bunun yüzde 80’i karşılanmış. Türkiye ise bu yıl Facebook’tan 475 talepte bulunmuş ve bunun yüzde 87.5’i karşılanmış.
Facebook’un Türkiye’de engellediği içerik sayısı yüzde 137 arttı!
Sosyal ağ Facebook, 6 ayda bir yayınladığı şeffaflık raporunun 2015 yılının Ocak-Haziran dönemini kapsayan sonuçlarını duyurdu. Hükümetlerden kendisine gelen hesap ve kullanıcı bilgisi ile içerik kaldırma taleplerini içeren ve sosyal ağın şeffaflık karnesini gösteren Facebook Devlet Talepleri Raporu’nda Türkiye önceki dönemlerde olduğu gibi açık ara ikinci oldu.
Bu yılın ilk 6 ayında Facebook’un Türkiye’nin talebiyle kısıtladığı içerik sayısı 4496 oldu. Türkiye’de 2014 yılının ilk yarısında 1893 olan kısıtlanan içerik sayısı, bir yılda yüzde 137 arttı. Diğer bir deyişle Facebook’un Türkiye’de engellediği içerik sayısı bir yılda 2,4 kat arttı.
Facebook’un devlet makamlarının talebiyle kaldırdığı içerik sayısında Hindistan 15155 içerikle açık ara birinci sırada yer alırken, Türkiye’nin ardından listenin üçüncüsü 295 içerikle Fransa, dördüncüsü 195 içerikle İsrail, beşincisi 188 içerikle Almanya oldu.
Türkiye, 475 hesapla ilgili bilgi istedi
Facebook’un bu yılın ilk yarısında dünya genelinde devletlerin talebiyle kısıtladığı toplam içerik sayısı 20568’i buldu. Bu içeriklerin yüzde 74’ü Hindistan’dan ve yüzde 22’si ise Türkiye’den geldi. Diğer bir deyişle dünya genelinde kısıtlanan içeriklerin yüzde 96’sı sadece iki ülkeden (Hindistan ve Türkiye) çıktı. 2015 yılının Ocak-Haziran döneminde Türkiye Facebook’a 368 veri talebinde bulundu. Bu taleplerin ilgilendirdiği hesap sayısı 475 oldu.
Türkiye istedi, Facebook % 87’sini verdi!
Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’nin Facebook’tan istediği kullanıcı bilgisi sayısı yüzde 71 arttı. Rapor, Facebook’un artık Türkiye’den gelen taleplere daha olumlu yaklaştığını da gözler önüne serdi. 2013 yılında Türkiye’den gelen kullanıcı bilgisi taleplerinin ancak yarısını (yüzde 53) veren Facebook, bu yılın ilk yarısında Türkiye’nin istediği bilgilerin yüzde 87,5’ini verdi!
Türkiye’nin Facebook’taki şeffaflık karnesini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz: