3. Dünya Savaşı İnternet Üzerinde Yaşanacak!6 sene ÖNCE
3. Dünya Savaşı İnternet Üzerinde Yaşanacak!Dört gündür ".tr" uzantılı alan adlarının yönetildiği ODTÜ Bilgisayar Merkezi tarafından işletilen NİC.TR saldırı altında
Saldırı nedeniyle, zaman zaman ".tr" uzantılı alan adlarını taşıyan web sitelerine ve e-maillere ulaşımda zorluklar çekiliyor.
Ayrıca saldırının yine ULAKBİM networkünü etkilediği görülüyor. “.gov.tr” uzantılı sitelere ulaşılamadığı için devlet dairelerinde kimlik numarası sorguları dahi aksıyor, .com.tr uzantılı Türkiyeli şirketlere gönderilen e-postalar hata veriyor, tüm üniversitelerde internet erişimi yavaş, bağlantı kayıpları var, ve bunun haberini yapmasalar da “.tr” uzantılı haber sitelerine yurt dışından ulaşmak hala ciddi bir sorun.
14 Aralık saat 16.20'de Türkiye'de yetkililer saldırıyı önlemek için NIC.TR sunucularına erişimi yurt dışına kapattı. Böylece Türkiye'de içindeki kurumlar arasında iletişim yeniden sağlandı. Ancak Türkiye'deki 400 bin kadar .tr uzantılı şirket ve resmi kurumun sitesine yurt dışından erişim kesilmiş oldu.
Bilişim uzmanları Türkiye’nin çok ciddi bir siber saldırı altında olduğunu söylüyor.
Saldırı halen devam ediyor. Network ve alan adı sunucularının (name servers), büyük ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen bir dDOS saldırısına uğradığı ve saldırı nedeniyle satüre olduğu ve cevap veremez hale geldiği anlaşılıyor.
SİBER SALDIRININ ARKASINDA RUSLAR MI VAR?
Bilişim güvenliği uzmanları, büyüklük için rakam verememekle birlikte, saldırının çok büyük olduğu ve dünyanın her yerinden geldiğini söylüyorlar. Bu arada saldırının Rus kaynaklı olabileceği de not ediliyor. Ancak bu konuda kesin bir delil bulunmuyor.
Saldırının boyutu ve dünyanın her yerinden gelmesi, etkin bir hacker ağı olan Rusya'nın bu işin arkasında olduğu iddiasını güçlendiriyor. Buna karşın elde henüz kesin bir delil yok. Rusya, 2007'de Estonya'nın Lenin heykelinin yerini değiştirmesi olayı sırasında, ülkenin internet sistemine saldırmış ve 4 gün süreyle felç etmişti.
Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında yaşanılan gerilim nedeniyle ilk akla gelen ‘olağan şüpheli’ Rusya. Ancak bunu bulmak ve kanıtlamak teknolojik olarak mümkün değil.