Yeni yılda kim, ne kadar maaş alacak?8 sene ÖNCE
Yeni yılda kim, ne kadar maaş alacak?Yeni yıl yaklaşırken gözler maaş zamlarına çevrildi. 2016 yılı bütçe çalışmalarını tamamlayan şirketlerdeki zam oranları ise belli oldu. Peki hangi sektörde, kim, ne kadar zam alacak?
Yılbaşından sonra asgari ücretin net 1300 TL’ye yükseltilecek olması, bu yıl maaş zamları tartışmasına yeni bir boyut kazandırdı.
Taban ücrete yapılacak artış nedeniyle asgari ücretle çalışmayan sektörlerde de en az yüzde 16-17 oranında maliyet artırıcı etki yapacağı hesaplanıyor.
Asgari ücretin netinde yapılacak yüzde 30'luk artış, toplu sözleşmelerin de otomatikman daha yukarıdan sonuçlanmasını sağlayacak. Böylece ücretlerin genel seviyesi yukarı çekilecek. Özel sektöre etkisi bununla da sınırlı kalmayacak. Özel sektörde 1000 TL'nin üstünde ücret alanlarda da aynı oranda artış etkisinin görüleceğini bekleniyor.
ORTALAMA YÜZDE 10
Toplam 517 şirketin katıldığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketler çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 11,7 zam yapacak.
Global insan kaynakları yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group Türkiye tarafından, Kasım ayında 51 farklı sektörden 517 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, bu sektörler içinde en yüksek zammı yüzde 10’luk oranla “yazılım” sektörünün yapacağı belirlendi. Raporda “e-ticaret” sektörü çalışanlarının yüzde 9,5 ve “teknoloji” ile “elektrik–elektronik” sektörü çalışanlarının yüzde 8 oranında zam alacakları tespit edildi. Bu sektörleri, sırasıyla "metal" ve "otomotiv yan sanayi" takip edecek. En düşük zam ise yüzde 7,3 ile "yatırım" sektöründe yapılacak.
YÜZDE 11,7 OLARAK GÜNCELLEDİ
Hay Group, Aralık ayında yaptığı "Olası Asgari Ücret Değişiminin Etkileri" araştırmasının sonuçlarına göre de, maaşlardaki ortalama artış oranını yüzde 11, 7 olarak güncelledi.
Buna göre, zam oranının yerli sermayeli şirketlerde ortalama yüzde 11,9, yabancı sermayeli şirketlerde ise yüzde 11,3 olması bekleniyor. Şirketler, Ocak 2016 asgari ücret artışı sonrası, 'mavi yaka' kadrolarda ortalamada yüzde 17,1, idari personelde yüzde 12,8, uzman kadrolarda yüzde 10,1, yönetim kadrolarda yüzde 9,6 ve üst yönetim kadrolarında yüzde 8,7'lik artış senaryoları üzerinde çalışıyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 34'ü olası asgari ücret değişimi için alternatif bütçeye çalışırken, yüzde 28'i henüz bütçelerini revize etmemiş durumda. Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 24'ü alternatif bir bütçe için çalışırken, yerli sermayeli şirketlerin yüzde 44'ü ise asgari ücret artışı için hazırlıklarını yapmış durumda.
Öte yandan araştırmaya göre, Türkiye'nin özel sektör çalışanların en yüksek zam alacağı dünyada sekizinci, Avrupa'da ise ikinci ülke olması öngörülüyor.
TOWERS WATSON’A GÖRE İSE ORTALAMA YÜZDE 8
Danışmanlık şirketi Towers Watson ise, Türkiye'de 2016 maaş zammı ortalamasını yüzde 8 olarak öngörüyor. Dünyanın önemli danışmanlık şirketlerinden olan firma "Türkiye Ücret Araştırmaları" raporunu açıkladı. Rapora göre 2016 maaş zamları; ilaç ve sağlık, perakende, teknoloji, enerji, finansal hizmetler, medya, otomotiv ve hızlı tüketim gibi farklı sektörlerde çalışanlar için yüzde 8 oranında yapılacak.
İlaç ve sağlık, perakende, teknoloji, enerji, finansal hizmetler, medya, otomotiv ve hızlı tüketim gibi farklı sektörlerden katılımcıları içeren bir rapor hazırlayan Towers Watson şirketi, 2016 yılında ücret artış bütçelerinin yüzde 7.2 – 9 aralığında ve orta noktada yüzde 8 seviyesinde olmasına işaret ediyor. 2015 yılında gerçekleşen maaş zammında ise oran yüzde 7.8’di.
Türkiye’de enflasyon oranlarındaki dalgalanmalara ve ani yükseliş-çıkışlara rağmen şirketlerin zam oranları son yıllarda çok büyük farklılık göstermiyor. Araştırmanın genel endüstri verilerine göre maaş zammı konusunda öne çıkan tespitler ise şunlar: Üniversite sonrası giriş seviyesinde performansa bağlı değişken ücreti, uzman pozisyonlarında baz maaş ile kıyaslandığında ortalama 1.5 maaş (% 12,5) kadarken, giriş seviyesi – ileri düzey uzmanlık rolleri arasında bir maaş (% 8.33) ile baz ücretin % 20’si aralığında değişiyor.