Kötü bir yıl, buruk bir yılbaşı, 2016 ve gelecek kaygısı

KAMÄ°L ERYAZAR Küresel terör korkusu ve ekonomik krize bir de olaÄŸandışı hava koÅŸulları eklenince, uzun yıllar sonra tüm dünyada ilk kez yılbaşı kutlamaları çok sönük geçiyor. 2015 zaten daha yılın ilk günlerinde kötü baÅŸlamıÅ...

Kötü bir yıl, buruk bir yılbaşı, 2016 ve gelecek kaygısı (27 Aralık 2015)

KAMÄ°L ERYAZAR

Küresel terör korkusu ve ekonomik krize bir de olaÄŸandışı hava koÅŸulları eklenince, uzun yıllar sonra tüm dünyada ilk kez yılbaşı kutlamaları çok sönük geçiyor.

2015 zaten daha yılın ilk günlerinde kötü baÅŸlamıştı. 7 Ocak’ta Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya silahlı saldırı düzenleyen teröristler 11 kiÅŸiyi katletmiÅŸlerdi.

Tarihin en büyük kitlesel terör saldırıları, Türkiye ve dünyada ne yazık ki yıl boyunca da sürdü. Yüzlerce insan yaÅŸamını yitirdi, binlercesi de yaralandı ve sakat kaldı.

Terör saldırılarından dünyada en çok etkilenen ülkelerin arasında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. 2015 yılında iki büyük kitlesel katliam yaÅŸandı ve bu yıla damgasını vurdu.

Tarihin en büyük kitlesel terör katliamları yaÅŸandı

20 Temmuz’da Åžanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında çoÄŸu genç üniversite öÄŸrencisi 34 kiÅŸi öldü, 100'den fazla kiÅŸi yaralandı. Saldırı, Kobani’ye yardım götürmek üzere çeÅŸitli illerden gelen ESP’nin gençlik kolu SGDF üyesi 300 kadar kiÅŸinin Amara Kültür Merkezi bahçesinde basın açıklaması yaptıkları sırada gerçekleÅŸti. Canlı bombanın IŞİD ile iliÅŸkisi olan Åžeyh Abdurrahman Alagöz olduÄŸu belirlendi. SGDF, her yaz düzenlediÄŸi gençlik kampı yerine bu yıl "Kobanê'yi birlikte inÅŸa edelim" adı ile baÅŸlattığı yardım kampanyasında topladığı daha çok çocuklara yönelik yardım malzemelerini Kobani’ye götürecekti. SGDF EÅŸ BaÅŸkanı OÄŸuz Yüzgeç, kalacakları bir haftalık süre boyunca saÄŸlık hizmetleri, hatıra ormanı ve çocuk parkı yapacaklarını söylemiÅŸti.

Suruç katliamının acıları henüz çok tazeyken ve yaraları bile sarılmamışken iki buçuk ay sonra bu kez Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kitlesel katliamı gerçekleÅŸtirildi.

10 Ekim'de DÄ°SK, KESK, Türk Tabipleri BirliÄŸi, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla gerçekleÅŸtirilmesi planlanan Barış Mitingi de yine canlı bomba intihar saldırısıyla kana bulandı. Daha mitingin yapılacağı alana yürüyüÅŸ baÅŸlamadan önce Tren Garı kavÅŸağında, 3 saniye arayla 2 patlama meydana geldi. 107 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, 500’den fazla kiÅŸi de yaralandı. Saldırıyı iki canlı bombanın gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirlendi. IŞİD baÄŸlantılı canlı bombalardan birinin Suruç bombacısının aÄŸabeyi Yunus Emre Alagöz, diÄŸerinin de Ömer Deniz Dündar olduÄŸu açıklandı.

Halkını, yurdunu, insanları, çocukları çok seven, barış isteyen ve onca olumsuzluÄŸa, yoksulluÄŸa karşın hayata baÄŸlılıklarını, yaÅŸama sevinçlerini hiç yitirmeyen, pırıl pırıl aydınlık yüzlü gencecik insanlardı. Ülkemizin geleceÄŸi, geleceÄŸimizin güvencesiydiler. Türkiye’nin dört bir yanından türkülerle halaylarla, güle oynaya yola çıkmışlardı. Tıpkı iki buçuk ay önce Kobani’deki savaÅŸ maÄŸduru çocuklara yardım götürmek isterken Suruç’ta alçakça katledilen arkadaÅŸları gibi… Hayatlarının baharında yaÅŸam doluydular… Ä°nsanlık ve demokrasi takvimine kapkara bir gün olarak geçecek, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en kanlı terör saldırısının kurbanı oldular.

GüneydoÄŸu kan aÄŸlıyor

Yılsonuna doÄŸru GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde bazı il ve ilçelerde uygulanmaya baÅŸlayan sokaÄŸa çıkma yasakları ve yaÅŸanan ÅŸiddetli çatışmalar sonucu bölge halkı çok zor koÅŸullar altında yaÅŸamaya çalışıyor.

Sivil can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra çocuklar okula gidemiyor, saÄŸlık hizmetleri verilemiyor. Günlerce süren sokaÄŸa çıkma yasaklarında insanlar evlerinde aç susuz kalıyorlar. Esnaf kan aÄŸlıyor. Çözüm sürecinde biraz canlanan bölge ekonomisi son 3 ayda yeniden çökme noktasına geldi.

Yüz binlerce insan Diyarbakır Sur, Şırnak, Cizre, Silopi ve çatışmaların devam ettiÄŸi diÄŸer ilçelerdeki evlerini, iÅŸlerini terk edip göç etmek zorunda kaldılar. 

Dünya terör tehdidi altında

Ankara katliamından bir ay sonra, önce Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut’ta daha sonra Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te ve hemen ardından da Mali’nin baÅŸkenti Bamako’da düzenlenen bombalı ve silahlı saldırılarda 200 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Yüzlerce kiÅŸi de yaralandı ve yine sakat kaldı.

Mısır’dan, Rusya'nın St. Petersburg kentine gitmek üzere havalanan Kogalymavia Havayolları'na ait Airbus A-321 tipi yolcu uçağının yine IŞİD’in üstlendiÄŸi bombalı saldırı ile düÅŸürülmesi sonucu da 224 yolcu ve mürettebat yaÅŸamını yitirdi.

Suriye’de 5 yıldır bitmeyen iç savaÅŸ ve Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük göç dalgası

Suriye’de 2011 yılında baÅŸlayan ve halen devam eden iç savaÅŸ, 300 bin cana mal olurken, baÅŸta Türkiye olmak üzere bölgedeki ülkelerin yanı sıra tüm dünyayı da etkiledi. Irak ve Suriye’deki yönetim boÅŸluÄŸundan yararlanarak güçlenen radikal dinci terör örgütleri tüm dünyayı tehdit eder hale geldiler.

BM verilerine göre, son 5 yılda Suriye’deki iç savaÅŸ nedeniyle ülkesinden kaçan Suriyelilerin sayısı, 8 milyona yaklaÅŸtı. Bunların 2,5 milyona yakın bölümü de Türkiye’de bulunuyor.

Türkiye’deki zorlu yaÅŸam koÅŸulları ve belirsiz gelecek nedeniyle, bu insanların büyük çoÄŸunluÄŸu da umut yolculuÄŸunun ölüm yolculuÄŸuna dönüÅŸeceÄŸini bile bile Avrupa’da yaÅŸam hayaliyle, insan kaçakçılarının insafsızlığına yenik düÅŸerek, basit botlarla Ege ve Akdeniz’e açılmaya baÅŸladılar. Binlerce insan gecenin karanlığında bu denizlerin soÄŸuk sularında kayboldu, boÄŸuldu.

Cansız bedeni kıyıya vuran 2 yaşındaki minik Aylan Kurdi ise bu insanların simgesi oldu. DHA muhabiri Nilüfer Demir’in çektiÄŸi yürek burkan o fotoÄŸraf, Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insan çaresizliÄŸi ve göçüne duyarsız olan dünyayı etkiledi. SavaÅŸta harabeye dönen Kobani’de umutla baÅŸlayıp Bodrum’da ölümle sona eren ve dünyadaki herkesi insanlığından utandıran, sığınılamamış kısa bir yaÅŸamın dramatik öyküsü 2015’in en talihsiz olayıydı. Dünyada “yılın haber fotoÄŸrafı” seçildi.

Dünyanın farklı bölgelerinde yaÅŸanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle 38 milyon kiÅŸi baÅŸka bir ülkeye kaçmak zorunda kaldı. Bu Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaÅŸanan en büyük kürsel göç anlamına geliyor. New York, Londra ve Pekin kentlerinin nüfuslarının toplamı kadar olan zorunlu iç göç maÄŸdurlarının üçte birine yakını (11 milyon insan) geçen yıl yerlerinden edildi. Cenevre'deki Ülke Ä°çinde Yerinden Edilme Ä°zleme Merkezi (IDMC), her gün ortalama 30 bin insanın evini bırakıp kaçmak zorunda kaldığını kaydetti.

 ‘Geçim’ seçime kurban edildi, her ÅŸey ertelendi, ekonomi durdu

Türkiye tarihinde ilk kez, 7 Haziran Genel Seçimleri’nden 5 ay sonra, 1 Kasım Pazar günü yeniden erken genel seçime gidildi. Aradaki 5 aylık sürede ülke ‘geçici hükümet’ ile yönetildi. Üst üste yapılan bu seçimler doÄŸal olarak ekonomiyi de olumsuz etkiledi ve çarklar durma noktasına geldi. 1 Kasım Pazar günü yapılan erken seçimin, ekonomistlerin yaptıkları hesaplamalara göre, ekonomiye doÄŸrudan ve dolaylı yollarla getirdiÄŸi yük 1,5 – 2 milyar lirayı buldu.

Seçimlerden sonra, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaÅŸ uçağını düÅŸürmesinin ardından iki ülke arasında yaÅŸanan askeri ve siyasi gerilim ekonomiye de yansıyınca yılın son günlerinde iÅŸler daha da zorlaÅŸtı. Türkiye doÄŸalgaz ihtiyacının önemli kısmını Rusya'dan karşılıyor. Ä°hracatta Almanya'dan sonra en büyük ikinci pazar. Türk müteahhitlerin en fazla iÅŸ yaptığı ülke de yine Rusya. Rusya’nın yaptırımlarıyla baÅŸlayan ekonomik krizin etkileri, ilk olarak turizmde daha sonra da tüm ticari iliÅŸkilerde görülmeye baÅŸlandı.

Gazetecilik, yazarlık gittikçe daha da zorlaşıyor

2015, düÅŸünce ve basın özgürlüÄŸü açısından da ÅŸanssız bir yıldı. Uluslararası gazetecilik kuruluÅŸları, Türkiye’nin notunu sürekli düÅŸürüyorlar. Son olarak, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yayınladıkları haber nedeniyle tutuklanmaları bile bu yılın hafızalarda kötü anımsanması için yeterli bir neden olacak.

Havası bile sorunlu bir yıl!

Bu yıl sadece Türkiye’ye deÄŸil Avrupa’ya da henüz kış gelmedi. Yaklaşık iki aydır Türkiye ve Orta Avrupa yüksek basıncın etkisi altında. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde, aÄŸaçlar çiçek açmaya baÅŸladı. Kurak bir kış yaÅŸanıyor. Kuraklığın yanı sıra hava kalitesi de çok düÅŸtü, hava kirliliÄŸi saÄŸlığı tehdit edecek düzeyde arttı. Küresel ısınma ilk kez bu kadar somut hissediliyor.

Uzmanlar 2015 yılının tarihin en sıcak yıllarından biri olduÄŸunu açıklarken, büyük olasılıkla Aralık’ın sonuna doÄŸru kiraz aÄŸaçlarının çiçek açacağını tahmin edememiÅŸti.

Karlı yılbaşı manzaraları kartpostallarda kaldı. Almanya, Ä°sviçre ve Fransa baÅŸta olmak üzere Avrupa ülkelerinin birçoÄŸunda Noel tatilini kayak tesislerinde geçirmek isteyenler hayal kırıklığı yaşıyor. Kar seviyesinin umulanın altında olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesi bu tesislerde rezervasyon iptallerine neden oluyor. Kışın kar görüntülerinin yaÅŸandığı ve ortalama sıcaklıkların hep sıfırın altında ölçüldüÄŸü Rusya’nın baÅŸkenti Moskova’da da durum farklı deÄŸil. Moskovalılar belki de hayatlarında ilk kez karsız yeni yıla girecekler.

Avrupa’ya terör uyarısı

Yazıyı tamamlamak üzereyken, ajanslar “flaÅŸ” koduyla bir son dakika haberi geçmeye baÅŸladılar.

Avusturya polisi, yılbaşına kadar Avrupa baÅŸkentlerinde 'terör saldırısı' olabileceÄŸi uyarısı aldıklarını açıklamış. Viyana polisinden yapılan açıklamada, uyarının, ismi verilmeyen "dost" istihbarat servisinden geldiÄŸi belirtiliyor. Uyarıya göre, yılbaşından önce Avrupa baÅŸkentlerinde muhtemel bir ‘terör saldırısı’ düzenlenebilir.

Reuters, uyarının, alışveriÅŸ merkezleri, etkinlikler ve kalabalık bölgelerde bombalı veya silahlı saldırı ÅŸeklinde gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi yönünde olduÄŸunu duyurdu. Benzer istihbaratın bütün Avrupa baÅŸkentlerine gönderildiÄŸi belirtildi.

Viyana polisi, bazı potansiyel saldırganların isimlerinin belirlendiÄŸini, ancak ÅŸimdiye kadar yapılan incelemelerde somut bir sonuca ulaşılmadığı ifade etti. Artırılan güvenlik önlemleri konusunda halktan kendilerine yardımcı olmaları istendi.

Bitse de kurtulsak!

Aynen bu moddayız! Daha fazla üzmeden, zarar ziyan vermeden, sessiz sedasız çekip gitsin artık.

Yılbaşına ve yeni yıla sayılı saatler kala kimsede heyecan coÅŸku falan yok, çünkü hiç kimse de eski keyifler yok. Anlaşılan çok yordu bizi bu yıl.

2015 sanırım tarihe hatırlanmak istenilmeyen kayıp bir yıl olarak geçecek.

Umudumuz? Var! Çünkü umutsuz yaÅŸanmaz! Her ÅŸeye karşın yeni bir yıl yepyeni umutlar demektir. En azından gelen gideni aratmasın. Öyle bir ruh haline geldik ki artık ona bile razıyız.

2016, her ÅŸeyin gönlünüzce olacağı, yüzünüzden gülümseme, gözlerinizden yaÅŸama sevinci pırıltısının hiç eksik olmayacağı güzel bir yıl olsun.

Mutlu yıllar!