Tazedirekt.com neden kapandı? Herkes bunu konuşuyor!

KAMİL ERYAZAR Türkiye’de son dönemde ses getiren ve organik ürün severlerin yakından takip ettiği alışveriş sitelerinden olan Tazedirekt.com aniden kapanması dijital pazarlama sektöründe haftanın en çok konuşulan konusu oldu. Türkiye'nin g...

Tazedirekt.com neden kapandı? Herkes bunu konuşuyor! (19 Şubat 2016)

KAMİL ERYAZAR

Türkiye’de son dönemde ses getiren ve organik ürün severlerin yakından takip ettiği alışveriş sitelerinden olan Tazedirekt.com aniden kapanması dijital pazarlama sektöründe haftanın en çok konuşulan konusu oldu.

Türkiye'nin gündem yaratan girişimcisi ve melek yatırımcısı Hasan Aslanoba'nın iki yıl önce kurduğu Tazedirekt.com sitesi ani bir kararla kapandı. İşin ilginç yanı kararın duyurulmasından çok kısa bir süre sonra web sitesi de kapatıldı.

‘Kapanış süreci’nin olmaması ve birdenbire kepenk indirilmesi üye müşteriler kadar sektörde de şaşkınlık yarattı.

Organik ürünlerin satıldığı site için Hasan Aslanoba iki ayrı çiftlik kurmuştu. Aynı zamanda Erikli Su'nun da eski CEO'su olan Aslanoba, yenilikçi şirketlere yaptığı yatırımları ile biliniyor.

Yayınlanan veda mektubunda, şirketin kapatılmasında, “piyasa koşulları” ve “operasyonel dengeler”in etkili olduğu belirtildi.

Reklamları yayınlanıyordu

Tazedirekt.com tanıtım hedefleri doğrultusunda planladığı yeni bir reklam kampanyasına da başlamıştı. Medyada reklamları dönen bir şirketin aniden kapanması herkesi şaşırttı.

2016’da 7 kat büyümeyi hedefliyordu!

Tazedirekt.com ile birlikte e-ticaret alanında 16 ayrı girişimi bulunan Hasan Aslanoba, daha iki ay önce yaptığı yıldönümü konuşmasında, aylık yüzde 30 büyüyen Tazedirekt.com’un, 2016’da 7 kat büyümeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Aslanoba konuşmasında, son 6 ayda yüzde 30 büyüme oranı yakaladıklarını ve aktif müşteri sayısının da 10 binin üzerine çıktığını belirtmişti. Söylediklerine göre, taze ve sağlıklı gıda işini e-ticarete taşıyan Tazedirekt.com’un günlük 15 bin ziyaretçi sayısını aşarken mobil uygulamalarda indirme sayısı 104 bini geçmişti. Tazedirekt’i halka arz etmeyi hedeflediğini söyleyen Hasan Aslanoba, 2016’da agresif bir şekilde 7 kat büyüme hedefi koyduklarını da eklemişti.

Neden kapandı?

Hiç beklenmedik bir zamanda sürpriz ve ‘ilginç’ bir şekilde kapanan şirketin acil olarak bu kararı almasındaki gerçek nedenler ise henüz bilinmiyor. Ancak çeşitli varsayımlar konuşuluyor.

Parasal kaynak sorunu olmadığını söyleyenler kadar, beklenilen yabancı yatırım ve satın almanın gerçekleşmemesi nedeniyle kapatıldığını da söyleyenler var. Herkesin üzerinde birleştiği görüş ise, uzun soluklu planlanması gereken bir yatırım sürecinde, daha ikinci yılın başında çok erken alınmış bir karar olduğu. Sosyal medyadaki ilgi ve yorum çokluğuna bakılırsa, konu daha çok analiz edilip tartışılacağa benziyor.

Taze gıda satış sektörü ve e-ticaret

Taze gıda satış sektörü, “stoğu” olmadığı için zorlu bir konudur. (En basiti bkz manavlar) Firesi çoktur. Bunun için de kâr marjınızın yüksek olması gerekir. Fiyatlarınızı yüksek tutunca da piyasada rekabet şansınız azalır. Satılmayan ürünlerin dondurularak, kavrularak, vb. işlenip hazır gıdaya dönüştürülebileceği entegre bir sistemin olması gerekir. Diğer bir sektörel sorun da aynı kalite standardında ve aynı senkronize süreçler de ürün teminin zorluğudur. Türkiye’de hava koşullarına da bağlı tarımın çoğunluğu ne yazık ki bilimsel yöntemlerle yapılmıyor. Taze gıda satış sektöründe personel de önemli. Bu da diğer bir sorun.

Bütün bu sorunlarla birlikte e-ticaret girişimini yönetmek de daha zor elbette. Konunun kendine özgü geleneksel satın alma alışkanlarına uymaması nedeniyle de yeterli ilgiyi görmediği biliniyor.