Dünyada 5G’ye geçişin eşiğinde, interneti en hızlı ve en yavaş ülkeler5 sene ÖNCE
Dünyada 5G’ye geçişin eşiğinde, interneti en hızlı ve en yavaş ülkelerMobil iletişim hızını 10 kat arttıracağı söylenilen yeni 4,5G işletim sisteminin kullanımına 1 Nisan’da başlanacak. Ancak özellikle son günlerde tüm servis sağlayıcılarda hızı iyice düşen internet erişimi ve GSM operatörlerinin henüz ‘çekmeme’ sorununu bile çözememiş olmaları nedeniyle güveni sarsılan kullanıcılar olaya çekimser yaklaşıyor.
Dünya ancak 2020 yılından sonra 5G’ye geçmeyi planlarken, Türkiye’de 1 Nisan 2016’da 4,5G hızlı mobil iletişim sistemi kullanıma sunulacak. Yeni teknolojiden teknolojisinden uygun sim kart ve cihazlara sahip olan tüm GSM aboneleri yararlanabilecek.
GSM operatörlerinin 8 yıl içerisinde yani 2024'e kadar Türkiye'nin yüzde 95'ini 4.5G kapsamına almaları gerekiyor. Tabi o zamana kadar 5.5G'ye de geçmiş olabiliriz.
4,5G NEDİR?
4,5G teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4,5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4,5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.
İNTERNET NE KADAR HIZLANACAK?
4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme 14 kat hızlanacak.
Akıllı cihazlarınız üzerinden, dilediğiniz her yerde en sevdiğiniz filmleri, dizileri ve TV programlarını HD yayın kalitesinde kesintisiz olarak izleyebilirsiniz.
Sosyal medya üzerinden video ve fotoğraflarınızı çok daha hızlı yükleyip indirebilirsiniz.
İnternet üzerinden oyun oynamayı sevenler içinde 4,5G büyük avantajlar sağlıyor. Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterebilecek.
4.5G ile video ve şarkıları daha hızlı yükleyerek ya da indirerek kesintisiz bir eğlence deneyimi yaşabilirsiniz.
İşinizdeki verimliliğinizi arttıracak makineler arası iletişim ve bulut çözümlerini artık daha hızlı bir şekilde uygulayarak işlerinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz.
Sevdiklerinizle daha iyi bir görüntü ve ses kalitesiyle görüşme yapabilir, anılarınızı yanınızdaymış gibi paylaşabilirsiniz.
4,5G’YE NASIL GEÇİLİR?
Vodafone, Turkcell ve Avea için de 4,5 G’ye geçiş şimdilik ücretsiz. Yeni nesil şebeke teknolojisine hızlı bir şekilde geçiş yapabilmeniz adına ister SMS İsterseniz de çağrı merkezleri seçeneğine başvurarak 4,5 G teknolojisinden de gönül rahatlığı ile yararlanmaya başlayabilirsiniz. 3G Kullanıcıları da bant genişliğini yükselterek dördüncü nesil teknolojiye geçebilmek adına çağrı merkezlerine başvurarak 4,5 G teknolojisi hizmetlerinden yararlanmak istediğiniz beyan etmesi yeterli olacaktır. Bu sayede hem ucuz hem de kaliteli olan bu ağı rahatlıkla kullanmış olacaksınız. Elbette bunu her cihaz ile değil sadece 4,5G uyumlu telefonlar ile yapabileceksiniz.
NE KADAR YÜKSEK HIZ, O KADAR YÜKSEK FATURA!
Bu arada, İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren yaptığı açıklamada, 4,5G’ye geçişle kişilerin internet kullanım miktarlarının da artacağını belirterek, yüksek internet faturalarıyla karşılaşmak istemeyen tüketicilerin ne kadar veri kullandıklarını "Veri Kullanım Hesaplayıcı" hizmetiyle hesaplayabileceğini söyledi.
Tüketicilerin internet kotalarını aşmaları durumunda yüksek faturalarla karşı karşıya kalabileceklerini anlatan Özeren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen ve internet sitesinde yer alan Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde yüksek internet faturalarının önleneceğini ifade etti.
Özeren, Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde tüketicilerin; aylık ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayısını, gönderdikleri e-posta adedini, izledikleri toplam video ve dinledikleri müzik süresini, yüklediği sosyal medya içeriklerini, oyun oynadıkları zamanı ve diğer kullanımlarını girerek, ne kadar veri kullandıklarını hesaplayabildiğini kaydetti.
Kendi alışkanlıklarına ilişkin veri kullanım miktarını belirleyen tüketicilerin, buna göre kota seçebileceğini ya da kotalarını aşıp aşmadıklarını tahmin edebileceğini anlatan Özeren, "BTK, Veri Kullanım Hesaplayıcı'yı bilgi vermek amacıyla hazırladı. Sistemdeki hesaplama kesinlik içermeyip, yaklaşık bir değer ifade edecek. Bu nedenle sistemin fatura doğrulama amacıyla kullanılması mümkün olmayacak." diye konuştu.
4.5G TEKNOLOJİSİ NE DEĞİŞTİRECEK?
Mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyiminden yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasına, bulut servislerinden akıllı ev ve şehir altyapılarına, mobil ofislerden mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak.
Gündelik hayatta da birçok işimizi ve etkinliğimizi mobilden daha fazla yapmaya başlayacağız, bu da kullanım alışkanlıklarımızı ve tüm sektörleri dönüştürmeye devam edecek.
Şirketler ve çalışanlar, işlerini çok daha verimli bir şekilde ofis dışında, 4.5G kapsama alanı dahilindeki her yerde yürütebilecek, ihtiyacı olan bilgilere ve dosyalara 4.5G hızıyla ulaşabilecek.
Nesnelerin interneti ve bulut bilişim, gerçek potansiyelini gösterecek. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuzca çalışabilecek, hayatımızın her alanında yüksek verimlilik ve büyük kolaylık sağlayacak.
Mobil sağlık ve mobil eğitim ile uzaktan erişim çok daha kolay olacak.
3G VE 4.5G TEKNOLOJİ FARKLARI NEDİR?
Çok daha hızlı internet: 4.5G teknolojisi ile, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte, veri indirme hızı 100-150 Mbps’ten başlayıp 375 Mpbs* seviyelerine çıkabilecek. Örneğin, 2GB büyüklüğündeki bir HD film yaklaşık yarım dakikada indirilebilecek.
HD kalitesinde film, video ve dizi izlenebilecek.
Düşük gecikme süresi ile kesintisiz ve daha keyifli oyun deneyimi yaşanabilecek.
4.5G Türkiye’ye geldiğinde deneyimlenecek hız, frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebilir.
HAYALLER GÜZEL DE NE KADAR GERÇEKÇİ?
Buraya kadar anlatılanlar çok güzel de, Türkiye’nin malum iletişim yapısı ve bu konuda yaşanılan günlük sorunlara bakıldığında, bütün bunların nasıl gerçekleşeceği konusunda akıllarda birçok soru işareti beliriyor.
“Reklamlarda hava atmayı biliyorsunuz ama hâlâ çekmeyen yer çok”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçen ay katıldığı İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni toplantısında GSM operatörlerini hedef almıştı. Bakan Yıldırım hala telefon çekmeyen bölgeler olduğunu belirterek, "Hala çekmeyen yer çok, haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz, reklamlarda birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum" diye konuşmuştu.
4.5G teknolojisinin 1 Nisan'da başlayacağını hatırlatan Bakan Yıldırım, “1 Nisan'da başlayınca şunu bilmemiz lazım. 3 G ile 4.5 G arasında 10 hız farkı var diyoruz. Doğru, daha hızlı. Yarın 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın bir köyüne gidip ‘nerede bizim 10 kat hız’ derse bu yanlış olur. Bunu da doğru söyleyelim. 8 yıl süremiz var. Pey der pey, bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan'da başlayacak. Bir miktar yapacaklar 1 Nisan'a kadar. 8 yıl içinde Türkiye'nin her tarafına yapılacak. Mesela biz 520 kilometre tünel yaptık. Tünellerde de çekecek. ‘1 kilometre altındakilere değil de üstündekilere’ gibi bir sınır olmaz. Böyle bir sınır olmaz. 300 metrede tünel varsa çekecek. Bu sınırı neye göre koyuyorsunuz. Hizmette sınır olmaz. Tünellerin hepsinde çekecek. Ana güzergahların tamamında çekecek. Ana yollarda mazeret kabul etmeyiz. Hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz reklamlarla birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz var. Bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN İNTERNET HIZI ORTALAMASI 5.8 MBPS
İnternet altyapısı konusunda çalışmaları bulunan Akamai.net’in hazırladığı rapora göre Türkiye’deki ortalama internet hızı 5.8 Mbps. Dolayısıyla internet paketiniz kaç Mbps olursa olsun 5 Mbps’yi geçemiyor. Başka bir deyişle, örneğin 20 Mbps parası verdiğiniz internet paketinin 15 Mbps değerinde bir kaybı var ve bunu ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Bir de son günlerde artan terör saldırıları sonrasında sosyal ağlara erişim kısıtlamaları da eklenince, Türkiye’de internet kullanımı oldukça sorunlu bir hale geliyor. Diğer bir yandan ise, yurt dışından Türkiye’ye yönelik siber saldırılara karşı bir önlem olarak da internet hızının ciddi oranda düşürüldüğü söyleniyor.
İnternetin en hızlı olduğu ülkeler sıralamasında ise Güney Kore 22.2 Mbps ile birinci, Hong Kong 16.8 Mbps ile ikinci ve Japonya 15.2 Mbps ile üçüncü sırada yer alıyor.