Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporu4 sene ÖNCE
Türkiye’nin ilçelere göre toplumsal cinsiyet eşitliği raporuÜnlü İranlı oyuncu Taraneh Alidoosti, kolundaki kadın gücünü sembolize eden dövme nedeniyle ülkede tartışmalara yol açtı. Tartışmalara sosyal medya üzerinden katılan Alidoosti feminist olduğunu söyledi.
Cannes Film Festivali’nde geçen ay En İyi Senaryo ödülüne layık görülen Satıcı (The Salesman) adlı filmin başrol oyuncusu Taraneh Alidoosti kolundaki dövme nedeniyle İran’da tartışmalara neden oldu. Bu hafta içinde başkent Tahran'da filmle ilgili bir basın toplantısına katılan Alidoosti, mikrofona uzandığı sırada kolundaki kadın gücünü sembolize eden dövme ortaya çıktı. Dövmenin görüldüğü fotoğrafın yayımlanmasıyla da ülkede tartışma başladı. Kadın sembolünün ortasındaki sıkılmış yumruk, kadın gücünün simgesi olarak kabul ediliyor.
Kadın Gücünün Simgesi
İran basınında çıkan bazı haberlerde fotoğrafın gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışıldı, bazı gazeteler ise Alidoosti’yi feministlikle suçladı. İran’da aşırı muhafazakâr din adamları ve onların yandaşları tarafından feministlik günah olarak değerlendiriliyor. Evli ve bir çocuk annesi olan Alidoosti, İran’da yasak olan kürtajı savunduğu için de eleştilere hedef olmuştu.
“Evet, Feministim”
Taraneh Alidoosti, sosyal medya üzerinden kendisi hakkındaki suçlamalara yanıt verdi. Alidoosti, Twitter üzerinden attığı mesajda şunları yazdı: “Sakin olun! Evet, ben bir feministim.” Alidoosti, yazdığı bir diğer mesajda ise feministliği şu sözlerle tanımladı: “Bir feminist, cinsiyetler arasında sosyal, siyasi ve ekonomik eşitliğe inanan kişidir.”
Alidoosti, İran’da sosyal medyanın da yıldızı olarak tanınıyor. Aktrisin sadece Instagram hesabını 2,6 milyon kişi takip ediyor.
Ödüllü Film
Taraneh Alidoosti, İranlı yönetmen Asghar Ferhadi'nin geçen ay Cannes Film Festivali'nde gösterilen Satıcı adlı filminde rol aldı. Ferhadi Festival'de en iyi senaryo ödülüne layık görüldü. Filmin başrol oyuncularından Şahap Hüseyni ise en iyi erkek oyuncu ödülünün sahibi oldu.
Sosyal medya fenomenlerine ‘tesettür’ operasyonu
İran'da geçtiğimiz günlerde de sosyal medya üzerinden tesettürsüz modellik yapan 8 kadın "fesadı yaymak" gerekçesiyle gözaltına alınmış, 21 kişi hakkında da dava açılmıştı.
Instagram’a yasak yok!
İran’da Facebook, Twitter gibi yaygın sosyal ağlara erişim yasağı bulunurken, fotoğraf ve kısa videoların yayınlandığı popüler görsel paylaşım ağı Instagram’a ise bir kısıntı bulunmuyor. Gözaltına alınan kadınların fotoğrafları da genellikle Instagram’da paylaşılmış.