2107 Sosyal Medya Kullanım Verileri8 sene ÖNCE
2107 Sosyal Medya Kullanım VerileriKAMİL ERYAZAR
Türkiye’de ve dünyada internet kullanım oranı hızla artarken, yapılan araştırmalar özellikle sosyal ağlara olan ilginin de hız kesmeden sürdüğünü gösteriyor.
İşte 2016 yılının ilk dijital verilerinin özeti:
TÜRKİYE
● Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Türkiye nüfusu 78 milyon 741 bin 53 kişi olarak açıklandı. Dijital pazarlama ajansı We Are Social’daki Türkiye rakamlarına göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı ise 47 milyon kişi. Başka bir deyişle, nüfusumuzun yüzde 58’i, internete bağlı.
● Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 42 milyon.
● Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2016/1.Çeyrek Raporu’na göre, Türkiye'de 73,6 milyon mobil abone bulunuyor. Başka bir deyişle, nüfusun yaklaşık yüzde 94’ü kadar mobil kullanıcı var. 5 yıllık süre içerisinde Türkiye'nin nüfusundaki artış oranı yüzde 7 olurken, mobil kullanıcıda bu oran yüzde 20'lere kadar çıkmış durumda.
● Türkiye’de aktif mobil sosyal medya kullanıcı sayısı ise 36 milyon. Yani nüfusumuzun yüzde 45’i mobil üzerinden (akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla) sosyal ağlara erişim sağlıyor.. Bu oran, yılın ilk yarısında neredeyse eşitlenmiş durumda.
● Türkiye’deki internet kullanıcı sayısı bir yılda yüzde 10 artış gösterdi.
● Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 artış gösterdi.
● Türkiye’de mobil cihazlar üzerinden aktif olarak sosyal medya kullanan kişilerin sayısı geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 13‘lük bir artış gösterdi. Bu rakam bize mobile göçü net şekilde kanıtlıyor.
● Türkiye’de telefona sahip olan yetişkinlerin yüzde 56’sı akıllı telefona sahip. Dijital bir cihaza sahip olan kullanıcıların yüzde 5’i giyilebilir teknoloji ürünlerine sahipken, sadece yüzde 1’i e-kitap okuyucuya sahip.
● Türkiye’deki kullanıcılar olarak bir günde ortalama 4 saat 14 dakikamızı internet üzerinde geçiriyoruz.
● Türkiye’deki kullanıcıların sosyal medyada bir günde geçirdikleri ortalama süre 2 saat 32 dakika. Günlük ortalama TV izleme süresi ise 2 saat 18 dakika. Araştırmaya göre, artık televizyon ekranlarından çok, sosyal medyaya bağlıyız!
● Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 77’si interneti her gün kullanıyor, haftada 1 girenlerin sayısı ise yüzde 16. İnternete ayda bir kez uğrayan kişi sayısı ise yüzde 3 olarak belirlenmiş.
● Türkiye’deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook oldu. Onun ardından sırasıyla en çok WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram‘ı kullanıyoruz.
● Ülkemizdeki Facebook kullanıcılarının yaş grubu dağılımlarında en çok öne çıkan yaş aralığı 20-29 yaş arasında. Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si ise kadın.
● Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) verilerine göre, Türkiye'de e-ticaret sektörünün yıllık hacmi de, 2014 yılına göre yüzde 31’lik bir artışla 2015 yılında 24.7 milyar liraya yükseldi.
● Ülkemizdeki mobil aboneliklerin yüzde 55’i ön ödemeli iken, yüzde 45’i ise faturalı.
● Mobil bağlantılarda genişbant (3G ya da 4,5G) kullananların oranı ise yüzde 39.
● Türkiye yüzde 58 internet kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer alıyor.
DÜNYA
● 7.395 Milyar olan Dünya nüfusundan internete bağlanan insan sayısı 3.419 milyar.
● Dünyada, sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişi sayısı 2.307 milyar.
● Dünyada mobil cihaz kullanıcısı sayısı 3.790 milyar.
● Mobil cihaz üzerinden sosyal medyayı kullananların sayısı ise 1.968 milyar.
● Son bir yılda dünyada internet ve sosyal medya kullanıcı sayısı yüzde 10 artarken, mobil kullanıcı sayısı da yüzde 4, sosyal medyaya mobil araçlarla erişim oranı ise yüzde 17 arttı.
● Dünyada en çok üyesi olan sosyal ağ Facebook’un kullanıcı sayısı 1 milyar 650 milyona ulaştı.
● Özellikle gelişmiş batı ülkelerinde, ‘haber kaynağı’ olarak sosyal medya ilk kez geleneksel ana akım medyayı geçti. Halkın yüzde 62’si haberleri sosyal medyadan alıyor.
● Dünyada en çok internet kullanan üç ülke:
1- İzlanda (Nüfus: 299 bin, internet kullanıcı sayısı: 258 bin)
2- İsveç (Nüfus: 9,1 milyon, internet kullanıcı sayısı: 7 milyon)
3- Yeni Zelanda (Nüfus: 4,2 milyon, internet kullanıcı sayısı: 3,2 milyon)