2,1 milyar dolara Fitbit’i satın alan Google, giyilebilir teknoloji ürünlerine hızlı giriş yapmaya hazırlanıyor5 sene ÖNCE
2,1 milyar dolara Fitbit’i satın alan Google, giyilebilir teknoloji ürünlerine hızlı giriş yapmaya hazırlanıyorNesnelerin interneti, giyilebilir teknoloji ürünleri, 3D ve artırılmış sanal gerçeklik
KAMİL ERYAZAR
Akıllı telefon, tablet ve mini notebook’lar ile yaygınlaşan mobil internet kullanımına giyilebilir teknoloji (wearable technology) ürünleri de katılmaya başladı.
Akıllı gözlük, saat, bileklik, kolye, küpe, çorap, gömlek, ayakkabı ve ‘nesnelerin interneti’ küçük ev aletleri gibi giyilebilir teknolojinin ürün çeşitliliği her geçen gün artıyor. Gözlük, saat, bileklik dışında ürünlerin büyük çoğunluğu henüz piyasaya sunulmadı.
Son gelen bilgiler Microsoft, Google, Apple gibi devlerin giyilebilir teknoloji ürünleri konusundaki çalışmalarını hızlandırdıkları yönünde.
Giyilebilir teknolojilerin önümüzdeki dönemin “The Next Big Thing” i olacağı yönündeki inanışlar, tüm firmaları bu tarz ürünler üretme çabası içine sokuyor.
Dünyada 2018 yılı sonunda 112 milyon adet giyilebilir teknoloji ürünü, 2016 sonunda ise 80 milyar bağlantılı cihaz sayısına ulaşılması bekleniyor.
‘Nesnelerin interneti’ olarak adlandırılan kablosuz entegre iletişim sistemi pazarlamada yeni fırsatlar dönemini başlatıyor.
Ekranlı cihazlara yönelik inovasyonlarda belirgin bir yavaşlama görülüyor, çünkü TV’lerden mobil telefonlara kadar ekranlı tüm cihazlar, ulaşabilecekleri yere geldi. Ceplerimizde olan ve duvara monte edilen ekranlar yeni özellikler ve fonksiyonlarla donatılıyor ancak 3D, 4K, retina ekran ve dokunmatik ekran gibi en yeni ve baş döndüren gelişmeler bu elektronik cihazların esas işlevlerinde tam anlamıyla bir fark yaratmıyor.
Nesnelerin interneti hızla gelişiyor. Termostat kilitleri, arabalar ve kahve makineleri gibi internete bağlı nesneler, çip ve ekran tasarımında gerçekleşen gelişmelerle önemli değişiklikler geçirecek.
Bu geçiş sürecinde pazarlamacılar için de öncelik reklamdan deneyime dönüşecek. Geleceğin ekranları küçük, fonksiyonel ve uygulamaya özel olacak. Yeni Audi dashboardu ya da Tesla’nın iPad’e benzer kontrol ekranları yakın gelecekte yiyecek, yakıt ya da diğer tüketim ürünlerine ilişkin mesajları kolayca gösterecek.
Bu süreç, geleneksel reklam odaklı şirketlerin yepyeni bir ortama geçeceğini gösteriyor. Slogan ve 30 saniyelik spot reklamlar var olmayı sürdürecek ancak markanın asıl değeri, ana kategorinin ötesinde değer yaratan ürünlerle doğrudan yaratılan bağlantılarla oluşacak; akıllı arabalar ve geleneksel arabalar, akıllı saatler ve geleneksel saatler, akıllı ağırlık ölçerler ve tartıları ve akıllı ile geleneksel olanın arasındaki farkı düşünün…
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ PAZARLAMA’NIN ÖNEMİ
Forbes analistlerinden David Cooperstein da Omnicom Digital CEO’su Jonathan Nelson’un “TV evrimini tamamladı. Onun yerine nesnelerin interneti geliyor” tweeti üzerine Cooperstein’dan bu ifadesini detaylandırmasını istemiş.
1. Ürünü kişiselleştirmek: Binlerce Nest ile Nespresso makinelerinin de bize gösterdiği gibi kişisellik sunan ürünler önemli. Şüphesiz, her sorunun çözümü bu değil ancak bir tüketici ürünle etkileşime girdiğinde birleştirici bir marka deneyimine ihtiyaç duyuyor. Yani, kullanım kılavuzundan paketleme stratejilerine kadar her şey, marka hikayesiyle uyuşmalı.
2. Kitleye özel mesajlara yatırım: Reklamlar varlığını sürdürecek ve markalar da ürünlerini sunmaya devam edecek. Ancak hikayeyi doğru kitleye sunmak sadece içerik türü değil, daha fazla reklam üretimi gerektirecek.
3. Esas ürüne bağlı beklenmedik servisler eklemek: Apple’ın Siri’si, Johnnie Walker Blue Label’ın akıllı şişesi… Hepsi esas ürünleriyle birlikte ürünlerini farklılaştıran bir değer de sunuyor.
İşte bu yüzden büyük şirketler hızla nesnelerin internete yatırım yapıyor. Kısa bir süre önce Adobe nesnelerin interneti bağlantısını duyururken IBM ise 31 Mart tarihinde nesnelerin internetine 3 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.
NESNELERİN İNTERNETİ ile PAZARLAMADA YENİ FIRSATLAR DÖNEMİ
Mobil ağlar üzerinden geniş bant internet bağlantısı ile milyarlarca ‘akıllı’ cihaz birbirine bağlanacak. Ev ve işyerlerindeki tüm cihazlardan otomobillere, sağlıktan kişisel bakım ve giysilere kadar hemen her şey birbirlerini tanıyıp iletişim kurarak etkileşime geçecek.
Google’ın akıllı ev aletleri üreticisi Nest Labs’ı 3,2 milyar dolara satın alması bu trendin önemini gözler önüne seriyor. Fırsat, teknolojinin kendisinde değil, teknolojinin tüketiciler için neler yapabileceğinde gizli.
2020 yılında tüm unsurlarıyla kullanılmaya başlanacak 5G mobil teknolojisi hızının yanı sıra işlevleriyle de hayatımızı büyük ölçüde değiştirecek.
Nesnelerin interneti, markaların müşterileri için yeni değer akışları oluşturmasına, pazara sunma süresini hızlandırmasına ve müşteri gereksinmelerine daha hızlı yanıt vermesine olanak sağlayacaktır. Daha hızlı veri geri dönüşüne bağlı olarak pazar esnekliği de iyileştirilebilir biçimde genişleyecektir.
AKILLI TEKNOLOJİLER SARDI DÖRT BİR YANIMIZI…
Vücudun hemen her yerini kaplamak üzere geliştirilen giyilebilir teknoloji ürünleri, insanlığın sosyal, kültürel ve fiziki yaşamını da değiştirecek. Fiyatlarının ucuzlaması ve kullanımlarının basitleşmesiyle yaygınlaşan bu ‘akıllı teknoloji’ ürünü giyilebilir mini bilgisayarlar (wearable computing), bir yandan hayatı kolaylaştırırken, diğer yandan da toplumsal kimliğin ve kültürün merkezi haline gelmeye başlayınca, yaşam biçimleri ve alışkanlıklarını da değiştirecek.
Nesnelerin interneti ve giyilebilir teknoloji ürünleri için de hazırlık yapmaya başlayın. Çünkü yakın gelecekte iyi bir kurgu ile etkileşim yaratma potansiyeline sahip olacak evdeki fırın, buzdolabı ve gözlük, saat gibi çok çeşitli akıllı cihazlar da ‘hikayelerinizi’ anlatabileceğiniz yeni platformlar olacak. Gartner’a göre, 2020 yılında internete bağlı cihazların sayısı 25 milyarı geçecek.
Moda defilelerinde artık dijital giysiler de yer almaya başladı. Son olarak Google Levi’s ile birlikte ürettiği ‘akıllı ceketi’ görücüye çıkardı. Tommy Hilfiger de benzeri bir ürünü tanıttı. Türkiye’de de Vodafone, ünlü modacı Arzu Kaprol ile yaptığı işbirliği sayesinde reklam amaçlı Türkiye’nin ilk akıllı ceketini ürettiğini duyurdu.
3D ve ARTTIRILMIŞ SANAL GERÇEKLİK
Bu alandaki gelişmeler, geçen yıl sosyal medya devi Facebook’un, 8 aylık İngiliz 3D haritalama şirketi Surreal Vision’ı 2 milyar dolara satın almasıyla hızlanmaya başladı. Surreal Vision şirketini satın alma işlemi Facebook'un yine Mart 2014'te satın aldığı sanal gerçeklik şirketi Oculus tarafından gerçekleştirildi. Gerçek dünyanın haritasını çıkararak sanal ortama aktaran yazılımı geliştiren İngiliz şirketi Surreal Vision’ın satışını, uzmanlar “startup’da en kısa süredeki en büyük başarı” olarak yorumladılar.
Şirket, üç boyutlu sahne yapılandırma algoritmalarını kullanarak çevrenin güncel bir modelini kurabilen bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu modelde insanlar arasındaki iletişime de yer verilebiliyor. Söz konusu teknoloji sayesinde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sistemlerinin daha geniş kapsamlı biçimde kullanılabiliyor.
Oculus, Facebook tarafından satın alındıktan sonra küçük ölçekli şirketleri bünyesine katmaya başladı.
Facebook'un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, sanal gerçekliğin bir gün milyarlarca insanın günlük yaşamının bir parçası haline geleceğine inandığını söylüyor.
Facebook – Samsung işbirliğiyle ‘Sosyal Sanal Gerçeklik’ geliyor
Şubat ayında Barcelona’da düzenlenen 2016 Mobil Dünya Kongresi’nde, teknoloji devi Samsung ve sosyal medya devi Facebook, sanal gerçeklik alanındaki işbirliğiyle yakın gelecekteki planlarını sundular. Mark Zuckerberg, sanal gerçekliği sosyal medya platformuna taşımak için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Oculus Rift'in sahibi olan Facebook, Samsung kullanıcılarına Facebook üzerinden çok daha aktif bir VR tecrübesi sunacak. Ayrıca Gear VR için oluşturulan içeriklere Oculus Mağazası'ndan erişme imkanı olacak.
Bugüne kadar 20 binden fazla 360 derece video eklendiğini ve günde yüzlercesinin eklenmeye devam ettiğini açıklayan Facebook, bu formatı sanal gerçeklik başlıkları için de optimize ediyor.
Gear VR üzerinden 1 milyon saat uzunluğunda video izlendi
Dinamik 360 derece yayını özelliğini Samsung Gear VR’a getirdiğini duyuran Facebook, bu sayede VR başlıklarındaki yayın ve görüntü kalitesini ciddi ölçüde iyileştiriyor. Şirketin iddiası 360 video yayını çözünürlük kalitesini dört katına ve bunun için gereken bant genişliğini dörtte birine indirmek. Facebook, Gear VR üzerinden bugüne kadar 1 milyon saat uzunluğunda 360 derece video izlendiğini de belirtiyor. Yenilik bu tüketimi hızlandıracak türden.
Bir Facebook platformu olarak Sanal Gerçeklik
Zuckerberg, Facebook’un sanal gerçekliği sosyalleştirmeye yönelik ilk adımları attığını da duyurdu. Sosyal ağın ruhu sayılabilecek “bağlantı kur ve paylaş” özelliklerini bu yeni platforma uyarlamak için bir Social VR ekibi kurduğunu duyuran Facebook, bu ekiple yeni sanal gerçeklik uygulamaları geliştirecek. Bu uygulamaların en önemli özelliğiyse sosyal olmaları olacak.
Son olarak da, Nisan ayında düzenlenen ve Facebook’un gelecek 10 yıllık yol haritasının açıklandığı F8 Geliştiriciler Konferansı’nda, "Surround 360" adı verilen 4 MP çözünürlüklü 17 kameraya sahip ve 8K çekim desteği sunan 360 derecelik VR kamera sistemi tanıtıldı.
GEAR VR gözlükleri normal boyutlara inecek
Konferansta konuşan Mark Zuckerberg ayrıca, üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüklerinin 10 yıl içerisinde normal boyutlara ineceği ve görünümünde diğer gözlüklerden hiç bir farkı olmayacağını da açıkladı.
YENİ MEDYA VE PAZARLAMA PLATFORMU
Önümüzdeki dönemde kullanımının daha yaygınlaşması beklenilen Oculus Rift gibi sanal gerçeklik gözlükleri de birer medya ve pazarlama platformu olarak karşımıza çıkacaklar. Sosyal ağlardaki çoğu video ve fotoğraf paylaşımlarının AR ve VR gibi giyilebilir teknoloji ürünleri üzerinden gerçekleşeceği öngörülüyor. Facebook’un Oculus ile ilgili girişimleri zaten biliniyor. Aynı şekilde 3D teknolojisi ile hazırlanan filmler de yeni bir pazarlama potansiyelidir. Yeni görüntü teknolojisi ürünü 360 derecelik videoları da unutmamak gerekir. Gelişmeleri yakından izleyerek dijital pazarlama iletişimi karmanızda özel projeler olarak yer verebilirsiniz.
“WEB BİTECEK, İNTERNET HAYATIN KENDİSİ OLACAK!”
Geçen yıl Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan, Google'ın Yönetim Kurulu Başkanı Schmidt, internetin yakın bir gelecekte her an her yerde var olan bir hizmet haline gelerek gözden kaybolacağı ve fark edilmeyeceği öngörüsünde bulundu.
Dijital Ekonominin Geleceği adlı panelde konuşan Schmidt, kendisine internetin geçireceği evrim sorulduğunda, 'Web'in yok olacağını' ifade etti. Schmidt, "Bu sorunun yanıtı kolay. İnternet yok olacak… Gelecekte o kadar fazla IP adresi, cihaz, alıcı ve giyilebilir teknoloji olacak ki, etkileşime girdiğiniz teknolojiyi fark etmeyecek noktaya geleceksiniz. Her an sizinle yaşayan birer parçanız haline gelecekler" yorumunda bulundu.
Schmidt, "Hareketli bir odaya girdiğinizi düşünün. Vereceğiniz izinle odadaki her şeyle etkileşime gireceksiniz. Oldukça kişiselleştirilmiş, bir o kadar interaktif ve çok ilginç bir dünya içinde yaşayacağız" dedi.
DEVAM EDECEK…
Makalenin bundan önceki bölümü: Kullanıcı deneyimi ile anlamlandırılmış, odağında müşteri olan kişiselleştirilmiş pazarlama