Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı6 sene ÖNCE
Dünyanın en değerli 100 markası açıklandıSon zamanların gözde mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat’in Mart ayında 25 milyar dolar değerleme ile halka arzının planlandığı duyuruldu. Böylece, Alibaba’dan sonra bir teknoloji firmasının yaptığı en büyük halka arz gerçekleşecek.
Reuters ve WSJ’ın haberlerine göre, Snapchat’in sahibi Snap Inc.’in, Aralık’ta uygulamayı gerçekleştirecek bankaların seçiminin ardından Mart’ta da 25 milyar dolar üzerinden halka arz edileceği açıklandı.
Kurulalı henüz 4 yıl olmasına karşın kısa sürede özellikle gençlerin gözdesi haline gelen mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat Twitter'ı geçerek, günlük aktif kullanıcı sayısı 150 milyonu aştı.
Snapchat sadece kullanıcı sayısı ile değil ‘piyasa değeri’yle de Twitter’ı geride bıraktı. Zor günler yaşayan ve ‘satış söylentileri’ hiç eksik olmayan Twitter’ın güncel değeri 14 milyar dolar.
En hızlı büyüyen sosyal ağlardan biri Instagram diğeri de Snapchat
Neredeyse her gün farklı bir selfie filtresi ve ilginç emojileri ile kullanıcılarına sürprizler yaparak beğeni toplayan, 24 saat içinde silinen mesajlaşma servisiyle Snapchat, özellikle 18-34 yaş arası gençlerin yoğunlukla kullandığı bir sosyal medya platformu haline geldi. Uygulama üzerinden günde 7 milyar kez video görüntüleniyor, bu nedenle Snapchat haber odaklı şirketlerin de var olmak için gözünü diktiği bir sosyal ağ oldu.
Snap’in bu yılki reklam gelirinin 250-350 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Analistler bu rakamın 2017’de 1 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
Şirket, geçen yıl sermayesini 1.8 milyar dolar artırdı. Değerinin ise 18 ila 22 milyar dolar düzeyinde olduğu hesaplanıyor.
Alibaba’dan sonra bir teknoloji firmasının yaptığı en büyük halka arz gerçekleşecek!
25 milyarlık değerleme gerçekleşirse bu Alibaba’nın arzından bu yana bir teknoloji firmasının yaptığı en büyük halka arz olacak. Alibaba 2014 yılında 168 milyar dolarlık halka arz yapmıştı.
Şirketin sözcüsü Business Insider’a konu hakkında herhangi bir spekülasyon yapamayacaklarını söylerken konuya ilişkin yorum yapmadı.
26 yaşında, dünyanın en genç milyarderi oldu
Şirketin kurucu 26 yaşındaki Evan Spiegel, Snapchat’i Stanford’da kurmuş ve 2013’te Facebook’tan gelen 3 milyar dolarlık teklifi reddetmişti.
Snapchat'in kurucusu Evan Spiegel, bu yıl Forbes'un listesindeki en genç milyarder oldu. Henüz 26 yaşında ama kişisel serveti 2,1 milyar dolar.
Organik cilt bakım ürünleri satan Kopra Organics'in kurucusu 33 yaşındaki Avustralyalı manken Miranda Kerr ile bir yıldır birlikte olan Evan Spiegel’in ünlü yıldız ile evlilik hazırlığı yaptığı biliniyor.
2015 yılında modellikten kazandığı 5,5 milyon dolarlık geliriyle dünyanın en zengin altıncı modeli olan Miranda Kerr, 9,5 milyon kişinin takip ettiği Instagram sayfasından Temmuz ayında yüzüğünün fotoğrafını paylaşarak, altında da “Evet dedim” notunu düştü.
Spiegel, Mayıs 2015’te yaptığı bir konuşmada “Halka arz ihtiyacımız var. Bu planı gerçekleştirmeliyiz” demişti.
eMarketer’ın verilerine göre Snapchat ABD’de 58,6 milyon kişiye ulaştı. Bu 2016’da toplam sosyal medya kullanıcılarının yüzde 31.6’sı.
Snapchat’in büyümesi Facebook ve Instagram için önemli tehdit. Şirket özellikle gençlere hitap ediyor. Nielsen’in araştırmasına göre, Eylül 2015 itibariyle Snapchat, 18-34 yaş arası nüfusun yüzde 41’ine ulaşmış durumda.
Facebook’un pabucunu dama attı!
Kalıcı olmayan içerik yapısının verdiği rahatlık ve dijital göçmenleri dışlayan kullanıcı deneyimi ile sosyal medyada ebeveyn tacizinden kurtulma imkânı sunan Snapchat, bu nitelikleriyle yeni nesil için güvenli bir liman olmayı başardı. Yakın gelecekte, önemi daha da artacak gibi duruyor.
Mayıs 2016 itibarı ile Snapchat’e günlük olarak yüklenen video sayısı 12 milyar! Bu sayı, daha 2 ay öncesinde 10 milyardı. Daha da ilginci, bu videolar Snapchat’in 100 milyon aktif kullanıcısı tarafından yükleniyor; yani hepsi orijinal, el emeği, göz nuru içerikler. Kullanıcılar sadece video yüklemiyor tabii; kısa metinler, fotoğraflar, emoji’lerle, ince ince, nakış gibi işliyorlar snap’lerini. 24 saat içinde buharlaşıp, dijital ebediyete uçup gideceklerini bile bile…
Diğer sosyal ağlar peşine takılıp, taklit etmeye başladılar!
Snapchat’in 90 sonrası, hatta 80 sonrası doğan kuşağa ulaşabilmesi, demografisi çok daha yaşlı olan Facebook’a nazaran, geleceğe çok daha umutla bakmasını sağlıyor. Ayrıca yaratıcı filtreleriyle viral bir yayılıma da sahip; yani Snapchat kullanmayan milyonlar da onun varlığından haberdar olabiliyor. Tüm bu özellikleriyle Snapchat, hem Facebook gibi diğer mecraları, hem içerik üreticilerini peşine takıp kendisini taklit etmelerine neden oluyor, yeni formu belirliyor; hem de kullanıcıların sosyal medya kullanım pratiklerini değiştirerek, yeni endüstri standartları oluşturuyor.
Son olarak, Instagram tarafından taklit edilmesi de çok tartışılmıştı.
Snapchat, yeni bir form, dil ve içerik sunmayı başarmış gözüküyor. Bu başarısı sayesinde, kullanıcıları da, yayıncıları da, diğer mecraları da peşine takmış durumda. Önümüzdeki aylarda, bu konuda ilginç gelişmeler yaşanabilir.