Katledilişinin 17. yılında Ahmet Taner Kışlalı anıldı

Siyasal bilimci, yazar ve öğretim üyesi, güzel insan Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı katledilişinin 17. yılında evinin önünde ve İletişim Fakültesi’nde anıldı. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü saat 09.40′da Cumhuriyet gazetesine y...

Katledilişinin 17. yılında Ahmet Taner Kışlalı anıldı (21 Ekim 2016)

Siyasal bilimci, yazar ve öğretim üyesi, güzel insan Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı katledilişinin 17. yılında evinin önünde ve İletişim Fakültesi’nde anıldı.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü saat 09.40′da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıkıp arabasına binmek isterken, tıpkı Uğur Mumcu gibi arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Anma törenine, Kışlalı'nın ailesi, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Ankara Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Necati Yılmaz ve Murat Emir, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu ile Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği temsilcilerinin yanı sıra Kışlalı'nın dostları katıldı.

Ahmet Taner Kışlalı'nın evinin önünde düzenlenen törende, ilk konuşmayı, “Ahmet Taner Kışlalı ölmedi ruhu bize geçti, O'nu sevecenlikle yüreklerimizle anıyoruz sözleriyle Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Uluç Gürkan yaptı. Gazeteci Işık Kansu da Kışlalı'nın “Geri kalmış toplumlar, henüz yeterli bir ulusal kimliğe sahip bulunmayan toplumlardır” saptamasıyla konuşmasına başladı. Türk devriminin bugün enkaz haline getirildiğini vurgulayan Kansu, buna karşı durabilmek için Uğur Mumcu'yu, Bahriye Üçok'u, Kışlalı'yı anmaktan daha önemli olanın, Onları anlamak olduğunu belirtti.

Taşdelen: "Uygarlık nehrini tersine akıtamazsınız"

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de yaptığı konuşmada "O'nun fikirlerine, bize öğrettiklerine, bize gösterdiği Atatürkçü yola kararlılıkla sahip çıkacağımızı, her yıl bu anma etkinliğiyle dile getiriyoruz” dedi. Kışlalı'nın "Kemalizm geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür” sözüne vurgu yapan Taşdelen, “Kemalizm bir dogma değildir. Kemalizm temellerini bilimden, akıldan alan, milletin egemenliğine inanan bir düşüncenin adıdır" şeklinde konuştu.

“Bizler uygarlık nehriyle beraber akanlarız” ifadelerinde bulunan Taşdelen, uygarlık nehrinin hiçbir zaman tersine akmayacağını ve buna kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Levent Gök: "O ölümlerin arkasında demokrasi ve cumhuriyet savaşı vardı"

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök ise 17 yıl önce Kışlalı'ya yapılan suikastın aslında Türkiye'nin geleceğine yapıldığını ifade ederek; "Gelinen durumda görüyoruz ki, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok boşuna ölmemiştir. O ölümlerin arkasında demokrasi ve cumhuriyet savaşı vardı. Hepsini saygıyla anıyorum" dedi.

FAKÜLTESİNDE DE ANILDI

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Atatürkçü Düşünce Topluluğu ölüm yıldönümünde İletişim Fakültesi hocası Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı andı.

Fakültesine ders vermeye giderken 21 Ekim 1999 günü  evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ahmet Taner Kışlalı için Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesine bağlı Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi önünde anma etkinliği gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyeleri Ahmet Taner Kışlalı heykeli önünde fotoğraf çektirdi.

Topluluk adına konuşma yapan Topluluk Yönetim Kurulu Başkanı Ecem Fatma Can: “Ahmet Taner Kışlalı hocamızın öğrencileri olarak, onun bize gösterdiği rotada, aydınlanmayı, cumhuriyeti, Atatürk’ü her koşulda savunacağız. Cebeci Kampüsü’nde Atatürk değerlerini yükselteceğiz. Kampüsümüzde okuyan tüm üniversite öğrencilerini topluluğumuza üye olmaya davet ediyoruz.” dedi.

AHMET TANER KIŞLALI KİMDİR?

Babası Ziraat Bankası veznedarı Hüsnü Bey, annesi Kilis Kemaliye İlkokulu öğretmeni Lütfiye Hanım’dır. Kilis Kemaliye İlkokulu’ndan (1951) sonra, Kilis Ortaokulu’nu ve Kabataş Erkek Lisesi’ni (1957) bitirmiştir. Kabataş Erkek Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanmış, okurken bir yandan da Yeni Gün’de spor muhabirliği yapmıştır.

1962-1963 yılları arasında Yenigün Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü de yapmıştır. Paris Üniversitesi’nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında Modern Türkiye’de Siyasi Güçler başlıklı doktorasını yaptı.

Hacettepe Üniversitesi’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başlamıştır. Askerlik dönüşü üniversiteye kabul edilmemiş, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne geçmiştir. 1972 yılında doçent olmuştur. 1971-1977 yılları arasında Yankı dergisi’nde yazdığı yazılarla CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in dikkatini çekmiş ve 1977 yılında CHP listesinden İzmir milletvekili seçilmiştir. 1978′de Bülent Ecevit hükümetinde kültür bakanı olarak görev yapmıştır. Kültür Bakanlığı’nca Ulusal Kültür dergisini yayımlatmıştır. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988′de profesörlüğe yükselmiştir.

A. Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü, saat 09.40′da Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Akit gazetesi suikasttan önce hakkında bir haber yapmış ve Kışlalı’nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vererek hedef göstermişti.