Dijital asistanınız sizin yerinize alışveriş yapacak6 sene ÖNCE
Dijital asistanınız sizin yerinize alışveriş yapacakDünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının bu yılki en önemli konu başlığı, gelişen teknolojinin gerisinde kalan ülkelerdi. Toplantıda nüfus oranına göre uzman eleman bulma sıkıntısı çeken ülkeler sıralandı. Türkiye’de bu listede 4’üncü sırada yer aldı.
İlk kez 2011 yılında Almanya’da dile getirilen ve bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirmeyi hedefleyen 4. Sanayi Devrimi, yaygın bilinen adıyla da Endüstri 4.0 uygulaması tüm sektörlerde hızla yaygınlaşıyor.
Üretim ve verimin gelişen teknoloji sayesinde artırılması hedefleniyor. Ancak konu ile ilgili gereksinilen uzmanları bulabilmek hiç de kolay değil.
OECD ülkelerini kapsayan araştırmada, hızlı teknolojik gelişmeler karşısında hem işyerlerinin hem de çalışanların hızlı dijitalleşmeye ne kadar entegre olabildiği sorusunun yanıtı aranmış. Çıkan sonuçlara bakılacak olursa, dünyanın büyük bir kısmı bu konuda oldukça sıkıntı çekmekte. Bu sıkıntıdan en çok başı ağrıyan ülkeyse Japonya! Japonya’da firmaların yüzde 81’i aradıkları kalifiye elemanı bulamakta büyük sıkıntı yaşıyor.
Posta gazetesinden Yasemin Artunç’un haberine göre, aynı araştırmanın çalışanlar cephesinde çıkan sonuçlar, bu sorunun artık bariz bir şekilde gün yüzüne çıktığını gösteriyor. Çalışanların yüzde 45’i yaptıkları işte yeteri kadar donanımlı olduklarını düşünmüyor. Bu durum özellikle Meksika, Japonya ve Kore’nin en büyük sorunlarından biri olarak vurgulandı.
Türkiye ne durumda?
Türkiye yapılan araştırmada “sorunlu” ülkeler sıralamasının üst sıralarında yer almakta. Türkiye’de 10’dan daha fazla çalışanı olan bir iş yerinde istediği gibi kalifiye eleman bulamayan işverenlerin oranı yüzde 63. Bu rakam ile Türkiye listede Japonya, Hindistan ve Brezilya’dan sonra 4’üncü sırada yer aldı.
Avrupa’da neler oluyor?
Avrupa’da da durum çok farklı değil. 2013 yılında yapılan bir araştırmada Avrupalı işverenlerin yüzde 40’ı aradıkları özelliklere sahip çalışanlar bulmakta zorlandıklarını belirtmişlerdi. OECD raporuna göre bu sıkıntı üretim sektörünün en önemli sorunu.
Çalışma şeklimiz değişiyor
Hızla gelişmeye devam eden dijitalleşme Sanayi Devrim’inin dördüncü ayağında iş yapış şeklimizi değiştirmeye başladı. Çalışanlar ise değişen bu duruma teknolojiyle aynı hızda ayak uyduramamakta. Bilgisayarların sürekli bir adım önde olduğu dünyada, insanların hep daha fazla efor sarf edip yeni yetenekler geliştirmek zorunda kalmaya devam edecek. Hazırlanan başka bir rapora göre bu zamanın en önemli iş kolları 2020 yılına kadar büyük bir değişme uğrayacak.