Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Türkiye, Kuzey Afrika üzerinden gelen çok sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Cuma ve Cumartesi günleri, son yılların sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor.
Sıcaklığın Ankara'da 40, İstanbul'da 37, İzmir ve Adana'da 41, Antalya'da 42, Diyarbakır'da 43, Manisa'da 44, Şanlıurfa ve Aydın'da 45 derece olması bekleniyor.
En son 10 yıl önce bu kadar sıcak olmuştu.
Sıcak hava etkisini 4 Temmuz Salı gününe kadar sürdürecek.
Nem oranları da yüksek olacağından bunaltıcı sıcaklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
Aydın Valiliği, yayınladığı bir genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ve engellilerin cuma günü idari izinli sayılacağını açıkladı.
Güzel haber
Kavurucu sıcakların ardından ülkemizin batı ve kuzey kısımlarında sıcaklıklar 3 gün boyunca normallerin 1-2 derece altına inecek.
3 Temmuz Pazartesi akşamından itibaren başlayacak yağışla birlikte sıcaklıklar da 8-10 derece birden azalacak. Hatta mevsim normallerinin de 4 ila 8 derece altına bile inebilir.
Bugün (29 Haziran 2017) saat 14.00 de Türkiye'de ölçülen sıcaklık değerleri. Güneydoğu ve Ege bölgeleri yanıyor!
Dikkat edilmesi gerekenler ve alınması gereken önlemler:
Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
● Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.
● Sıcak çarpması (hipertemi) ye yakalanmamak için öğleyin 11.00 ve 15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır.
● Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem(en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.
● Açık renkli, ince, hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir.
●Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
● Aşırı terleme nedeniyle vücutta oluşan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketilmelidir. Şekerli ve asitli meşrubatlar yerine su, maden suyu ve ayran tercih edilmeli. Kafein de su kaybına neden olduğundan fazla kahve içilmemelidir. Özellikle gündüz saatlerinde alkolden uzak durulmalıdır.
●Aşırı yağlı ve tuzlu ağır yemekler yenilmemeli, hafif aperatif yiyecekler tercih edilmelidir. Karpuz, kavun ve meyveler bugünler için en ideal besinlerdir.
● Rüzgar ve buna bağlı olarak düşen nem oranı nedeniyle ormanlık bölgelerde yangın riski artmaktadır. Dikkatli olunmalı, pikniklerde mangal yakılmamalıdır. Yakılan ateşlerin söndüğünden emin olmadan oradan ayrılmamalıdır.
● Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
●Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
● Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
● Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
● Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, özellikle de tavuk-yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
● Sıcaklardan bizden daha çok sokak hayvanları etkilenmektedir. Kapıların önlerine, park ve bahçelere su kapları koymayı unutmayalım. Sıcaktan buharlaşma olacağından boşaldıkça da dolduralım.
Güneş ve sıcak çarpmasında ilkyardım ve önlemler
Sıcakta veya güneşte olan birinde ateş, aşırı halsizlik, bayılma veya ciltte aşırı kuruma olduğu fark edilirse hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, düz yatırılmalı, bacakları yukarı kaldırılmalı ve ciltten buharlaşma sağlayacak şekilde soğutulmalıdır. Bu nedenle vantilatör önünde cildi ıslatılabilir, soğuk su banyosu yaptırılabilir veya koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulanabilir.
Ancak alkolle soğutulmamalı. Bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran vermeli. Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa vakit geçirmeden hastaneye götürmelidir. Ayrıca kas krampları serin bir yerde dinlenme ve bol sıvı almaya rağmen 1 saatten uzun sürerse yine doktora başvurmalıdır. Hastanın soğutulması ve yeterli sıvının verilmesi önemlidir. Ateş düşürücülerin faydası yok, hatta verilmesi sakıncalı olabilir.