Uluslararası Af Örgütü: ‘Google ve Facebook insan haklarını ihlal ediyor’5 sene ÖNCE
Uluslararası Af Örgütü: ‘Google ve Facebook insan haklarını ihlal ediyor’İngiltere’deki yeni Veri Koruma Yasası, kişisel bilgilerin gizliliğini koruyan yasaları ihlal eden şirketlere, küresel cirosunun yüzde 4’üne kadar para cezası verilmesini öngörüyor.
Google'ın ve Facebook'un, bu yeni Veri Koruma Yasası uyarınca, kullanıcıların gizliliğini ihlal etmeleri durumunda milyarlık tutarlarda ağır para cezalarına çarptırılabileceği düşünülüyor.
Bu para cezaları, hükümetin vatandaşların verilerini daha fazla denetleme hakkı tanıyan yeni Veri Koruma Yasası'nın önemli bir yaptırımı olacak.
Yasa, sıradan vatandaşlarla ilgili verileri kullandığı ve kullandırttığı bilinen şirketlere bu konuda yeni koşullar ortaya koyacak. Bu kuralların en ciddi ihlalinde ise, Bilgi Komisyon Bürosu (ICO), bilgi toplayıcı ve düzenleyici şirketlere sermayesinin global yüzde 17'si ya da küresel cirosunun yüzde 4'ü (hangisi daha yüksek olursa) oranında para cezası verecek.
Google ve Facebook gibi kullanıcı bilgilerini reklam yönlendirmeleri için kullanan ve satan en büyük şirketlerin para cezaları ise milyarlarca pound’a kadar çıkabilir.
Dijital yasalar konusunda uzmanlaşmış bir hukuk firması olan Decoded Legal'da avukat Neil Brown, "düzenleyicinin çok üst bir seviyeye yakın herhangi bir yere gideceği olasılığı düşük" diye belirtti.
Brown, "Bir şirketin verilerin işlenmesini yasaklama gücü de dahil olmak üzere diğer düzeltici kararlar, düzenleyicinin büyük olasılıkla ilk uygulayacağı önlemler olacaktır” dedi.
Yasa ancak ve sadece ‘izinli pazarlama’ya izin verecek
Yasa, sorulduğunda çocuklar ve yetişkinlerle ilgili bilgileri silmek için sosyal medya platformlarının da kullanılmasını ve varsayılan "iptal" onay kutularının geçmişe ait bir şey haline geleceği anlamına gelecektir.
Kutuyu işaretleyerek pazarlama e-postaları almayacak kişilerin yerine, artık "kaydolmayı" seçmeli ve bu amaçlarla temasa geçmek için açık bir izin vermeliler.
Brown, "rıza dışı kullanımın" yasaklanması ve önceden belirlenmiş kutularla yasaklanması ve şirketlerin genel uygulama ve koşullardan rıza taleplerini ayırmasını talep ederek, tüketicilerin ne zaman ve ne için soruldukları hakkında daha iyi bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dijital Devlet Bakanı Matt Hancock, şirketlerin verilerini kullanmalarına destek vermek ve tüketicilere verilerin korunduğuna ve yanlış kullananların hesap tutulacağına dair kanun tasarladığını söyledi.
ICO başkanlığını yürüten Elizabeth Denham, Bilgi Komisyon Bürosu’nun "hükümetin verilerin korunmasının önemini fark ettiğinden memnun" olduğunu belirtti.
Tasarı, AB'nin geniş çapta desteklenen Genel Veri Koruma Yönetmeliği’nden birini İngiliz yasalarına uyarlamak üzere tasarlandı ve Brüksel'de hazırlanan yasaya Westminster'de yeni bir temel kazandırdı.
Brown, "Brexit'in ilerlemesi durumunda AB çerçevesinde tutarlı bir yasa bulunması zorunlu olacak, bu nedenle bu girişim çok umut vericidir. Ancak, Avrupa Komisyonu ve diğerleri tarafından İngiltere'nin gözetim yetkileri ve yeterli gizlilik korumasına sahip olup olmadıkları hakkında sorular da sorulacak" dedi.
Sky News