Dünyanın en güçlü ve etkili kadını 9’uncu kez Merkel seçildi8 sene ÖNCE
Dünyanın en güçlü ve etkili kadını 9’uncu kez Merkel seçildiAlmanya Şansölyesi Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik ile Hıristiyan Sosyal Birlik yüzde 8,6 oy kaybetmiş olsalar da yüzde 33 ile dördüncü kez seçimden birinci parti olarak çıktı.
En kötü sürpriz ise II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yüzde 12,6 oy oranı ile parlamentoya giren aşırı sağcı ırkçı parti AfD'den geldi. AfD'nin yükselişi, hükümetin 2015’ten bu yana mülteci krizi ile ilgili politikalarına halkın bir kesiminin tepkisi olarak yorumlanıyor. Bir ankete göre, AfD seçmenlerinin yüzde 60'ının kendisini parti destekçileri olarak değil, diğer taraflarla ilgili hayal kırıklığı yüzünden protesto amaçlı seçtiğini gösteriyor. Seçim sonuçları belli olduktan sonra, başta başkent Berlin olmak üzere çeşitli kentlerde AfD karşıtı antifaşist gösteriler düzenlendi.
Seçimin bir diğer kaybedeni de Sosyal demokratlar oldu. Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 5.2'lik kayıpla seçmenlerin yüzde 20.5'nin oylarını aldı ve koalisyon hükümetinde yer almayacağını, muhalefette kalacağını açıkladı.
Hür Demokratlar FDP yüzde 10.7'lik oy oranıyla yeniden meclise girmeyi başardı.
Seçimin bir diğer kazananı da Cem Özdemir'in partisi Yeşiller oldu. Yeşiller Partisi'nin oylarında da kısmı bir yükseliş oldu. Anketlerde Yeşiller'in yüzde 6 oy alacağı var sayılıyordu. Yeşiller oy oranını yüzde 0.5'lik artışla 8.9'a yükseltti.
Sol Parti de seçimden kısmı olarak başarıyla çıktı. Almanya seçimlerindeki protesto oylarının Sol Parti'ye akacağı tahmin ediliyordu. Ancak öyle olmadı. Protesto oyları aşırı sağcı AfD'ye gitti. Sol Parti ise oy oranını yüzde 0.6 artırarak yüzde 9.2'ye çıkardı.
‘Jamaika Koalisyonu’
"Kardeş partiler" Hıristiyan Demokrat Birlik ile Bayern eyaletinde büyük oy kaybı yaşayan Hıristiyan Sosyal Birlik, bir dönem sonra yeniden meclise giren Hür Demokratlar FDP ile Cem Özdemir'in eş başkanlığını yaptığı Yeşiller'le koalisyon kuracak.
CDU'nun siyah, FDP'nin sarı ve Yeşiller'in yeşil renklerinden dolayı Alman kamuoyunda "Jamaika" koalisyonu olarak nitelendirilen olası hükümetin nasıl kurulacağı tartışılmaya başlandı.
Almanya'nın muhafazakar gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Jamaika" koalisyonuna 2 yıllık ömür biçti. Almanya'daki seçim uzmanları, Hıristiyan Birlik partileri ile Yeşiller ve Hür Demokratlar'ın özellikle enerji, ekonomi ve sosyal devlet konularında anlaşmalarının zor olacağını bu nedenle yeni bir seçimin bile gündemde olduğunu savunuyor.
Hür Demokratlar FDP'nin lideri Christian Lindner üç partinin koalisyon kurabileceğini ve yeniden seçimlere gitmenin ülke için yararlı olmayacağını söyledi.