Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!1 sene ÖNCE
Sosyal Medyaya Sohbet Robotları Geliyor!Dünyanın en ‘prestijli’ sosyal ağ ve mikroblog haber sitesi Twitter, üçüncü çeyrekte de yine zarar ettiğini açıkladı
11 yıllık mazisinde bir türlü istediği büyümeyi yakalayamayan ve son yıllarında da ‘satıldı satılıyor’ söylentisi hiç bitmeyen sosyal medya devi Twitter, bu yılın üçüncü çeyreğinde 21,1 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı.
11 yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan, dünya ve ülke gündemlerinin anlık olarak takip edildiği, aylık 330 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan mikroblog sitesi Twitter, kullanıcı sayısı ve gelirini artırmada zorluk çekiyor.
ABD Başkanı Trump başta olmak üzere, ülke yöneticileri, siyasi liderler önemli kararlarını, görüş ve düşüncelerini ilk olarak Twitter hesaplarından açıklıyorlar. Yerel yönetimler de etkin olarak kullanmaya başladılar. İspanya’nın Jun kasabası sadece Twitter üzerinden yönetiliyor.
Kısa sürede tüm dünyada yaygınlaşan sosyal paylaşım sitesi Twitter, gündemi yansıtan en hızlı kitlesel iletişim aracı konumuna geldi. Kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlattı: “Yeni medya”. Ülkelerin yöneticilerinden siyasal liderlere, gazeteci-yazarlardan iş insanlarına, sanatçılardan akademisyen ve sporculara kadar pek çok kişi artık önemli mesajlarını ve gündemdeki konulara ilişkin yorumlarını Twitter üzerinden paylaşıyorlar.
Pazarlama, satış ve müşteri ilişkilerinde de çoktan başköşeye kondu. Çağrı merkezlerinin yerini sosyal medya yönetimi, CRM’in yerini de SCRM aldı. Yatırım kararları bile Twitter’a bakarak alınıyor.
Yakında neredeyse dünya Twitter üzerinden yönetilecek!
Twitter’ın imajı çok sağlam ama para etmiyor!
Ancak ne yazık ki bütün prestijli iletişim işlevselliğini, arzuladığı istikrarlı bir gelir modeline dönüştüremiyor.
Hisseleri 2013 yılında borsada işlem görmeye başlayan Twitter bir türlü istediği büyümeyi yakalayamıyor. Twitter’ın kullanıcı sayısı ve geliri şu an Instagram, Snapchat ve LinkedIn’in bile çok gerisinde bulunuyor. Yatırımcılarına sürekli hayal kırıklığı yaşatıyor. Kara bulutlar bir türlü dağılmıyor.
Yönetim, kadro değişiklikleri ve son olarak kendisi ile özdeşleşen ‘140 karakter’ sınırını iki katına çıkarma gibi sisteme getirilen kullanım yenilikleri de şimdiye kadar pek işe yaramamış görünüyor.
Mavi kuş hep alçaktan uçuyor!
Geçen yıl Twitter hisseleri 2013’de halka arz edildiği değerin de altına düşmüş, satılacağı söylentileri Wall Street’te ayyuka çıkmıştı.
Twitter, internetteki kategorisini, “sosyal ağ”dan vazgeçerek “haberler” olarak değiştirdi.
Yine geçen yılın Ekim ayında yüzde 9 küçülme kararı alarak 350 çalışanını işten çıkardı ve video uygulaması Vine’ı da kapattı.
Twitter’i almak için sektör içinden ve dışından büyük markalar sıraya girdiler
Geçen yıl, Google ve Apple’dan sonra eğlence devi Walt Disney’in de satın almaya niyetli firmalar arasında adı geçti.
Ancak Twitter'la ilgilenen tek firma Walt Disney değildi. ABD'li yayın kurumu CNBC, geçen ay, Google ve Salesforce'un sosyal medya devini satın almaya niyetli olduğunu duyurmuş, ardından Twitter hisseleri açılışta yüzde 19'a varan prim yapmıştı.
Apple ve milyarder medya patronu Rupert Murdoch da kulislerde konuşulan diğer taliplerden. Microsoft'un eski CEO'su Steve Ballmer ile Suudi Prens Alwaleed Bin Talal da, hakkında şirketten önemli oranda hisse satın alacağı yönünde iddiaların gündeme geldiği isimlerdendi.
2016 yılı, teknoloji-finans çevrelerinde, Twitter için “ya batacak ya da satılacak” yorumu ile kapandı.
Bu yılın Mart ayında da, paralı seçeneği gündeme aldığı ve hizmetin ne kadar ilgi çekeceğine yönelik piyasa araştırması yaptırdığı ortaya çıktı.
2017’nin üçüncü çeyreğinde de yine zarar beyan etti
Twitter'ın üçüncü çeyrek geliri yüzde 4,2 düşüşle 590 milyon dolara geriledi. Şirket, bu yılın temmuz-eylül döneminde 21,1 milyon dolar zarar etti. Twitter'ın bu yılın üçüncü çeyreğindeki aylık ortalama aktif kullanıcı sayısı 330 milyona yükseldi.
Twitter'dan yapılan açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğindeki gelirin, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 4,2 düşüş göstererek 590 milyon dolara gerilediği belirtildi. Şirket, 2016'nın Temmuz-Eylül döneminde 616 milyon dolar gelir elde etmişti.
Açıklamada, şirketin bu yılın üçüncü çeyreğinde 21,1 milyon dolar zarar ettiği bilgisi paylaşıldı. Şirket, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 102,9 milyon dolar zarar etmişti.
Teselli ikramiyesi!
Öte yandan, Twitter'ın bu yılın üçüncü çeyreğindeki aylık ortalama aktif kullanıcı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 2,8 artarak 330 milyona ulaştı.
Ayrıca açıklamada, Borsa’ya girdiği 2013’den bu yana yatırımcılarına ilk kez şirketin bu yılın dördüncü çeyreğinde 220 milyon dolar ile 240 milyon dolar arasında kar yakalayabileceği umudu verildi.
Twitter'ın üçüncü çeyrek gelirinde düşüş ve zarar açıklamasına rağmen, söz konusu veriler ve aylık ortalama aktif kullanıcı sayısındaki artış yine de piyasa beklentilerinin üzerinde geldi.
Piyasa beklentilerini aşan Twitter'ın hisse başına değeri, dünü 17,14 dolardan kapamasının ardından bugün yüzde 14,5 primle 19,62 dolara kadar tırmandı.