#10YearChallenge akımının arkasındaki gerçek ortaya çıktı: Üzgünüz ama yine kandırılıp, kullanıldınız!6 sene ÖNCE
#10YearChallenge akımının arkasındaki gerçek ortaya çıktı: Üzgünüz ama yine kandırılıp, kullanıldınız!Facebook‘un eski başkanı Sean Parker, sosyal medyanın insan psikolojisinin zayıf noktalarını kullandığını söyleyerek, "Çocuklarımızın beynine neler olduğunu sadece Tanrı biliyor" uyarısı yaptı. Parker, “beğen” gibi etkileşimlerin, kullanıcıların dikkatini ayakta tutmak ve dopamin etkisiyle biraz daha vakit geçirmeye teşvik için bilinçli olarak tasarlandığını söyledi.
Facebook: Kimine göre kişisel teşhir vitrini, kimine göre ise dedikodu kazanı, eğlence aracı, haber ve bilgi kaynağı, yalnızlık tapınağı, ağlama duvarı, EGO yıkama – yağlama ve bakım servisi, her gün ‘bir arkadaşa bakıp çıkacağım’ niyetiyle girilen ama çıkılamayan dipsiz bir kuyu, zaman katili, kitaplık düşmanı, kimine göre mutluluk, kimisine göre de mutsuzluk kaynağı…
Kim ne derse ya da her ne ise; insanların günlük yaşamında çılgın bir bağımlılığa dönüşen, 2 milyarı aşkın kullanıcıyla dünyanın en büyük kitle iletişim sistemi.
Müzik paylaşım sitesi Napster'in kurucusu ve Facebook eski başkanı Sean Parker, sosyal medya kullanımının sonuçları konusunda uyarılarda bulundu. Philadelphia merkezli Amerikan haber sitesi Axios'a bir demeç veren Parker, sosyal medyanın toplum ve bireyler arasındaki davranış biçimini değiştirdiğini belirterek, "Bu durum büyük ihtimalle komik bir biçimde verimliliğinizi bozuyor. Çocuklarımızın beynine neler olduğunu ise sadece Tanrı biliyor" dedi.
‘İnsan psikolojisinin zayıf noktalarını kullanmak, tam da benim gibi bilgisayar korsanlarının aklına gelebilecek bir şeydi’
Sosyal medyanın ilk ortaya çıktığı zamanlarda asıl hedefin, kullanıcıların dikkatini çekerek sosyal medyada mümkün olduğunca uzun süre zaman geçirmelerini sağlamak olduğunu belirten Parker, bu hedef doğrultusunda "beğen" gibi tepkilerle Facebook'un kullanıcıların dikkatini ayakta tutmaya çalıştığını, bu dopamin etkisinin kullanıcıları Facebook'ta biraz daha vakit geçirmeye teşvik ettiğini söyledi.
Sosyal medyanın insan psikolojisinin zayıf noktalarını kullandığını belirten Parker, dopamin ile uyarılan kullanıcının kendisinin de daha fazla içerik ve tepki üretmeye devam ettiğini kaydetti. Bu mekanizmayı toplumsal kabul görmek üzere içine girilen bir devridaime benzeten Parker, "Bu tam da benim gibi bilgisayar korsanlarının aklına gelebilecek bir şey. Çünkü burada insan psikolojisinin zayıf noktalarından yararlanılıyor" diye konuştu.
Sosyal medyanın mucitleri Mark Zuckerberg, Instagram'dan Kevin Systrom ve kendisinin bütün bunların bilincinde olduğunu söyleyen Parker, "Ama buna rağmen yaptık" dedi.
Geçmişte sosyal medya konusunda şüpheleri olan arkadaşlarına "Sonuçta seni de kazanacağız" dediğini anlatan Parker, günümüzde ise böylesine sosyal ağlara karşı olduğunu belirtti. Sean Parker Facebook'taki hissesi sayesinde milyarder olmuştu.
Zuckerberg: ‘Gerçek dünyayı, Facebook’un sanal duvarları arasına taşıyacağız’
Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, üç yıl önceki F8 Geliştiriciler Konferansı’nda Parker’in söylediklerine benzer biçimde hedefindeki dijital ütopyayı anlatmıştı.
Zuckerberg yeni hedefini, “artık ‘beğen’ butonunun çok ötesine geçmek; sanal ve artırılmış gerçeklik yoluyla kullanıcılarına daha karmaşık deneyimler yaşatmak. Yani bir bakıma, gerçek dünyayı, Facebook’un sanal duvarları arasına taşımak” diye tanımlamıştı.
Zuckerberg’in sözlerinin kısaca ‘meali’ ise, 10 yıl içinde hepimizi birer Truman’a dönüştürerek Facebook’un sanal duvarları arasına hapsetmeyi hedefliyor!