GBG Google Bizi Gözetliyor!

Paranoya değil gerçek! Arama motorları her şeyimizi biliyor, ellerinde müthiş bir veri tabanı var. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, ”Arama motorları her ...

GBG Google Bizi Gözetliyor! (7 Mart 2013)

Paranoya değil gerçek! Arama motorları her şeyimizi biliyor, ellerinde müthiş bir veri tabanı var.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, ”Arama motorları her şeyimizi biliyor, Ellerinde müthiş bir veri tabanı var. Ülkenin gidişatını bile biliyorlar’’ dedi.

TBMM Yasadışı dinlemelerle ilgili Meclis Komisyonuna bilgi veren Sağıroğlu, arama motorlar için ‘’ Ülkenin gidişatını aranılan kelimelerin istatistiklerinden biliyorlar, ona göre strateji geliştiriyorlar. Arama motorları bizi, bizden iyi tanıyor, analiz ediyor ‘’ diye konuştu. Dünyanın en büyük arama motoru üzerinde dünyanın en iyi casus yazılım sisteminin bulunduğunu da söyleyen Sağıroğlu, ‘’Aradığınız kelime, nelere bakıp, nelerle ilgilendiğiniz sizi ele veriyor” dedi.

Komisyona ”Haberleşme ve Özel Hayatı İhlal Eden/Edebilecek Teknolojiler” konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Sağıroğlu, yüzde yüz güvenliğin olmadığını vurguladı. Sağıroğlu, ”Binde bir korumasızlık eşittir yüzde yüz güvensizlik. Tüm tedbirleri alırsınız ama bir noktayı atladığınızda güvenliğiniz yoktur” dedi.
Bunun tedbirini almanın çok yüksek maliyet gerektirdiğini dile getiren Sağıroğlu, ”Biz de bunu yapamayacağımıza göre güvenlik ihtimali hep zayıftır” diye konuştu.

Sadece 2011’de 100 bin yeni virüs ve casus yazılım çıktı

Casus yazılımların sayılarının arttığına dikkati çeken Sağıroğlu, 2011’de sadece 100 bin yeni virüs ve casus yazılım çıktığını, 2012’de bu sayının düşmesi beklenirken teknolojinin kullanımının yaygınlaşmasıyla arttığını söyledi. Sağıroğlu, casus yazılımlarının kendilerini saklayabildiğini, silinse bile tekrar kendisini kopyalayabildiğini vurguladı.

Wikileaks olayına da değinen Sağıroğlu, ”Bunu kişisel verilerin ihlaline farklı bakış açısı kazandıracak bir örnek olarak gördüğüm için ifade etmek istiyorum. Sanal savaş denemesi bu. Farkındayız veya değiliz. Benim kişisel yorumum. Böyle bir denemenin arkasından ne olabilir, ülkeler nasıl reaksiyon gösterebilir- Bunu denediler. Geliştirilen teknolojilerini test ettiler” ifadelerini kullandı.

Sağıroğlu, internetteki arama motorlarına da değinerek, bunların elinde müthiş bir veri tabanı bulunduğunu söyledi. Sağıroğlu, şöyle devam etti:

”Şu anda kişinin kendi farkında olmadığı pek çok verisini kişinin yüzüne söyleyebilecek altyapılar var. Ülkenin durumunu bizden iyi biliyorlar. Esas tehlikeli kısım bu. Ülke sağlıklı mı, değil mi- Ülkenin gidişatı nasıl- Aranılan kelimelerin istatistiklerinden bunları biliyorlar. Biz bunun farkında değiliz. Onlar bunu çok net biliyor ve ona göre strateji geliştiriyorlar. Arama motorları bizi, bizden iyi tanıyor, analiz ediyorlar. Bir kelimeyi bile israf etmiyorlar. Açık olan, kapalı olduğunu düşündüğümüz, özel hayata ilişkin verilere erişilebiliyor.”

Google Mühendisliği bölümü açılmalı

Dünyanın en büyük arama motoru üzerinde dünyanın en iyi casus yazılım sisteminin bulunduğunu ifade eden Sağıroğlu, bu motorlarda arama yaparken fazladan bir kelime bile yazılmaması gerektiğini söyledi. Sağıroğlu, ”Aradığınız kelime, nelere baktığınız, nelerle ilgilendiğiniz sizi ele veriyor” dedi.

Şeref Sağıroğlu, üniversitelerde ”Google Mühendisliği” bölümü açılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

Kendi arama motorlarımızı, kendi Facebook’larımızı kurmalıyız

”Bu aynen Başbakanımızın, ‘kendi arabamızı üretelim hedefi’ gibi kendi arama motorlarımızı, kendi Facebook’larımızı, kendi altyapılarımızı oluşturmak zorundayız. Milli arama motoru lazım. Ülke olarak bu hedeflere ihtiyacımız var. Yoksa kendimizi analiz edecek verilerimiz yok. Bunlara da yatırım yapmalıyız. Şu anda Fatih Projesi önemli bir proje ama içinin doldurulması gerekiyor. Genç nüfusumuzu bu alana kaydırıp, bu bacasız teknolojiden faydalanmak zorundayız.”

Sağıroğlu, ayrıca komisyon üyelerine akıllı telefon kullanıp kullanmadıklarını sordu ve bunlarda mutlaka antivirüs programı kullanmalarını önerdi.

Şeref Sağıraolu, bilgi güvenliği için milli yazılım ve yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini ve bu kapsamda Bilgi Toplumu ve Güvenliği Bakanlığı kurulabileceğini sözlerine ekledi.

AA’’