Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?4 sene ÖNCE
Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?Ekmeğini ‘ekşi maya’dan çıkaranlar buluştu, yaşanılan keyifli anlar sosyal medyadan paylaşıldı
Fikir Sahibi Damaklar Grubu tarafından organize edilen “Ekşi Maya Takası” Günü bugün İstanbul Beyoğlu’ndaki Salt’ta gerçekleştirildi. ‘Takasa’ katılmanın tek şartı ya kendi mayanızı ya da ekmek ve maya hakkında bir reçete veya masal getirmekti.
Mehtap Mertdoğan, Ali K. Erol ve Şemsa Denizsel çoğalttıkları ve kavanozladıkları ekşi mayalarını, Hüseyin Genç ise kendi ürettiği buğdayından öğüttüğü ve paketlediği unları getirdiler. Diğer katılımcılar ise bu ‘takas’ta bu ustaların masalarında, dillerinde paylaştıkları bilgi ve deneyimlerine karşılık anneannelerinin, babaannelerinin unutulmaya yüz tutan, artık yapılamadığı için hayıflanılan reçetelerini, tariflerini, anlatmaya artık zaman ayrılmayan ama hayat dersi niyetine vaktiyle kendilerine anlatılan hikayelerini getirdiler. Böylece çok keyifli bir bilgi, beceri takası gerçekleşmiş oldu.
Büyükleriyle birlikte takasa katılan çocuklar ise dinledikleri ekmek konusundaki masallarla mayalandılar. Prof. Dr. Yavuz Dündar ise ‘sağlıklı beslenme’ konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.
Bu keyifli Pazar günü etkinliğine damgasını vuran ise hiç kuşkusuz ekşi maya ile yapılan meşhur Bozcaada ekmekleriydi.
Nedir bu “ekşi maya” ve “geleneksel ekmek” efsanesi?
‘Fikir Sahibi Damaklar’ web sitesinde konuyu şöyle dile getirmişler:
Türkiye, ekmek tüketiminde Avrupa birincisidir. Sadece İstanbul’da, her gün, 12 milyon ekmek satılmaktadır.
Ekmeğin ana maddesi buğdaydır. “Ruşeym” buğdayın vitamin, mineral ve yağ deposu, yani özüdür. “Kepek” ise buğdayın lif ve mineral kaynağıdır. Buğday geleneksel değirmenlerde öğütüldüğünde tam buğday unu elde edilir. Rengi daha koyudur, çünkü buğdayın gerek ruşeymi ve gerekse de kepeği unun içerisindedir. Tam buğday unundan doğal ekşi maya ile üretilen ekmeğe “geleneksel ekmek” denir. Geleneksel ekmeğin bir diliminde diğer ekmek türlerinden çok daha fazla lif, vitamin ve mineral vardır. Geleneksel ekmekte doğal olarak bulunan vitamin ve mineraller insan vücudu tarafından kolaylıkla özümsenir. Geleneksel ekmekte küf daha geç oluşur, dolayısıyla bu ekmeğin raf ömrü daha uzundur.
Endüstriyel değirmenlerde öğütülüp paketlenen un ise daha açık renklidir, çünkü kepek ve ruşeym içermez. Kepek ve ruşeymi elenmiş bu un, ayrıca, özel bir işlemle beyazlatılır.
Ekşi maya yapmak sandığınızdan daha kolay
Ekşi maya ve yapımı ile ilgili ayrıntılı bilgilere, sadece yemek değil aynı zamanda bir yaşam gurmesi olan ünlü blogger Devletşah Özcan’ın web sitesinden ulaşabilirsiniz.